Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri'nden deprem açıklaması: Endişeliyiz
Türkiye ve Suriye'de binlerce kişinin ölümüne yol açan depremlerin ardından Dünya Sağlık Örgütü bir açıklama daha yaptı. Genel Sekreter Ghebreyesus iki ülkede de bilgi gelmeyen bölgeler olması nedeniyle endişeli olduklarını vurguladı.
Artı Gerçek - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye ve Suriye'de binlerce kişinin ölümüne neden olan Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili bir açıklama daha yaptı. Cenevre'deki WHO'nun yönetim kurulu toplantısında konuşan Genel Sekreter Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus iki ülkede de bilgi gelmeyen bölgeler olması nedeniyle endişeli olduklarını söyledi.
Reuters'ın aktardığına göre Genel Sekreter toplantıdaki konuşmasında "Henüz bilgi sahibi olmadığımız alanlar hakkında özellikle endişeliyiz" ifadelerini kullandı. Depremin verdiği zararın haritalandırılması yapılmasını gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus "Hasar haritası, dikkatimizi nereye odaklamamız gerektiğini anlamanın bir yoludur" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü dün de Türkiye'de deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerdeki durumdan endişe edildiğini aktarmıştı. WHO sözcüsü, "Şu anda arama kurtarma çalışmalarına odaklanıldığını" ancak ilerleyen dönemde " Depremden sağ kurtulanlar için travma tedavisine ihtiyaç duyulabileceğini" belirtmiş ve zarar gören sağlık sisteminin de desteklenmesi gerekeceğinin altını çizmişti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa'dan sorumlu üst düzey acil durum yetkilisi Catherine Smallwood ölü sayısının sekiz kat artabileceğini söylemişti. "Maalesef depremlerde hep aynı şeyi görüyoruz, ölen veya yaralanan insan sayısına ilişkin ilk raporlar önümüzdeki hafta oldukça önemli ölçüde artacaktır" diyen Smallwood, ölü sayısının şu an açıklanandan sekiz kat artacağı bilgisini vermişti. AFP'ye konuşan Smallwood, enkaz altında bekleyen yaralılara acilen ulaşılamazsa ölü sayısını artacağını ve bunun şu an açıklanandan en az sekiz kat fazla olacağını söylemişti.
'23 MİLYON KİŞİ ETKİLENMİŞ OLABİLİR'
WHO'nun kıdemli Acil Durum Sorumlusu Adelheid Marschang ise Türkiye'nin krize yanıt verme konusunda güçlü bir kapasiteye sahip olduğunu ancak acil ve orta vadede zaten yıllardır devam eden bir insani krizle boğuşan Suriye'de ana ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
"Suriye'nin her yerinde, insani yardım fonları azalmaya devam ederken, ihtiyaçlar yaklaşık 12 yıllık uzun süreli, karmaşık krizin ardından en yüksek seviyede" diyen Marschang her iki ülkede de 1,4 milyonu çocuk olmak üzere 23 milyon insanın deprem ve artçı sarsıntıların ardından binlerce binanın enkaza dönmesi nedeniyle olumsuz etkilenmesinin muhtemel olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
Uluslararası yardımlar Türkiye'ye ulaşmaya başladı
Dünya Sağlık Örgütü: Depremde ölü sayısı sekiz kat artabilir
Dünya Sağlık Örgütü: İletişimin kesildiği bölgelerdeki durumdan endişeliyiz