Suriye'deki yeni yönetimin dışişleri bakanı Ankara'da: Görüşme sonrası ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Şeybani'yi kabul etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Fidan, Milli Savunma Bakanı Güler ve MİT Başkanı Kalın da katıldı.
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'yi kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.
'GÜVENLİK DURUMUNU ELE ALDIK'
Fidan ve Şeybani, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Görüşmeye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın da katıldığını aktaran Fidan, "Suriye'deki güvenlik durumunu ele aldık. İstikrarın yeniden tesisi için atılması gereken adımların üzerinde durduk. Siyasi, ekonomik ve insani meseleleri değerlendirdik. Türkiye olarak Suriye'ye her alanda destek sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Esad rejiminin devrilmesinin üzerinden bir ay aşkın bir zaman geçti, Suriye'de yeni bir sayfa açıldı. Bu fırsatın Suriye'deki yeni yönetim ve uluslararası toplum tarafından doğru kullanılması gerekiyor. Bu kapsamda Suriyelilerin öncülüğü ve sahipliğinde kapsayıcı bir siyasi sürecin tesis edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
YAPTIRIMLARA DİKKAT ÇEKTİ
Fidan'ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
* Suriye'deki tüm dini, etnik ve mezhepsel grupların artık kucaklaşma zamanı gelmiştir. Yeni yönetimin kapsayıcı bir anlayışla hareket etmesi memnuniyet vericidir. Bu tarihi dönüm noktasında uluslararası topluma düşen görev Suriye'ye her türlü desteği sağlamaktır. Suriye halkının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olmalıyız. Suriye'yi bir rekabet alanı değiş iş birliği alanı olarak görmeliyiz. Esad rejimini kötü bir mirası olarak Suriye'ye yönelik yaptırımlar maalesef hala yürürlükte. Yaptırımların kaldırılması için yoğun bir diplomatik çaba devam etmekte. Yaptırımların kalkması halinde, ülkenin normalleşmesi süreci hızlanacaktır, milyonlarca Suriyelinin ülkelerine dönmesini mümkün kılacak koşullar yaratılacaktır. Suriye'nin DEAŞ gibi terör örgütleriyle kapasitesi artacaktır. Biz Türkiye olarak bu konulardaki tecrübelerimizi aktarmaya hazırız.
* Şam Büyükelçiliğimiz açıldı. Halep Başkonsolosluğumuz da inşallah 20 Ocak günü faaliyete geçecek. İnşallah Türk Hava Yolları uçuşlarına da yakında başlanacağını göreceğiz.
'IŞİD KONUSUNDA YARDIM ETMEYE HAZIRIZ'
* Esad rejimi, yıllarca terör örgütlerine ev sahipliği yaptı, terör ihraç etti. Yeni Suriye'de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yok. Yeni yönetimin terörle mücadele konusunda azminden memnuniyet duyuyoruz. Yeni Suriye yönetimiyle de bu konuda iş birliği tesis etmek istiyoruz. İstihbarat paylaşımından askeri kabiliyet geliştirmeye bu alandaki imkanlarımızı kullanmaya hazırız. DEAŞ'la mücadele konusunda da operasyonel destek sağlamaya hazır olduğumuzu kendilerine ve komşu ülkelere ifade ettik. Nitekim bu konuda geçtiğimiz günlerde bazı adımlarımız da oldu. Her zaman söylediğimiz gibi DEAŞ kamplarının ve cezaevlerinin yönetimi konusunda yeni yönetime gereken yardımı yapmaya da hazırız. Şu hususu bir kez daha ifade etmek istiyorum; bölgenin geleceğinde terör yer yoktur. Suriye'nin parçalanmasına asla rıza göstermeyeceğiz. Bölge yeteri kadar savaşlardan çekti. Zaman artık terörden, silahtan, şiddetten arınma zamanı. Zaman barış, dayanışma, kardeşlik, kalkınma ve refah zamanı.
ŞEYBANİ: TOPRAK BİRLİĞİMİZ ÇOK ÇOK ÖNEMLİ
Fidan'ın ardından konuşan Esad Hasan Şeybani de özetle şunları söyledi:
* Suriye ve Türkiye kardeşlik üzerine kurulu yeni bir tarih yazdı. Suriye halkı diktatörlüğe karşı olduğunu bildirdi, dolayısıyla biz de ülkeyi yeniden kurmak için bir araya geldik. Suriye'nin yeniden stratejik rolünü oynaması için çalışacağız.
* Yeni bir ülke kurmaya çalışıyoruz. Suriye halkı iyi komşuluk ilişkilerine dayalı ilişkileri sürdürmeye kararlı. Bugün Suriye halkının eli herkese açık ve herkesi kucaklamaya hazır. Suriye halkının birliğe ihtiyacı var. Etnik veya toplumsal çatışmalardan uzak bir şekilde Suriye kimliğini koruyarak bunu yapacağız.
* Toprak birliğimiz çok çok önemli. Bütün topraklarımızın merkeze bağlı ve aynı çatı altında olmasını istiyoruz. Bu şekilde Suriye'nin birliğini ve egemenliğini kazanabiliriz. Çok yakın bir gelecekte Türkiye-Suriye ilişkileri yeni ufuklarda ivme kazanacaktır. Yeni yönetim Suriye topraklarının Türkiye ve Türk halkına tehdit oluşturmasından çıkarılması gerektiğine inanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürlerimizi iletiyoruz çünkü yeni yönetime inanıyor. Türkiye özellikle Suriye'nin kuzeydoğu bölgelerine önem vermektedir, bu bölgenin merkezi hükümetin çatısı altında olmasını istemektedir.
TÜRKİYE'NİN YENİ YÖNETİMDEN İSTEĞİ
Türkiye, Suriye konusunda yeni yönetimden özellikle Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşı adım bekliyor.
Dışişleri Bakanı Fidan, önceki haftalarda yaptığı açıklamada, SDG konusunu Suriye'deki yeni yönetimin sahiplenmesini, kendi ülkesinin bütünlüğünü sağlama adına gerekli adımları atması gerektiğini söylemişti. Fidan, devamında "Bu adımlar atacak, yani görüşmeler devam ediyor. Bu yönde birtakım adımların atılmasını bekliyoruz. Buna bir zaman vermek lazım, bir müddet" demişti. (HABER MERKEZİ)