Çin'den ABD'ye uyarı: Ortak zemin bulunmazsa felaket yaşanır
Artı Gerçek - Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Asya'nın en önemli güvenlik zirvelerinden birinde yaptığı konuşmada ABD'ye uyarılarda bulundu. Li, ABD'yi Asya'da "Soğuk savaş zihniyeti" ile hareket etmekle suçlarken, iki ülke arasında olası bir ihtilafın "kaçınılmaz bir felakete yol açağını" söyledi. Çin Savunma Bakanı, mart ayında göreve gelmesinden bu yana yaptığı en önemli uluslararası konuşmada, ülkesinin çatışma değil diyalog arayışında olduğunu da vurguladı.
'SİLAHLANMA YARIŞINI YOĞUNLAŞTIRIYORLAR'
Asya-Pasifik bölgesinin tek yıllık güvenlik zirvesi Shangri-La Diyaloğı'nun Singapur toplantısında konuşan General Li, "bazı ülkelerin Asya'daki silahlanma yarışını yoğunlaştırdığını" söyledi. "Dünyanın hem Çin hem ABD için yeterince büyük olduğunu" belirten Çin Savunma Bakanı, iki süper gücün ortak zemin bulabileceği vurgusu yaptı.
'DÜNYA İÇİN KATLANILAMAZ BİR FELAKETE YOL AÇAR'
Li, "Çin ve ABD farklı sistemlere sahip ve birçok açıdan birbirlerinden farklı. Fakat bu durum iki tarafı, ikili ilişkilerin gelişmesi ve işbirliğinin derinleşmesi için ortak zemin ve ortak çıkar aramaktan alıkoymamalı" diye konuştu. Çin Savunma Bakanı, "Çin ile ABD arasında ağır bir ihtilaf veya çatışmanın dünya için katlanılamaz bir felakete yol açacağı reddedilemez" dedi.
Li'nin konuşması öncesinde ABD, Çin'e ait bir destroyeri Tayvan Boğazı'nda bulunan bir Amerikan savaş gemisinin yakınlarında "güvenli olmayan" manevralar yapmakla suçlamıştı. Olay sırasında Amerikan gemisinin yanında Kanada gemileri olduğu da belirtilmişti. Pekin yönetimi ise her iki ülkeyi kasıtlı olarak "risk provokasyonu" ile suçlamıştı. ABD ve Kanada ise gemilerin uluslararası hukuk kapsamındaki sularda bulunduğunu savunmuştu.
'GERİLİMİ BÖLGE DIŞINDAN GELENLER YÜKSELTİYOR'
General Li, konuşmasında bu olaya atıfta bulunarak ABD'nin güvenlik risklerini artırdığını belirtti. Çinli bakan, "ABD ve müttefiklerinin devriyelerinin denizlerde hegemonya kurmanın bahanesi" olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Li, Tayvan Boğazı'nda yaşanan olay konusunda "gerilimi yükselten tarafın bölge dışından gelenler olduğunu" da ekledi.
PEKİN'İN GÖRÜŞMELER İÇİN ÖN ŞARTI, YAPTIRIMIN KALDIRILMASI
Pekin yönetimi, Rusya'dan savaş alımı gerekçesiyle ABD'nin 2018 yılında General Li'yi yaptırım listesine almasını protesto ederek, Washington'dan gelen doğrudan askeri görüşme teklifini reddetmişti. Singapur zirvesinde, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in yaptırım konusundaki ön şarta rağmen askeri görüşmeleri reddeden taraf olarak Çin'i suçlaması dikkat çekmişti.
Zirvenin cuma günkü açılış yemeğinde General Li ile General Austin el sıkışıp kısa süreliğine spjbet etse de, iki bakan arasında somut bir görüş alış verişi yaşanmamıştı. Çinli bir delege de, AFP ajansına açıklamasında Pekin'in askeri görüşmeler için ön şartının, General Li'ye yönelik Amerikan yaptırımlarının kaldırılması olduğunu yinelemişti. (DIŞ HABERLER)