Wagner lideri Prigojin'den Nijer'deki darbeye destek: 'Sömürgecilerden gecikmiş kurtuluş'

Wagner lideri Prigojin'den Nijer'deki darbeye destek: 'Sömürgecilerden gecikmiş kurtuluş'
Rusya'da iki ay önce başarısız isyan girişiminin arkasındaki isim, paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Prigojin Batı Afrika ülkesi Nijer'deki darbeye alkış tuttu. Prigojin darbeyi, "Batılı sömürgecilerden çok gecikmiş bir kurtuluş anı" olarak niteledi

Artı Gerçek - Geçen ay Rus ordusunun üst düzey yöneticilerine karşı başarısız bir isyana liderlik etmesine rağmen hala aktif olan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Nijer'deki askeri darbeyi "iyi haber" olarak selamladı. Sesli mesaj, Prigojin ve savaşçılarının Orta Afrika Cumhuriyeti gibi bazı ülkelerde hala güvenlik sözleşmelerinin bulunduğu Afrika'da aktif olmaya devam ettiklerinin ve genişlemeye istekli olduklarının son işareti oldu.

Wagner'e ait Telegram uygulaması kanallarında yayınlanan sesli mesajda Prigojin, Wagner'in darbeye karıştığını iddia etmemekle birlikte darbeyi, "Batılı sömürgecilerden çok gecikmiş bir kurtuluş anı" olarak nitelendirdi.

'BUGÜN BAĞIMSIZLIKLARINI KAZANIYORLAR'

Prigojin "Nijer'de yaşananlar Nijer halkının sömürgecilerle mücadelesinden başka bir şey değildir. Kendi yaşam kurallarını onlara ve koşullarına dayatmaya ve onları Afrika'nın yüzlerce yıl önceki durumunda tutmaya çalışan sömürgecilerle" dedi "Bugün bağımsızlıklarını fiilen kazanıyorlar. Gerisi şüphesiz Nijer vatandaşlarına ve yönetimin ne kadar etkili olacağına bağlı, ancak asıl önemli olan şu: sömürgecilerden kurtuldular" ifadelerini kullandı. Prigojin sesli mesajında Wagner'in "Afrika ülkelerinin istikrara kavuşması ve kalkınmasına yardımcı olduğunu savunarak "Binlerce Wagner savaşçısı düzen getirme, teröristleri yok etme ve bu devletlerin yerel halklarına zarar vermelerine izin vermeme yeteneğine sahiptir" ifadelerine de yer verdi.

BİR ÖNCEKİ MESAJINDA AFRİKA VURGUSU YAPMIŞTI

62 yaşındaki Prigojin, başarısız isyan sonrasında bazı adamlarının orduyu eğitmeye başladığı komşu Belarus'a taşınmasını öngören anlaşmaya rağmen hareket özgürlüğünden yararlanmaya devam ediyor gibi görünüyor. Bu ayın başlarında yayınlanan bir videoda Prigojin Belarus'taki adamlarına "Afrika'ya yeni bir yolculuk" için güçlerini toplamaları gerektiğini söylemişti.

GENERAL TCHİANİ KENDİNİ ÜLKENİN LİDERİ İLAN ETTİ

Nijer'de bugün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman Tchiani , askeri darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı. Tchiani devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un askeri darbeyle devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaşmış, "Kötüleşen güvelik sorunları nedeniyle askerler iktidarı ele geçirdi" ifadesini kullanmıştı. Tiani liderliğindeki askeri birlik 26 Temmuz'da darbe yaparak yönetime el koymuştu.Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nin "sırdaşı" olarak bilinen Tiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.Issoufou'nun görevi 2021'deki seçimlerde Bazum'a bırakmasının ardından da koltuğunu korumayı başarmıştı.

DEVRİK CUMHURBAŞKANI BAZUM, WAGNER İLE İŞBİRLİĞİNE KARŞI ÇIKIYORDU

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ve aynı zamanda en büyük uranyum yataklarından bazılarına sahip olan Nijer 1960 yılında eski sömürgeci hükümdarı Fransa'dan tam bağımsızlığını ilan etmişti. son darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Bazum'un seçilmesi, bağımsızlığını kazanmasından bu yana dört askeri darbeye tanık olan Nijer'de ilk demokratik iktidar geçişi olmuştu.

2020'den bu yana komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso'da yapılan dört askeri darbeyi anımsatan Nijer'deki darbe kısmen yetkililerin Nijer'in de dahil olduğu Sahel bölgesini kasıp kavuran selefi örgütlerin isyanını durduramamasının neden olduğu hayal kırıklıklarından kaynaklandı.

Nijer'de de Mart 2021'de Nijer'de bir darbe girişimi engellenmiş, Bazum'un yemin etmesine günler kala bir askeri birlik başkanlık sarayını ele geçirmeye çalışmıştı. Nijer, 2012'de Mali'de kök salan ve Burkina Faso ve güney kıyı eyaletleri de dahil olmak üzere komşu ülkelere yayılan selefi gruplarla savaşan yerel birlikleri desteklemek isteyen Batılı güçler için kilit bir müttefikti. Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus paralı asker şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu. Fransa, Mali'deki cuntayla ilişkileri bozulunca geçen yıl ülkeye asker göndermişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar