Nijer'de cuntacılar meydan okudu: 'Herhangi bir maceracıya kesin kararlılığımızı hatırlatıyoruz'

Nijer'de cuntacılar meydan okudu: 'Herhangi bir maceracıya kesin kararlılığımızı hatırlatıyoruz'
Batı Afrika ülkesi Nijer'de askeri darbe yapan cunta bugünkü ECOWAS zirvesi öncesinde dış müdahaleye meydan okudu. Cunta açıklamasında "Herhangi maceracıya, vatanımızı savunma konusundaki kesin kararlılığımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) olası bir askeri müdahalesine aynı şekilde karşılık vereceklerini duyurdu. Kendilerine "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" adını veren askeri cuntanın sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, bugün (300 Temmuz) Nijerya'da yapılacak ECOWAS zirvesi hakkında konuştu. Abdramane açıklamasında "ECOWAS toplantısının amacı, ECOWAS üyesi olmayan diğer Afrika ülkeleri ve bazı batılı ülkelerle işbirliği içinde Niamey'de yakın zamanlı bir askeri müdahale yoluyla Nijer'e yönelik bir saldırı planını onaylamaktır. ECOWAS'a veya herhangi bir maceracıya, vatanımızı savunma konusundaki kesin kararlılığımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.

CUNTA HALKA DESTEK GÖSTERİSİ ÇAĞRISI YAPTI

Abdramane açıklamasında "ECOWAS toplantısının amacı, ECOWAS üyesi olmayan diğer Afrika ülkeleri ve bazı batılı ülkelerle işbirliği içinde Niamey'de yakın zamanlı bir askeri müdahale yoluyla Nijer'e yönelik bir saldırı planını onaylamaktır. ECOWAS'a veya herhangi bir maceracıya, vatanımızı savunma konusundaki kesin kararlılığımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.

Cunta Cumartesi gecesi ikinci bir bildiri yayınladı ve başkentteki vatandaşları yerel saatle sabah 7'den (0600 GMT) ECOWAS'ı protesto etmeye ve yeni askeri liderlere destek göstermeye davet etti.

15 üyeli Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve sekiz üyeli Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin devlet başkanları, Nijer'i kurumlarından uzaklaştırabilir, ülkeyi bölgesel merkez bankası ve finans piyasasından ayırabilir ve sınırları kapatabilir. Bazı kaynaklar, ECOWAS'ın, Nijer'deki darbecilere karşı askeri bir müdahale seçeneğini de görüştüğünü iddia ediyor ki bu gerçekleşirse ECOWAS ilk kez bir askeri müdahalede bulunmuş olacak.

ECOWAS DÖNEM BAŞKANI DARBE KARŞITI TUTUMUYLA TANINIYOR

ECOWAS Dönem Başkanlığına 10 Temmuz'da seçilen Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, darbelere karşı takındığı sert tutumla biliniyor. Tinubu, dönem başkanlığına seçilir seçilmez yaptığı açıklamada, "Demokrasi olmadan yönetim olmaz, özgürlük olmaz, hukukun üstünlüğü olmaz. Batı Afrika'da darbe üstüne darbe yapılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuşmuştu. Tinubu'nun darbe hükümetlerinin yönetimde olduğu Mali, Burkina Faso ve Gine'ye ağır yaptırımlar planladığı öne sürülmüştü. Bu bilgiler ışığında Tinubu'nun Nijer'deki darbeyi tersine çevirmek için her yolu deneyebileceği belirtiliyor.

ULUSLARARASI TOPLUM ENDİŞELİ

ECOWAS'ın yanı sıra Fransa, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği (AfB) de cuntaya karşı yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Avrupa Birliği ve Fransa, Nijer'e mali desteği kesti ve ABD de aynısını yapmakla tehdit etti.

AfB'den yapılan açıklamada, darbeci askerlere derhal kışlalarına dönme çağrısı yapıldı ve ülkedeki anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için 15 gün süre tanındı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Twitter'dan, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile görüştüğünü ve Bazum'a desteğini yinelediklerini belirtti. Dışişleri Bakanı Blinken, "Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının faydalandığı yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımlarını riske atıyor" ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de darbenin ardından değişen yönetimi tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirtti. Borell, Nijer'e yönelik yardımı ve işbirliğinin askıya aldığını açıklamıştı..

BATI'NIN SAHEL BÖLGESİNDEKİ MÜTTEFİKİ

Dünya Bankası'na göre Nijer, yılda 2 milyar dolara yakın resmi kalkınma yardımı alan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Batı'nın Sahel bölgesindeki tek müttefiki olan Nijer'de ABD'nin 1000, Fransa'nın da 1500 askeri bulunuyor. Mali ve Burkina Faso'daki darbeler nedeniyle bu ülkelerdeki askeri gücünü çekmek zorunda kalan Fransa için Nijer, Sahel'deki "tek dost" olarak değerlendiriliyor. Batı Afrika'da 2020'den bu yana 5 askeri darbe gerçekleşmişti.

ABD'nin de Agadez kenti yakınlarında "Niger Air Base 201" isimli bir insansız hava aracı üssü bulunuyor. İnşaatı ve finansmanı ABD'ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait üs, yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle 2019'dan bu yana hizmet veriyor. İnşası için 110 milyon dolar, yıllık bakımı için ise 30 milyon dolar harcayan ABD, söz konusu üssü Saheldeki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak kullanıyor.

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuştu ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tuğgeneral Abdurrahman Tchiani, 28 Temmuz'da CNPS'nin liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı. Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun "sırdaşı" olarak bilinen 62 yaşındaki Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar