Britanya hükûmetinde istifalar 53'e çıktı
Britanya’da Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini yitirdikleri için görevinden ayrılan hükûmet yetkilisi sayısı 53’e yükseldi. Johnson, Kabine üyelerinin çağrılarına rağmen istifa etmeyeceğini söyledi.
BBC’de yer alan habere göre, Britanya’da Başbakan Boris Johnson’ın karşılaştığı en büyük siyasi krizde hükûmet istifaları artıyor.
Sabah saatlerinde Mahkemelerden Sorumlu Bakan James Cartlidge, Teknolojiden Sorumlu Bakan Chris Philp, Emeklilerden Sorumlu Bakan Guy Opperman, Bilimden Sorumu Bakan George Freeman, Güvenlikten Sorumlu Bakan Damian Hinds ve Hazine Bakanı Helen Whately de istifa etti.
Britanya hükûmetinde istifa eden yetkili sayısı 53 oldu.
Hükûmetteki istifa depremi karşısında kabinede istifa etmeyen bakanlar dâhi, Başbakan Johnson’a görevden ayrılması çağrısında bulunmuş, Johnson, istifa etmeyeceğini söylemişti.
İSTİFALAR TACİZ SKANDALIYLA BAŞLADI
Britanya'da Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak dün art arda istifa ettiklerini açıklamıştı. Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti. Sağlık Bakanı'nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu.
İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.
Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.
COVİD YASAKLARI DÖNEMİNDEKİ PARTİLER JOHNSON'IN GELECEĞİNİ SORGULATMIŞTI
Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da Covid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı.
Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı.
Lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.
Parti içindeki güven oylamasını kazansa da Johnson'ın siyasi geleceğinin tehlikede olduğu yorumları yapılmıştı.