Dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçiler isyanda: 'Hakkımızı verin'
Çin'in Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou şehrinde Foxconn'a ait iPhone fabrikasında Covid-19 tedbirleri nedeniyle "kapalı devre" çalışan işçiler, karantina koşullarına ve primlerinin ödenmemesine karşı protesto düzenledi.
Artı Gerçek- Çin'in ve dünyanın en büyük iPhone fabrikası Foxconn'da yüzlerce işçi, Covid-19 karantinasındeki yetersiz önlemler ve söz verilen ödemelerin gecikmesi üzerine protesto eylemi yaptı.
Çin'in Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou şehrinde bulunan fabrikadaki çalışan işçiler "Primlerimizi verin" diye bağırken çevrelerini saran ve Covid-19'a karşı koruyucu hazmat giysileri giyen çok sayıda güvenlik görevlisinin müdahalesiyle karşılaştı.
A worker who resisted is said to be surrounded by security guards at the Foxconn plant in Zhengzhou (China's iPhone factory).#TheGreatTranslationMovement #techcafenc pic.twitter.com/lr8w7cNST9
— Tech Cafe (@TechCafeNC) November 23, 2022
Güvenlik görevlileri ve alana gönderilen çok sayıda polisle işçiler arasında çıkan çatışmada yaralananlar oldu.
Clashes between Foxconn iPhone factory workers in Zhengzhou, China . pic.twitter.com/kQCuh41NMy
— L Kurien (@l_kurien) November 23, 2022
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde işçilerden bazılarının güvenlik kameralarını ve pencereleri parçaladığı görüldü.
Hundreds of workers joined protests at Foxconn's flagship iPhone plant in China, with some men smashing surveillance cameras and windows, footage uploaded on social media showed https://t.co/tkhDAeWDc3 pic.twitter.com/Tiv38Bndbx
— Reuters (@Reuters) November 23, 2022
Ayrıca yine sosyal medyadaki görüntüler işçilere sabahın erken saatlerinde göz yaşartıcı gazla müdahale edildiğini, işçilerin de Covid-19 karantinası nedeniyle konulan bariyerleri yıktığını gösterdi.
Foxconn 2.0 battle escalated at 5 a.m. The police used tear gas, and Foxconn workers used fire extinguishers ???? to fight back#China #Foxconn #battle #protest #viral #trending #video #breaking #top #worldnews #theworldreviews pic.twitter.com/6IrAR1Sifi
— The World Reviews (@tworldreviews) November 23, 2022
Çok sayıda işçi çarşamba sabahı başlayan eylemlerin sebebinin fabrikanın karantina koşullarında çalışmayı sürdürmeleri karşılığında vadettiği prim ödemelerini erteleyeceğini bildirmesine tepki olarak başladığını ifade etti.
Bazı işçiler fabrikadaki yatakhaneleri Covid-19 testi pozitif çıkan diğer işçilerle paylaşmaya zorlandıklarını, diğerleri ise karantinada kendilerine yeterince yemek sağlanmadığını söyledi.
Yaklaşık 200 bin işçinin çalıştığı tesiste ekimin ilk haftasından itibaren, "kapalı devre" üretime geçilmiş, fabrikayı şehirden yalıtmak üzere kampüsün etrafı metal bariyerlerle kapatılmıştı.
Karantina koşullarının yol açtığı zorluklar ve aksaklıklar nedeniyle binlerce işçi bavullarıyla fabrikadan ayrılmış, salgın nedeniyle şehirler arası otobüs seferlerinin yapılmadığı şehirde, uzak köylerdeki ve kasabalardaki evlerine kara yolundan yürüyerek gitmeye çalışan işçilerin görüntüleri medyaya yansımıştı.
Taşeron üretici Foxconn'un, açığı kapatmak üzere işçilere daha fazla maaş ve prim teklif ettiği, ayrıca 100 bin ilave işçi istihdam etmek üzere girişimlerde bulunduğu bildirilmişti.
FOXCONN ÖDEME SÖZLEŞMELERİNİ YERİNE GETİRDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
Foxconn ise yaptığı açıklamada ödeme sözleşmelerini yerine getirdiğini ve yeni işçilerin Covid-19 teşhisi konulmuş eski işçilerle aynı yatakhanelerde tutulduğunun doğru olmadığını savundu.
Şirket "Benzer olayların tekrar yaşanmaması için hükümet ve işçilerle iletişim halinde olacağını" açıkladı.
ABD'li Apple şirketinin akıllı telefonları iPhone'ların üretildiği dünyadaki en büyük tesislerden olan fabrikada yaşanan sıkıntı nedeniyle üretimin yüzde 30 azaldığı, bunun, yıl başına kadar raflarda yerini alması beklenen yeni nesil telefonların teslimatını geciktireceği kaydedilmişti.
Foxconn, dünyadaki toplam iPhone üretiminin yaklaşık yüzde 70'ni karşılıyor.
Çin, Kovid-19 salgınına karşı vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor.
Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor. (DIŞ HABERLER)
Çin'de 'korona' firarları: İşçiler iPhone fabrikasından kaçtı