Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin ardından: Türkiye ile Yunanistan dışişleri bakanları arasında yine yeni 'istikşaf' dönemi
Ankara-Atina arasında 'dostlar alışverişte görsün' görüşmelerine dönüş işareti geldi: "Erdoğan ile Miçotakis, dışişleri bakanlarını iki ülkenin deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik görüşmelere başlayıp başlamamayı araştırmakla görevlendirdi."
Artı Gerçek - New York'ta başlayan BM Genel Kurulu vesilesiyle görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dışişleri bakanlarını iki ülkenin deniz yetki alanlarının belirlenmesi için görüşmelere başlanıp başlanamayacağını araştırmakla görevlendirdi. Açıklama Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'ten geldi.
KEŞİF VE TAHKİK: 'GÖRÜŞMELERE BAŞLAMAK İÇİN KOŞULLAR UYGUN MU?'
Reuters, Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin ardından, Yerapetritis'in "İki lider, dışişleri bakanlarına, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarının belirlenmesi konusunda görüşmelere başlamak için koşulların uygun olup olmadığını araştırma görevini verdi" dediğini aktardı.
İKİ DIŞİŞLERİ BAKANI TOPLANTININ HAZIRLIKLARINI YAPACAK
Yunanistan Başbakanlık Ofisi de Yerapetritis ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ocak ayında Ankara'da yapılacak üst düzey bir toplantının hazırlıklarına başlayacağını duyurdu.
SORUN ÇOK
Tarihsel husumetleri bulunan NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığından hava sahasına, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarından bölünmüş Kıbrıs'a dek bir dizi ihtilaf var.
Deniz yetki alanlarının nerede başlayıp bittiğine dair bir anlaşmaya varılması, olası gaz rezervleri ve enerji altyapısı planları üzerindeki hakları belirlemek açısından önem taşıyor.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz sınırı henüz bir anlaşmayla belirlenmiş değil. İki ülkenin karasularının Ege Denizi’ndeki genişliğini 6 deniz mili olarak kabul eden Ankara, Atina'nın 12 deniz miline çıkma iddiasını "savaş sebebi" (casus belli) sayıyor. Ege Denizi kıta sahanlığının Türkiye ile Yunanistan'ın 6 deniz mili olan karasularının ötesindeki alanlarda da sınırlandırılması gerekiyor.
2000'LERİN BAŞINDAN BERİ ONLARCA İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME YAPILDI
Bu meselelerle ilgili iki ülke arasında 2000'lerin başından beri onlarca istikşafi görüşme yapıldı, ama yılan hikayesine dönen görüşmelerde herhangi bir çözüme ulaşılamadı.
YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ BODRUM VE DATÇA’DA CİRİT ATTI
Önceki gün Yunan sahil güvenlik botunun göçmen kaçakçılarını takip gerekçesiyle Bodrum ve Datça’da Türkiye karasularını ihlal etmesi, büyük tartışma yarattı. Bunun üzerine açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu bilgiyi verdi:
“Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Sayın Christos Stylianides, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine önem verildiğini, olayın siyasi bir yönü bulunmadığını, yaşanan ihlallerin tekrarlanmayacağını belirterek konuya ilişkin hemen inceleme başlatıldığını ve gelişmelerden Türk makamlarının bilgilendirileceğini ifade etti." (Reuters, Dış Haberler)