Mali ve Burkina Faso cuntalarından Nijer'deki darbeye destek, Fransa'dan tahliye hazırlığı

Mali ve Burkina Faso cuntalarından Nijer'deki darbeye destek, Fransa'dan tahliye hazırlığı
Fransa, Nijer'deki darbe ve elçiliğine saldırı sonrası ülkedeki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Burkina Faso ve Mali'deki askeri yönetimler ise "ECOWAS, Nijer'e askeri müdahalede bulunursa bu bize karşı savaş ilanı olur" açıklaması yaptı.

Artı Gerçek - Fransa Dışişleri Bakanlığı, Batı Afrika ülkesi Nijer'de cuntanın iktidarı 26 Temmuz'da ele geçirmesinden sonra bugün ülkedeki Fransız ve Avrupa ülkeleri vatandaşlarını Nijer'den tahliye etmeye başlayacağını duyurdu. İtalya da ayrıca vatandaşlarını başkent Niamey'den ülkelerine geri göndermek için özel bir uçuş ayarladığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada " Fransa, Niamey'deki durum, önceki gün büyükelçiliğimize yönelik şiddet, hava sahasının kapalı olması ve vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla ülke dışına d çıkamaması göz önüne alındığında, Fransa vatandaşlarının ve diğer Avrupa ülkeleri vatandaşlarının tahliyesine hazırlanıyor. Tahliye bugün başlayacak" dendi. Elysee Sarayı da 30 Temmuz'da, Niamey Büyükelçiliğinin hedef alındığı gösterilere ilişkin, ülkesinin çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya derhal ve sert şekilde karşılık vereceğini açıklamıştı. Paris yönetimi, ülkede 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sonrası bu ülkeye yönelik tüm mali yardımlarla bütçe desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

MALİ VE BURKİNA FASO CUNTALARINDAN DARBEYE DESTEK

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS), krizlere müdahale için kurduğu ihtiyat kuvvetlerini, darbenin yaşandığı Nijer'e olası bir operasyon için gönderme tehdidi, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltmişti. ECOWAS, 30 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü zirvede, Nijer'deki cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u serbest bırakması ve Bazum'un görevine tekrar başlaması için 1 hafta süre vermişti. ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale de dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Burkina Faso ve Mali'de iktidarda bulunan askeri yönetimler ise ECOWAS'IN Nijer'e olası askeri müdahalesinin, kendilerine karşı bir savaş ilanı olacağını açıkladı. Mali Hükümet Sözcüsü Abdoulaye Maiga, ECOWAS'ın Nijer'deki cuntaya karşı düzenleyebileceği askeri müdahaleye ilişkin Burkina Faso ve Mali adına ortak bildiri okudu. Bildire, Mali ve Burkina Faso halklarının, darbe sonrası ECOWAS'ın uyguladığı yaptırımlar karşısında Nijer halkıyla dayanışma içinde oldukları kaydedildi. "ECOWAS, Nijer'e askeri müdahalede bulunursa bu, Burkina Faso ve Mali'ye savaş ilanı olur" ifadesi yer alan bildiride, bu müdahalenin, NATO'nun Libya'ya müdahalesinde olduğu gibi bölgeyi uzun vadede istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulunuldu. Bildiride, müdahalenin gerçekleşmesi halinde Mali ve Burkina Faso'nun ECOWAS'tan çekilebileceği belirtildi.

Son iki yıl içinde komşu Mali ve Burkina Faso'da dört askeri darbe gerçekleşti. Her iki ülke de müttefik olarak Batı ülkelerinden uzaklaşarak Rusya'ya yöneldi. Nijer'de de darbe destekçilerinin Rusya bayrakları taşıdığı görülmüştü.

NE OLMUŞTU?

Nijer'in sınırları, askeri yetkililerin Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u devirmesinin ardından ticari uçuşlara kapatılmıştı. Nijer'de demokratik olarak seçilmiş hükümetinin devrilmesi Batı ve Orta Afrika'da üç yıldan kısa bir süre içinde yedinci askeri darbe olmuştu. Eski sömürge gücü Fransa'nın on yıldır bölgede selefi grupların isyanıyla mücadeleye yardım eden birlikleri bulunuyor, ancak halkın bir kısmı eski sömürge gücünün kendi işlerine karışmasını bırakmasını istediklerini söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İtalya'nın da Nijer'de isyanla mücadele ve eğitim görevlerinde birlikleri var. Şu ana kadar askerlerin tahliye edildiğine dair bir açıklama yapılmadı. Pazar günü, cunta destekçileri Fransız bayraklarını yakmış ve Nijer'in başkenti Niamey'deki Fransız büyükelçiliğine saldırmıştı.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı. Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar