Nijer'de Fransa ile yapılan askeri anlaşmalar iptal: Devrik lider Batı'dan yardım istedi
Artı Gerçek - Nijer'in devrik lideri Muhammed Bazum, ülkesindeki cunta yönetiminin gönderilmesi için uluslararası toplum ve ABD'den yardım istedi. Bazum, ülkesindeki darbenin "Dünya için yıkıcı sonuçlar doğuracağını" dile getirdi. ABD Başkanı Joe Biden da "Nijer'in seçilmiş Devlet Başkanı'nın serbest bırakılması ve ülkede demokrasisinin yeniden tesis edilmesi" çağrısı yaptı. Cunta yönetimiyse Fransa ile yapılan tüm askeri anlaşmaların iptal edildiğini ve Fransa tarafından finanse edilen France 24 ve RFI'nin yayınlarının askıya alındığını duyurdu.
BIDEN: ABD NİJER HALKININ YANINDADIR
Nijer'in bağımsızlığının 63. yıl dönümü sebebiyle dün yaptığı açıklamada "Başkan Bazum ve ailesinin derhâl serbest bırakılması ve Nijer'in zor kazanılmış demokrasisinin korunması çağrısında bulunuyorum" dedi. Biden, "Bu kritik anda ABD, kökleri ortak demokratik değerlere ve sivil yönetime desteğe dayanan onlarca yıllık ortaklığımızı onurlandırmak için Nijer halkının yanındadır" ifadelerini kullandı. Açıklamanın, Senagal Dışişleri Bakanı Aïssata Tall Sall'ın Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri müdahalede bulunması hâlinde ülkeye asker yollayacağını söylemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.
CUNTA YÖNETİMİ FRANSA İLE ASKERİ ANLAŞMALARI İPTAL ETTİ
Öte yandan ülkedeki askeri cunta yönetimi dün geç saatlerde Fransa ile yapılmış beş askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini duyurdu. Fransa ile 1977-2020 yılları arasında yapılan askeri anlaşmaların iptaline ilişkin karar cunta temsilcisi Amadou Abdramane tarafından ulusal televizyonda okundu. Abdramane, Fransa'ya bu yönde diplomatik bir bildirim gönderileceğini söyledi ve Fransa'nın finanse ettiği uluslararası haber kuruluşları France 24 ve RFI'nin yayınlarının da askıya alındığını ekledi. Cunta yönetiminden Fransa'nın ülkede konuşlu yaklaşık 1500 askerine ilişkinse henüz bir açıklama yapılmadı.
'SINIRIMIZIN ÇOK ÖTESİNDE SONUÇLARI OLUR'
Devrik lider, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post için "Ülkem saldırı altında ve ben de esir alındım" başlıklı bir makale kaleme aldı. Nijer'in, demokrasiyi yıkmaya çalışan askeri cuntanın saldırısı altında olduğuna dikkati çeken Bazum, kendisinin de keyfi şekilde esir alınan ve hapsedilen yüzlerce Nijerliden biri olduğunu yazdı. "Bu darbe girişimi Nijerliler için bir trajedi olsa da başarılı olması hâlinde sınırlarımızın çok ötesinde yıkıcı sonuçlar doğuracak" ifadelerini kullanan Bazum, darbecilerin, "Nijer'in terörle mücadelede başarısız olduğu ve ABD ile Avrupalı müttefiklerin ülkeye zarar verdiği" iddiasını yalandı.
'NİJER DIŞ YARDIMLARA BAĞIMLI, TEK YOL HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ'
Nijer'in güvenlik durumunun, suçlanan müttefiklerle işbirlikleri sayesinde önemli ölçüde iyileştiğine vurgu yapan Bazum, Nijer'in ulusal bütçesinin yüzde 40'nın dış yardımlara bağımlı olduğunu ve darbe başarılı olursa bu yardımların kesileceğini yazdı. Devrik lider, "Demokratik çoğulculuk ve hukukun üstünlüğüne saygı da dahil olmak üzere ortak değerlerimiz için mücadele etmek, yoksulluk ve terörizme karşı sürdürülebilir ilerleme sağlamanın tek yoludur" diye yazdı.
'BÖLGE RUS ETKİSİNE GİREBİLİR'
Bazum, Nijer'in, son 15 yılın en güvenli dönemini yaşadığını ileri sürerek, ülkesinin, darbe hükümetlerinin yönetimde olduğu Burkina Faso ve Mali'den çok daha iyi durumda olduğunu yazdı. Darbecilerin, güvenlik alanındaki endişeleri gidermek yerine halkın onurunu ayaklar altına alarak Wagner gibi sabıkalı gruplarla çalıştığını ifade eden Bazum, "Orta Sahel bölgesi, darbecilerin ve bölgedeki müttefiklerin açık daveti yüzünden Wagner vasıtasıyla Rusya etkisine girebilir" uyarısında bulundu.
26 TEMMUZDA ASKERİ CUNTA YÖNETİME EL KOYMUŞTU
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam CNSP yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Tchiani, 28 Temmuz'da cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. Pazar günü Niamey'deki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce darbe yanlısı "Yaşasın Rusya", "Yaşasın Putin" ve "Kahrolsun Fransa" sloganları atarak elçiliğin duvarlarını ateşe vermişti. Bunun üzerine, dün 262 kişi Fransız hükümeti tarafından organize edilen uçuşlarla Fransa'nın başkenti Paris'e tahliye edilmişti. İtalya da 87 kişiyi taşıyan bir uçakla başkent Roma'ya tahliye operasyonu düzenlemişti. Fransa ve ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu Nijer, Sahel bölgesindeki cihatçılarla mücadelede Batı'nın kilit müttefiklerinden biriydi. (DIŞ HABERLER)
Askeri cunta lideri Tuğgeneral Tchiani: Fransızların Nijer'i terk etmeleri için somut gerekçe yoktu
Nijerya askeri darbe sonrası Nijer'in elektriğini kesti
Nijer'de cunta bazı komşu ülkelerle sınırını yeniden açtı, Fransa ve İtalya ilk tahliyeleri yaptı
Mali ve Burkina Faso cuntalarından Nijer'deki darbeye destek, Fransa'dan tahliye hazırlığı
Nijer'de askeri darbe: Devrik hükümetin üç üst düzey ismi daha gözaltına alındı