'Bu bir askeri darbe değil' diyen Wagner lideri Prigojin'in amacı ne?

'Bu bir askeri darbe değil' diyen Wagner lideri Prigojin'in amacı ne?
Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in 'başkaldırısı' ne anlama geliyor? Prigojin, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya yönelik eleştirilerini niçin bu seviyeye taşıdı?

Artı Gerçek - Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ordu yönetimine başkaldırması dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Moskova'nın Kiev'e karşı 24 Şubat 2021'de başlattığı "özel askeri operasyonda" kilit rol oynayan, orduya sert eleştiriler yöneltmekle beraber Bahmut kentinin dokuz ay sonra alınmasında öne çıkan Prigojin'in bu tavrı, "darbe girişimi" olarak yorumlandı.

Uzmanlar ise Prigojin'e henüz ordu kademelerinden destek gelmediğine, Wagner liderinin kendisinin de hamlelerini "Bu bir darbe girişimi değil" diye nitelediğine dikkat çekiyor. Öne çıkan yorum, Prigojin'in Ukrayna'daki savaşta kendilerine yeterli silah ve cephanelik desteği vermemekle suçladığı Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya yönelik eleştirilerinin, artık doğrudan bir meydan okumaya dönüştüğü yönünde.

PRİGOJİN İLK AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?

Wagner lideri, dün Rus ordusunu paralı askerlerin kamplarını vurarak çok fazla kayıp verdirmekle suçladığı konuşmasında da, Gerasimov ile Şoygu'yu hedef aldı. Kremlin'in, Ukrayna'daki savaşa dair resmi açıklamalarının ordunun üst kademesinin yalanlarına dayalı olduğunu savunan Prigojin, "Savunma Bakanlığı toplumu ve devlet başkanını kandırmaya çalışıyor ve Ukrayna'dan çılgınca bir saldırganlık geldiği, NATO'nun tamamıyla birlikte bize saldırmayı planladıklarına dair bir hikaye anlatıyorlar" iddiasında bulundu.

'ŞOYGU MADALYA ALABİLSİN DİYE SAVAŞ ÇIKARILDI...'

"Özel operasyon farklı sebeplerle başlatıldı" diyen Prigojin, "Şoygu'nun mareşal olabilmesi için, ikinci bir kahramanlık madalyası alabilmesi için savaşa ihtiyaç vardı. Ukrayna'yı askersizleştirmek veya Nazilerden arındırmak için ihtiyaç yoktu" diye konuştu. Wagner lideri, iktidardaki seçkinler arasında bölüşülmek üzere "somut varlıkların" elde edilmesi için de savaşa ihtiyaç duyulduğunu ileri sürdü.

'BU BİR ASKERİ DARBE DEĞİL, ADALET YÜRÜYÜŞÜ'

Prigojin'in bu sözleri Putin'in Ukrayna savaşına dair söylemlerinin tam zıddı olmasıyla dikkat çekerken, Wagner lideri bir diğer açıklamasında Rus istihbarat yetkilisi Vladimir Alekseev'den gelen "darbe girişimi" suçlamasına şu yanıtı verdi: "Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşü. Adımlarımız, herhangi bir şekilde askerlerin faaliyetlerini engellemiyor." Bununla birlikte Prigojin'in, Putin'den gelen "ihanet" suçlamasını ve teslim olma çağrısını reddederken kullandığı "Kimse devlet başkanının talebiyle teslim olmayacak... Ülkenin artık yolsuzluk, yalanlar ve bürokrasi ile yaşamasını istemiyoruz" ifadeleri de dikkat çekti.

'AÇIK SÖZ DALAŞINI BİR İLERİ SEVİYEYE TAŞIDI'

Prigojin'in bu sözleri ve paralı askerlerini Ukrayna'dan Rostov kentine çekip buradaki ordu karargahına girdiği iddiası "darbe girişimi" olarak yorumlandı. Uzmanlar ise büyük kısmı Rusya'da cezaevlerinden alınıp eğitilen suçluların oluşturduğu Wagner grubu ile Ukrayna'daki savaşta kilit önem kazanan Prigojin'in, ordu liderliği ile uzun süredir sürdürdüğü açık söz dalaşını "isyan" seviyesine ilerlettiği yorumunu yapıyor. Prigojin'in, Ukrayna'daki savaşa karşı olmadığı, askeri yönetimin daha üst kademelerinde daha iyi kararlar alınmasını ve daha fazla şeffaflık talep ettiğine dikkat çekiliypr.

Şu an için bunun darbe girişimi olarak nitelenemeyeceği, zira Wagner'in yönetimi hükümetten almak için herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtilse de, Rusya'nın askeri liderliğinin en üst kademelerindeki yetkilileri devirme çağrılarının Putin'in otoritesine bir meydan okuma oluşturduğu da vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar