Dünya basını Fırat'ın doğusuna müdahale hazırlığını nasıl gördü?

Dünya basını Fırat'ın doğusuna müdahale hazırlığını nasıl gördü?
ABD, Fırat'ın doğusuna yapacağı müdahalede Türkiye'ye yardım etmeyeceğini açıklamıştı.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna müdahale edeceği yönünde Beyaz Saray'dan gelen açıklama, Amerikan ve İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu. The Guardian gazetesi 'ABD'nin Kürtleri terk ettiğini' yazarken, New York Times Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye Demokratik Güçleri (QSD) arasında doğrudan çatışma riskine dikkat çekti.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yakın zamanda operasyon düzenleyeceği yönündeki Beyaz Saray açıklaması dış basında geniş yer buldu. 

Yorumlardan bazıları şöyle:

'TRUMP TAVSİYELERE KARŞI GELİYOR'

New York Times gazetesi, ‘Trump Amerikan politikasını değiştirerek Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyonuna destek verdi’ başlıklı haberinde, "Trump’ın kararı, hem IŞİD’e karşı operasyonlar için hem de İran’la Rusya’ya karşı kritik bir karşı denge olarak görev yapması amacıyla Suriye’nin kuzeyinde küçük bir askeri varlık bulundurmak isteyen Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey yetkililerin tavsiyelerine karşı geliyor" denildi.

‘IŞİD’E KARŞI KAZANIMLARI TEHLİKEYE ATAR’

New York Times, ismi verilmeyen Amerikan yönetimi yetkililerine dayanarak, Türkiye’nin operasyonu öncesinde bölgedeki 100 ila 150 Amerikan askeri personelinin çekileceğini ama ülkeden tamamen çıkarılmayacağını yazdı. Haberde, "Türkiye’nin operasyonunun ne kadar kapsamlı olacağı veya Türkiye askerlerinin ABD destekli Kürtlerle çatışıp çatışmayacağı bilinmiyor, ki böyle bir gelişme, Amerikan ordusunun IŞİD’le savaşta elde ettiği birçok terörle mücadele kazanımını tehlikeye atacaktır" ifadelerine yer verildi. New York Times, geçtiğimiz aralık ayında Suriye’den tamamen çekilme kararını açıklayan Trump'ın, Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA'in yanı sıra Avrupa ile Ortadoğu’daki müttefiklerden gelen baskıyla geri adım attığını da hatırlattı.

'ABD SORUMLULUKTAN KAÇIYOR'

Washington Post gazetesi, haberinde, ‘ABD’nin iki önemli müttefiki arasında aylardır barış sağlamaya çalıştığı’ yorumunu yaptı, son açıklamayla bu çabalara ‘aniden son verildiğini’ yazdı. Gazete, Trump yönetiminin Türkiye ordusuyla ABD müttefiki olan Kürt savaşçılar arasında infilak etme potansiyeli bulunan bir durumda ‘sorumluluktan kaçıyor gibi göründüğünü’ belirtti.

GUARDIAN: ABD KÜRTLERİ TERK EDİYOR

İngiltere'de yayımlanan The Guardian, "ABD Kürt müttefiklerini terk ederek Türkiye güçlerinin Suriye’ye girmesine izin verecek’ başlıklı haberinde, bu durumun Amerikan politikasında ‘ani bir değişiklik olduğuna’ dikkat çekti. Açıklamanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon konuşmasından sonra geldiğine dikkat çekilen haberde, "Beyaz Saray, ani bir dış politika değişikliğiyle Amerikan askerlerini bölgeden çekerek, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine harekâtına yeşil ışık yaktı. Bu durum fiilen, Washington’ın uzun zamandır müttefiki olan Kürtlerin terk edilmesi anlamına gelecek" denildi. Haberde, "Görünüşe göre Suriye’yle ilgilenen diplomatlara danışmadan veya onların bilgisi dışında alınan bu karar, ülke içinde azille mücadele eden Trump’ın bir dizi dengesiz hamlesinin sonuncusu" ifadeleri kullanıldı.

‘KÜRTLER HİÇBİR ZAMAN GÜVENMEYECEK’

Demokrat Kongre üyesi Ruben Gallego ise Trump’a tepki gösterdi. Gallego, "Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesine izin vermek, Ortadoğu’da yapabileceğimiz en istikrar kaybettirici şeylerden biri. Kürtler Amerika’ya bir daha hiçbir zaman güvenmeyecek. Kendilerini korumak için yeni ittifaklar veya bağımsızlık arayışına girecekler" dedi.

AFP: RASULAYN’DA BİNLERCE KÜRT EYLEM YAPTI

Fransız haber ajansı AFP ise, Suriye’nin kuzeyinde dün binlerce Kürt’ün, Türkiye’nin olası operasyonuna karşı protesto gösterisi düzenlediğini duyurdu. Sınır kasabası Rasulayn’da düzenlenen gösteride Türkiye karşıtı sloganların atıldığı belirtildi. Habere göre, protestocular bölgedeki bir Amerikan üssüne yürüdü. 

'ERDOĞAN İÇ SİYASETTE AĞIR SORUNLARLA MÜCADELE EDİYOR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusuna operasyon sinyali vermesi Almanya'nın Essen kentinde yayımlanan Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung da eleştirildi:

"İç siyasette ağır sorunlarla mücadele eden Erdoğan, uluslararası hukuku ihlal eden bir saldırıyı ve nüfus mübadelesini duyurdu. Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürt nüfusun yoğun olduğu Afrin bölgesinin geçen yılın başında işgali, bunların boş tehditler olmadığını gösteriyor. Almanya ise bir çıkmaz içinde. Türkiye hükümeti her zaman için mültecilerin yolunu yeniden açabilir. Ama Türkiye yine Almanya’dan edindiği savaş araçları ile komşu ülkeye girer ve müttefiki İslamcı ve cihatçı milislerin yardımı ile oraları yağmalarsa, böyle bir işgal yeni bir mülteci akınına neden olabilir. Böyle bir durumda, bu insanlar muhtemelen Türkiye'ye değil, Irak'taki Kürt bölgelerine kaçarlar. Almanya da muhtemelen bu durumu kabullenir. Afrin’e yönelik saldırı da Berlin’deki hükümet çevreleri tarafından pek kayda değer bir eleştiriye yol açmamıştı. Bu da Almanya açısından yeni bir ahlaki iflas olur."

'TÜRKİYE'NİN MÜTTEFİK BULAMAMASI TEK UMUT'

Heide’de yayımlanan Dithmarscher Landeszeitung'daki yorumda da  Erdoğan’ın Suriye planlarından duyulan kaygı dile getirildi:

"Erdoğan’ın 'barış bölgesi' Türkiye'nin ülkeye girmesi, yüz binlerce Kürdün bölgeden sürülmesi ve milyonlarca Suriyeli’nin kendi istekleri dışında sınır dışı edilmesi anlamına geliyor. Satranç tahtasındaki taşlar gibi insanları oraya buraya sürükleyecek Suriye planlarında Türkiye'nin, hiçbir müttefik bulamaması tek umut olur." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar