Nijer cuntasından iddia: Devrilen hükümet Fransa'ya saldırı izni verdi

Nijer cuntasından iddia: Devrilen hükümet Fransa'ya saldırı izni verdi
Nijer'de yönetime el koyan cunta, Dışişleri Bakanı'nın, devrik lider Bazum'u kurtarmak için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı Fransa'nın bombalamasına izin veren bir belge imzaladığını iddia etti. Devrik lider Bazum ise darbeden bu yana ilk kez görüntülendi.

Artı Gerçek - Batı Afrika ülkesi Nijer'de geçen hafta iktidarı ele geçiren askeri cunta, görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u serbest bırakmaya çalışmak için devrilen hükümetin Fransa'ya başkentteki cumhurbaşkanlığı sarayına saldırı düzenleme yetkisi verdiğini öne sürdü. Devlet televizyonundaki açıklama darbecilerden Albay Amadou Abdramane tarafından yapıldı.

Abdramane yetkilendirmenin aynı zamanda başbakan olarak görev yapan Nijer dışişleri bakanı Hassoumi Massoudou tarafından imzalandığını iddia etti. Nijer'in eski sömürgecisi Fransa, darbeyi kınamış, Bazum'un görevine iade edilmesi çağrısı yapmış ancak askeri müdahalede bulunacağına yönelik bir açıklamada bulunmamıştı.

DARBE DESTEKÇİLERİ FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SALDIRMIŞTI

Diğer yandan cunta tarafından okunan başka bir bildiride de bazı Batılı ülkelerin büyükelçiliklerinin, dün başkentte gösteri yapan darbe destekçilerinin üzerine biber gazı sıktığı iddiasında bulunuldu. Bildiride, ülke ismi belirtilmezken, olay sonucu 6 kişinin yaralandığı savunuldu.

Cunta destekçileri Pazar günü Nijer'in başkenti Niamey'de Fransa bayrakları yakmış ve Fransa büyükelçiliğine saldırmıştı. Polis eylemcileri uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Nijer'deki Fransız çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırının hızlı ve tavizsiz bir yanıtla karşılanacağını" söylemişti.

Batı Afrika ülkelerinin bölgesel bloğu ECOWAS da Nijer'deki cuntacılara yaptırımlar uygulamış, devrik cumhurbaşkanı Bazum'un bir hafta içinde göreve getirmemesi halinde bu ülkeye yönelik güç kullanımına izin verebileceğini söylemişti.

BAZUM İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Diğer yandan 26 Temmuz'dan bu yana kamuoyunda görünmeyen devrik Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un sosyal medya üzerinden bir fotoğrafı paylaşıldı. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) talebiyle Nijer'de arabuluculuk faaliyetlerine başlayan Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi İtno, çeşitli görüşmelerde bulundu. Önce darbenin arkasındaki isimlerden Nijer'in eski genelkurmay başkanı Salifou Mody ile görüşen Itno, ardından Bazum ve eski cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile bir araya geldi.

Muhammed Bazum (sağdaki)

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani (Omar Tchiani) 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı. Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun "sırdaşı" olarak bilinen ve Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Nijer'deki darbe, son iki yıl içinde komşu Mali ve Burkina Faso'da Fransa karşıtı bir duygu dalgasının ortasında gelen askeri darbeleri takip etti. Fransa'nın on yıldır bölgede selefi örgütlerin isyanına karşı savaşmaya yardım eden askerleri bulunuyor, ancak yerel halkın bir kısmı eski sömürgecilerinin iç işlerine karışmayı bırakmasını istediklerini söylüyor. Nijer darbeden önce Sahel Bölgesi'nde El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı isyancılara karşı Batı ülkelerinin operasyonlarında kilit bir müttefik olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar