Çiftçi eylemleri karşısında Avrupa Komisyonu'ndan yeni öneri: Ukrayna'dan vergisiz tarım ithalatına kısıtlama yolda
Avrupalı çiftçilerin, Ukrayna'dan ucuz ithalatın kısıtlanması ve iklim krizine karşı önlemlerin hafifletilmesi talebiyle başlattığı eylemler yayılıyor. Avrupa Komisyonu, AB liderler zirvesi öncesinde çiftçileri yatıştırmak için bir dizi öneri ortaya attı.
Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki çiftçilerin iklim kriziyle mücadele önlemlerini ve Ukrayna'dan vergisiz tarım ürünü ithalatına izin verilmesini protesto etmek amacıyla başlattığı eylemler başkentlere taşınırken, Avrupa Komisyonu'ndan kısmi bir "geri adım" önerisi geldi. Hazirandaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın güçleneceği öngörüsünün de gölgesinde Komisyon, Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini ve nadasa bırakılması gereken toprak konusundaki iklim kurallarının gevşetilmesini önerdi.
UKRAYNA ÜRÜNLERİNDE 'ACİL DURUM FRENİ'
Avrupa Komisyonu, Rusya ile savaşta destek gerekçesiyle Ukrayna ürünlerinden ithalat vergisi almama kararının Haziran 2025'e dek uzatılmasını önerdi. Bununla birlikte, kümes hayvanları, yumurta ve şeker gibi en hassas ürünlerin piyasaya vergisiz girişine karşı bir "acil durum freni" önerisi getirildi. AB üyesi ülkelerin hükümetlerinin ve AP'nin de onayını alması gereken öneri, Ukrayna'dan ithal edilen tarım ürünlerinin, 2022 ve 2023 ortalamalarını aşması halinde vergilendirilmesini öngörüyor.
BİRLİK ÜYELERİNE BRÜKSEL'İ BEKLEMEDEN ADIM ATMA HAKKI
Komisyon aynı zamanda, tahıl gibi başka tarım ürünlerinde ithalat artışı nedeniyle iç piyasaların olumsuz etkilenmesi halinde, AB üyelerinin kendilerinin geçici önlemler almasına izin verilmesini önerdi. Geçmişte, bu tür önlemler sadece bütün AB'nin etkilenmesi halinde mümkün olabiliyordu.
İKLİM KRİZİ ÖNLEMLERİNDE HAFİFLETME
Komisyon'un önerileri arasında, AB'deki çiftçilerin tarlalarının yüzde 4 ila 7'sini nadasa bırakma zorunluluğundan 2024 yılında muaf tutulmasını, bu sırada da AB'den destek ödemeleri almaya devam etmelerini teklif etti.
Öneride, çiftçilerin söz konusu alanlarda topraktaki nitrojen (azot) oranlarını düzelten mercimek veya bezelye gibi ürünleri ekebileceği veya bitki koruma ürünü kullanmadan kısa sürede mahsul veren ürünleri kullanabileceği belirtildi.
FRANSA'DA 100'DEN FAZLA BARİKAT
Yeterli gelir elde edemediklerini, vergilerin ve iklim kurallarının yükü altında ezildiklerini, yurtdışından adil olmayan bir rekabetle karşılaştıklarını söyleyen Avrupalı çiftçilerin eylemleri, Almanya ile Fransa'da başlamıştı. Protestolar şu an, Ukrayna'nın AB üyesi komşuları Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya'nın da dahil olduğu çok sayıda ülkeye yayılmış durumda. Fransa'daki çiftçiler traktörleriyle otobanlarda yaklaşık 100 barikat kurarken, Belçika'da da AB liderler zirvesi öncesinde Zeebrugge konteyner limanına giden yollar kapatıldı. İspanyol çiftçilerin önümüzdeki günlerde harekete dahil olması beklenirken, İtalya'dan yaklaşık 1000 çiftçi yarınki AB zirvesi öncesi Brüksel'deki yapılacak eylemlere katılacaklarını duyurdu.
MACRON 'ÖNLEM' ÇAĞRISI YAPTI
Tarım üretiminde Avrupa’nın en büyük ülkesi konumunda bulunan Fransa'da, çiftçilerin artan maliyete ve ucuz gıda ithalatına karşı eylemleri iki haftadır sürüyor. Anketlerin AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişine işaret etmesinin de gölgesinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan dikkat çekici bir çıkış geldi. Macron, AB zirvesi öncesinde dün yaptığı konuşmada Ukrayna'dan ithal edilen ürünlere karşı açık önlemler alınması çağrısında bulundu.
AB, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna-Rusya savaşında Kiev'e ekonomik destek vermek gerekçesiyle ithalar kotalarını ve vergilerini kaldırmıştı. Öte yandan, AB'nin net sera gazı emisyonlarının 2050'ye kadar sıfırlanması ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi gibi hedefleri içeren 'Yeşil Mutabakat' stratejisi kapsamında, çiftçilerin sahip oldukları arazilerin yüzde 4 ila 7'sini nadasta tutması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
Fransa'da çiftçilerin eylemi sırasında gümrük ofisi ateşe verildi
Alman çiftçilerin başkent çıkarması: Berlin'de hayat durdu
Almanya'da çiftçi isyanı: Traktörlerle ülke çapında yolları kesip Berlin'e çıkarma yaptılar