Cuntaya verilen süre daralıyor: ECOWAS, Nijer'e askeri müdahale planının hazır olduğunu duyurdu

Cuntaya verilen süre daralıyor: ECOWAS, Nijer'e askeri müdahale planının hazır olduğunu duyurdu
ECOWAS'ın Nijer'e askeri müdahale planını hazırlandığı duyuruldu. Müdahalenin ne zaman yapılacağı ve nereden başlayacağı şimdilik açıklanmayacak

Artı Gerçek- Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki darbeyi tersine çevirmek adına yapılacak askeri müdahale planının hazır olduğunu duyurdu. Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen ECOWAS ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası ECOWAS'ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, toplantıda genelkurmay başkanlarının, Nijer'e olası bir askeri operasyon planını tamamladığını belirtti. Musah, askeri müdahalenin çerçevesinin belirlendiği ve tüm unsurların üzerinde çalışıldığının altını çizerek, müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağının açıklanmayacağını, buna ECOWAS ülkelerinin liderlerinin karar vereceğini kaydetti.

NİJER'DE DARBE YAPAN ASKERLERE VERİLEN SÜRE AZALIYOR

ECOWAS, 30 Temmuz'da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti. ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu. Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

NİJERYA DIŞİŞLERİ: MÜDAHALE SON ÇARE

Nijerya Dışişleri Bakanlığı, Nijer'deki darbecilerin geri adım atmayı reddetmesi halinde son çarenin askeri müdahale olacağını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Adamu Lamuwa yaptığı açıklamada, Nijer’deki darbenin seyrinin değişmemesi halinde bunun ECOWAS’ın itibarına leke süreceğini belirtti. ECOWAS'ın Nijer'e verdiği sürenin daraldığına dikkati çeken Lamuwa, “Darbeciler, ECOWAS'ın taleplerini bu sürede yerine getirmezse askeri müdahale son çare olacak. Umuyoruz ki bu noktaya gelmeyiz” ifadesini kullandı.

ÇAD, ASKERİ MÜDAHALEYE DESTEK VERMEYECEK

15 ulustan oluşan organ hangi seçeneği seçerse seçsin, IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupların kaostan beslendiği dünyanın en fakir bölgelerinden birinde daha fazla çatışma riski taşıyor. ECOWAS'ın bir parçası olmayan ancak askeri lideri Cumhurbaşkanı Mahamat Idriss Deby'nin bu hafta arabuluculuk çabalarında rol oynadığı komşu Çad, askeri müdahalede bulunmayacağını söyledi. Çad'ın Savunma Bakanı General Davud Yaya Brahim cuma günü ulusal televizyona verdiği demeçte, "Nijerliler arasında diyaloğu her zaman savunuyoruz ve asla askeri yollarla müdahale etmeyeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. Nijer'deki darbe Batı ve Orta Afrika'da 2020'den bu yana gerçekleşen yedinci askeri darbe olmuştu. Uranyum ve petrol zenginlikleri ve Sahel bölgesindeki selefi isyancılara karşı savaşta oynadığı önemli rol göz önüne alındığında Nijer, ABD, Çin, Avrupa ve Rusya için stratejik öneme sahip. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar