Cumhurbaşkanlığı: ABD endişe verici adımlar atıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, içinde YPG'nin de yer alacağı 30 bin kişilik 'sınır güvenlik gücü' kurulmasına ilişkin ABD açıklamasına tepki gösterdi

Cumhurbaşkanlığı: ABD endişe verici adımlar atıyor

HABER MERKEZİ - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin’e operasyon anlamına gelen açıklamalarının ardından, ABD'nin YPG'nin liderliğinde kurulan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) de içinde yer alacağı '30 bin kişilik sınır güvenlik gücü' oluşturulacağı açıklamasına ilk resmi tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.

ABD'nin 'sınır güvenlik gücü' açıklamasına karşı yazılı açıklamayla karşılık veren İbrahim Kalın, "Amerika Birleşik Devletleri, ‘DEAŞ ile mücadele’ gerekçesiyle PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG’ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye yönelik endişe verici adımlar atmaktadır" ifadeleri kullandı.

ABD'nin açıklamasına "Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir" diyen Kalın, şöyle devam etti:

"Uluslararası Koalisyon tarafından bazı medya organlarına bir yazılı açıklama yapıldığı ve bu açıklamada, 'Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte Suriye Sınır Güvenlik Gücü’nün kurulması ve eğitimi amacıyla çalışıldığı' bilgisinin paylaşıldığı öğrenildi. Amerika Birleşik Devletleri, 'DEAŞ ile mücadele' gerekçesiyle PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG’ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye yönelik endişe verici adımlar atmaktadır. Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye, Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar çerçevesinde, adı ve şekli ne olursa olsun her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini sınırları içinde ve dışında kararlılıkla sürdürecektir. Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu çerçevede meşru hedef olan terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur."

(DHA)

Türkiye suriye ABD ypg Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın SGD