Endonezya'da Anayasa Mahkemesi tartışması: Devlet Başkanı'nın oğluna 'torpil' yapan yargıca tenzili rütbe

Endonezya Anayasa Mahkemesi Başkanı, aynı zamanda kayınbiraderi de olduğu Devlet Başkanı Joko Widodo'nun oğlunun başkan yardımcısı adayı olmasının önünü açan 'yaş küçültme' kararı nedeniyle kızağa çekildi.

Endonezya'da Anayasa Mahkemesi tartışması: Devlet Başkanı'nın oğluna 'torpil' yapan yargıca tenzili rütbe

Artı Gerçek - Güney Asya ülkesi Endonezya, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun oğlunun yaklaşan seçimlerde başkan yardımcısı adayı olabilmesi için yaş sınırının düşürülmesine dair yargı skandalını konuşuyor. Gelinen noktada, aynı zamanda Widodo'nun da kayınbiraderi olan bir isim, etik ihlal gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevinden alındı.

Ülkedeki tartışma, 14 Şubat'ta düzenlenecek başkanlık seçimi öncesinde adaylık şartlarının son anda değiştirilmesi ile patlak verdi. Anayasa Mahkemesi, adaylık başvurularının kapatılmasına üç gün kala, bugüne dek 40 olan seçilme yaşının "tüm adaylar için geçerli olmayacağı" yönünde bir karar aldı.

Beş üyenin lehte, dört üyenin karşı oy kullandığı 16 Ekim tarihli kararın ardından da, ikinci ve son dönemini tamamlamak üzere olan Devlet Başkanı Widodo'nun 36 yaşındaki oğlu Gibran Rakabuming Raka başkan yardımcısı adayı oldu. Gibran seçimlere, başkan adayı olan Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile birlikte katılacak.

Bu durum ülkede Widodo'nun görev süresinin dolmasına rağmen iktidar üzerindeki nüfuzunu kullanmaya devam edeceği gerekçesiyle yoğun eleştirilere sebep oldu. Widodo aynı zamanda, Anayasa Mahkemesi'nin "yaş düşürme" kararına müdahale etmekle de suçlandı.

Etik Konseyi'nin soruşturması sonucundaysa, aynı zamanda Devlet Başkanı'nın kayınbiraderi de olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Anwar Usman 5-4 sonuçlanan oylamadaki belirleyici oyu nedeniyle kızağa çekildi. Konsey kararı uyarınca tarafsızlık, eşitlik, bağımsızlık, çıkar çatışması ve ahlak gibi ilkeleri çiğnediği tespit edilen, seçilme yaşının düşürülmesi kararında oy kullanmamış olması gerektiği belirtilen Usman, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevinden alındı. Usman'ın, 14 Şubat 2024'te düzenlenecek seçimlerle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelecek herhangi bir şikâyette de oy kullanması yasaklandı.

Ülkede şimdi, iki gün içinde yeni bir Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilmesi gerekiyor. Demokrasi savunucuları ise Usman'ın Anayasa Mahkemesi'nin başkanlığından alınmasının yeterli olmadığını, mahkeme üyeliğinin de iptal edilmesi gerektiğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)