Britanya'daki sığınmacıları Ruanda'ya gönderme ısrarı: Yeni tasarıya Avam Kamarası'ndan onay
İktidar partisinde çeşitli isyanlara neden olan 'sığınmacıları Ruanda'ya gönderme' tasarısı kavga gürültü eşliğinde Avam Kamarası'nda 276'ya karşı 320 oyla kabul edildi. Bu yılki genel seçim öncesi önem arz eden tasarı için söz artık Lordlar Kamarası'nda.
Artı Gerçek - Britanya'da Başbakan Rishi Sunak'ın sığınma başvurusu yapan göçmenlerin Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilmesini engelleyen yasal itirazları bertaraf etmeyi amaçlayan tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda kabul edildi.
MUHAFAZAKAR PARTİ İÇİNDE İSYAN
Oylama öncesi, Sunak'ın Muhafazakar Partisi'nden onlarca milletvekilinin bir kısmı yasalaşması halinde tekrar yargı engeline takılacağı, diğer kısmı daha sertleştirilmesine ihtiyaç olduğu gerekçesiyle tasarının mevcut haline karşı çıkmıştı. Ancak Muhafazakar Parti içinde tasarıya isyan eden 60 milletvekilinden yalnızca 11'i, üçüncü okuma denilen oylamada ret oyu kullandı, 18'i de oy kullanmama yoluna gitti. Böylece 276'ya karşı 320 evet oyuyla tasarı Avam Kamarası'ndan geçti.
Siyasi analistler, iktidar partisi milletvekillerinin aleyhte oylarıyla tasarının reddedilmesi halinde, Başbakan Sunak’ın otoritesinin ciddi şekilde sarsılabileceği, hatta hükümetin çökebileceği ve erken seçime gidilebileceğine dikkat çekti.
SUNAK'A GÖRE RUANDA'YA GÖNDERMEK CAYDIRICI OLACAK
Ancak bu yılki genel seçimler öncesi, Muhafazakar Parti içi bölünme ve kamuoyundaki soru işaretleri dinmiş değil. Fransa'dan Manş Denizi'ni bot veya teknelerle geçerek gelen düzensiz göçmenler, Britanya toplumu için önemli bir mesele haline gelmiş durumda. Sunak, bazıların sınırdışı edilerek Ruanda'ya gönderilmesinin caydırıcı olacağını savunuyor.
Nitekim Başbakanlık Ofisi Sözcüsü "Yasanın kabulü, tekneleri durdurma planımızda büyük bir adıma işaret ediyor. Bir planımız var, ilerleme kaydettik ve bu çığır açıcı yasa, Ruanda'ya uçuş yapmamızı sağlayacak, insanları Manş boyunca tehlikeli yolculuklar yapmaktan caydıracak ve tekneleri durduracak" dedi.
AİHM'Yİ DEVREDIŞI BIRAKMAK İSTEYENLER
Ancak bazı iktidar partisi vekilleri, tasarıyı bu haliyle yumuşak bulup sertleştirilmesi için değişiklik önergeleri verdi ve bunlar kabul görmeyince hayır oyu kullandı.
Sunak'ın geçen yıl içişleri bakanlığından aldığı Suella Braverman, Ruanda planının sertleştirilmesini savunarak "Bunu doğru yapmak için son şansımız" dedi.
Haziran 2022’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) son anda gelen "Buna karşı açılan davalar sonlanana kadar kimse gönderilmemeli" kararı yüzünden, sığınmacıları Ruanda’ya götürecek uçak durdurulmuştu.
'DAHA SERTLEŞTİRİRSEK, RUANDA ANLAŞMADAN ÇEKİLEBİLİR'
Sunak ise "planın sertleştirilmesinin Britanya'nın uluslararası hukuku ihlaliyle sonuçlanabileceğini" söyleyen merkezci milletvekillerinin yanında yer aldı. Hindistan göçmeni aileden gelen başbakan, sertleşmenin Ruanda'yı anlaşmadan çekilmeye zorlayabileceği konusunda uyardı.
'SIĞINMA BAŞVURUNUZUN SONUCUNU RUANDA'DA BEKLEYİN'
Avam Kamarası'nın kabul ettiği plan, Britanya'ya yasadışı yollardan gelen göçmenleri, sığınma taleplerinin işleme alınması için yaklaşık 6400 km uzaktaki Ruanda'ya gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Sığınma başvurusunda bulunanların çoğu Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'daki savaşlardan kaçtıklarını söylüyor. Muhafazakar Parti hükümeti ise bunlar gerçek sığınmacılardan ziyade ekonomik göçmenler oldukları iddiasında.
LORDLAR KAMARASI'NDAN GEÇMESİ ZOR GÖRÜNÜYOR
Her halükarda göç tartışmasının kapanması pek mümkün görünmüyor, zira Ruanda tasarısının bundan sonra gönderileceği parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda engellerle karşılaşması bekleniyor.
İKİ AY ÖNCE YÜKSEK MAHKEME 'YASALARA AYKIRI' DEMİŞTİ
Kasımda Yüksek Mahkeme, Sunak hükümetinin sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için hazırladığı ilk planın yasalara aykırı olduğuna oybirliğiyle hükmetmişti. Ruanda'ya gönderilecek sığınmacıların kendi ülkelerine geri gönderilme riski altında olmasının Londra'nın taraf olduğu, işkence ve insanlık dışı muameleyi yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali anlamına geldiğini belirten kararda, Ruanda'nın "sığınmacıların güvenliğine dair vaatlerini kısmen yerine getirmeyen, imzaladığı anlaşmalara uymayan ülke izlenimi verdiğinden" söz edilmişti.
RUANDA'YA 304 MİLYON DOLAR ÖDENMESİ, SİYASETİ KARIŞTIRDI
Buna karşılık iltica sürecini güçlendirmek için Ruanda devleti ile yeni bir anlaşma imzalayıp Ruanda'yı "güvenli ülke" ilan eden Sunak hükümeti, bugüne dek 304 milyon dolar ödeme yaptığı Ruanda'ya henüz hiçbir sığınmacıyı göndermediğini açıkladı.
'KİMSEYİ GÖNDERMEYEN BİR GÖNDERME POLİTİKASINA YÜZ MİLYONLARCA STERLİN'
Anketlerde Muhafazakar Parti'nin önünde giden anamuhalefetteki İşçi Partisi, "maliyetli bir aldatmaca" tepkisini verdi. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, "yalnızca Sunak hükümetinin kimseyi göndermeyen bir gönderme politikasına yüz milyonlarca sterlin harcayabileceğini" söyledi. Partinin İçişleri Sözcüsü Yvette Cooper, politikayı şu ana kadar hiçbir sığınmacıyı Ruanda'ya gönderemeyen "maliyetli bir aldatmaca" olarak niteledi. Göç Sözcüsü Stephen Kinnock, "karşılanamaz, uygulanamaz, yasadışı" dedi.
RUANDA FALI: İADE ETMEYEBİLİRİZ, İADE EDEBİLİRİZ
Ruanda Hükümet Sözcüsü Yolande Makolo, "Ruanda'nın fonları iade etme zorunluluğunun olmadığını, ancak ülkeye göçmen gelmemesi halinde paranın bir kısmının iade edilmesi talebini değerlendireceğini" duyurdu. Davos'ta konuşan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame de "ülkesine sığınmacı gönderilmemesi halinde aldıkları parayı iade etmekten" söz etti. (Reuters, BBC, Dış Haberler)