Devrik lider Bazum meydan okudu: Nijer'in zor elde edilmiş demokratik kazanımlarını koruyacağız
Artı Gerçek - Batı Afrika ülkesi Nijer'de dün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na mensup askerlerin devlet başkanlığı sarayını ablukaya almasının ardından kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adı veren bir grup asker, devlet televizyonunda yaptıkları açıklamayla, yönetime el koyduklarını duyurdu. Nijer ordusu ise bugün yaptığı açıklamayla CNSP'yi desteklediğini duyurdu. Ülkenin devrik lideri Muhammed Bazum ise bugün sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, "Zor elde edilmiş demokratik kazanımları korumaya yemin ederek darbecilere meydan okudu.
SINIRLAR KAPATILDI, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Devlet Başkanı'nın gözaltına alınmasından birkaç saat sonra dün ulusal televizyonda bir grup subayla birlikte darbe bildirisini okuyan Albay Amadou Abdramane, "Kötü yönetim sonucu artan güvenlik risklerine son vermek için" yönetime el koyduklarını söyledi. Abdramane, "Ülke sınırlarının kapatıldığını, devletin tüm kurumlarının askıya alındığını ve ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini" ekledi. Darbeciler herhangi bir dış müdahaleye karşı da ordu birliklerine uyarıda bulundu.
Darbenin arkasındaki isim henüz netlik kazanmasa da Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani ve eski Genelkurmay Başkanı Salifou Modi en güçlü olasılıklar olarak görülüyor. Muhafız Alayı komutanlığında özel yetiştirilmiş 700 asker görev yapıyor ve komutanlığa ait 20 zırhlı araç bulunuyor.,
ALMANYA: DEMOKRATİK YOLLARLA SEÇİLEN BAZUM DERHÂL SERBEST BIRAKILMALI
'Batı yanlısı' olarak bilinen Bazum'un devrilmesine Batı ülkelerinde art arda tepkiler gelmeye devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Nijer'deki darbeyi kınayan yazılı açıklama yayımlayarak, "Demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un derhal serbest bırakılması" çağrısında bulundu. Açıklamada, "Nijer'de yaşanan olayları büyük endişeyle takip ediyoruz. Ordunun bazı kesimlerinin, Nijer'in anayasal demokratik düzenini yıkmaya yönelik girişimlerini kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
ABD: ANAYASAL DÜZENİ BOZMAYA YÖNELİK HER ÇABAYI KINIYORUZ
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Günlük basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Nijer'deki gelişmelerden 'derin endişe' duyduklarını belirterek, "Demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Bazoum'ı güçlü bir şekilde destekliyoruz. İktidarı zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü çabayı en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
GUTERRES: DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Nijer'deki darbe girişimini şiddetle kınayarak, anayasal düzenin korunması çağrısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "Genel Sekreter, Nijer'deki durumu yakından takip ediyor. Nijer'de iktidarı zorla ele geçirme ve demokratik yönetimi, barışı ve istikrarı baltalamaya yönelik her türlü çabayı şiddetle kınıyor" dedi.
TÜRKİYE: DERİN ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
Öte yandan, Nijer'deki darbeyle ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan Dışişleri Bakanlığı, "Dost ve kardeş Nijer’de anayasal düzen ile toplumsal barış ve istikrarın bozulmaması" temennisinde bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Nijer'de Silahlı Kuvvetler içerisindeki bir grup tarafından darbe girişiminde bulunularak demokratik seçimlerle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhamed Bazum'un görevinden alıkonmasını ve tüm demokratik kurumların askıya alınmasını derin endişeyle takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
BÖLGEDE SON DÖNEMDE ÇOK SAYIDA ASKERİ DARBE YAŞANDI
Son gelişmeler 2020'den bu yana komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso'da yapılan dört askeri darbeyi anımsattı. Bu darbeler kısmen, yetkililerin Nijer'in de dahil olduğu Sahel bölgesini kasıp kavuran selefi örgütlerin isyanını durduramamasının neden olduğu hayal kırıklıklarından kaynaklandı. Nijer'de de Mart 2021'de Nijer'de bir darbe girişimi engellenmiş, yakın zamanda seçilen Bazum'un yemin etmesine günler kala bir askeri birlik başkanlık sarayını ele geçirmeye çalışmıştı.
Nijer, 2012'de Mali'de kök salan ve Burkina Faso ve güney kıyı eyaletleri de dahil olmak üzere komşu ülkelere yayılan selefi gruplarla savaşan yerel birlikleri desteklemek isteyen Batılı güçler için kilit bir müttefik. Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus paralı asker şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.
Fransa, Mali'deki cuntayla ilişkileri bozulunca geçen yıl ülkeye asker gönderdi. Bazum'un seçilmesi, 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana dört askeri darbeye tanık olan Nijer'de ilk demokratik iktidar geçişi olmuştu.
Reuters'a dün konuşan güvenlik kaynakları Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafızları'ndan bazı askerlerin başkent Niamey'deki başkanlık sarayını abluka altına aldığını söylemişti. Askeri araçların cumhurbaşkanlığı sarayının girişini kapattığını gördüğünü aktaran Reuters muhabiri, cumhurbaşkanlığı personelinin de saraya girmesinin engellendiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum akşam saatlerine kadar sarayda tutulmuş ardından ulusal televizyonda darbe bildirisinin okunmasıyla durum netlik kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Nijer'de askeri hareketlilik: Cumhurbaşkanlığı sarayı abluka altında, Bazum sarayda tutuluyor