Erbil'de Kürt gazeteci Dyako Husen gözaltına alındı

Erbil'de Kürt gazeteci Dyako Husen gözaltına alındı
Komünist Parti bağlantılı "Standard Kurd" sitesinin muhabiri Dyako Husen, Erbil yönetimine karşı bir protesto gösterisini izlemeye gitmesi öncesinde gözaltına alındı. Basın özgürlüğünü savunan Metro Merkezi'nden yetkililere uyarı geldi.

Artı Gerçek - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de bir protesto gösterisini izleyen Kürt gazeteci Dyako Husen gözaltına alındı. Komünist Parti bağlantılı "Standard Kurd" sitesi, muhabirlerinin gözaltına alınmasını kınadı.

Siteden yapılan yazılı açıklamada, Husen'in bu sabah saatlerinde Komünist Parti'nin IKBY'ye karşı Bakanlar Konseyi binasının önünde düzenleyeceği eyleme izlemesinin planlandığı ama eylemden önce "kaçırıldığı" belirtildi. Gazetecinin güvenliğinden Erbil'deki yetkililer sorumlu tutulurken, "Bu tür bir muamele yetkililerin ifade özgürlüğünün üzerinde kurduğu baskı çerçevesinde yer alıyor. Bu ise her geçen gün Kürt yetkililer aleyhinde daha fazla haber yapılması ile sonuçlanıyor ve uluslararası toplumdaki dostların kaybedilmesine yol açıyor" denildi.

Gazeteci haklarını koruma kuruluşu Metro Merkezi de Husen'in gözaltına alınmasını kınarken, derhal ve koşulsuz biçimde serbest bırakılması çağrısında bulundu: "Politika yapıcılar şu reddedilemez gerçeği kabul etmeli ki, Kürdistan bölgesinde demokrasinin ilerlemesi veya gerilemesi, basın, ifade, haber kaynakları ile yayınlara erişim ve internet özgürlüklerinin ilerlemesi veya gerilemesine bağlıdır."

ABD'NİN ELEŞTİRİSİ ERBİL'İN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Erbil yönetimi son dönemde gazeteciler üzerinde baskı kurmakla eleştiriliyor. Erbil'deki ABD Konsolosluğu'ndan ocak ayında yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde basın özgürlüğünde "son dönemde görülen gerilemenin" Washington'ı endişelendirdiği belirtilmişti. IKBY ise bu suçlamayı reddederek konsolosluğun bunun aksine gazetecilere karşı ihlallerdeki azalma nedeniyle kendilerini takdir ettiğini savunmuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ocak ayında yayımlanan yıllık raporunda ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki "muğlak yasaların" gazetecilerin, eylemcilerin ve siyasi muhaliflerin bastırılması için kullanıldığı tespit yer almıştı. Raporda, "Karalama suçlamasıyla açılan suni davaların birçoğu, bir kişinin suç işlediğini kanıtlamaktan çok, suçlanan kişinin faaliyetlerini kontrol etmenin bir yolu ya da yasal süreçlerin kendisini bir ceza olarak kullanmak olarak görülüyor" denilmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar