Erdoğan’ı NATO ve BM’ye şikayet eden Yunanistan, 2023 seçimlerini işaret etti
Mektuplarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'ı tehdit eden açıklamalarının 2023 seçimleri çerçevesinde ülke içi siyasete malzeme amacıyla yapıldığı savunuldu.
Yunanistan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ansızın gelebiliriz" açıklaması da dahil bir dizi tehditvari açıklamasını Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler'e şikayet edeceğini açıklamıştı.
Yunan Kathimerini gazetesi gönderilen mektupların içeriğini açıkladı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias 5 Eylül'de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell'e ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e, Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Maria Theofili de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e 6 Eylül'de Türkiye'yi şikayet etmişti.
''YUNANİSTAN VE HALKINA BİR HAKARET'
Mektuplarda Erdoğan'ın açıklamalarının Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne doğrudan tehdit olduğu savunuldu ve "Erdoğan'ın kamusal açıklamaları kendi adına konuşuyor. Bunlar sebepsiz ve kabul edilemez, Yunanistan ve Yunan halkına karşı bir hakaret" dendi.
'ÜLKE İÇİ GEREKÇELERLE İFADE EDİLDİKLERİ KUŞKU GÖTÜRMEZ'
Maktuplarda ayrıca Erdoğan'ın açıklamalarının iç siyasete malzeme yapıldığı savunularak 2023 seçimlerine işaret edildi. "(Erdoğan'ın açıklamalarının) Açıkça tehdit edici niteliği ve üslubu aşikar. Ülkede yapılacak bir sonraki seçimler göz önüne alındığında yalnızca ülke içi gerekçelerle ifade edildikleri kuşku götürmez" dendi.
Atina ayrıca mektuplarda şu ifadelere yer verdi:
"Son birkaç yıldır Türkiye anlaşmaların oluşturduğu tüm bölgesel statükoyu sorgulayan propagandasıyla revizyonist gündemini inşa ediyor. Ve bu bölgesel güvenliği ve istikrarı tehdit ediyor. Türkiye'nin bu tutumunun gerçek boyutları uluslararası toplumca görülmez ve uygun şekilde muamele edilmezse tüm bölgenin istikrarsızlaşması ve değerlendirilmesi zor olan sonuçlara neden olması riski bulunuyor."
Ankara da bu hafta Avrupa Birliği, NATO ve BM’ye mektup göndermiş ve hava sahası, kıta sahanlığı ve Ege adalarının silahsızlandırılması konularında Ankara’nın duruşunu açıklamıştı. Yunan diplomatik kaynaklar Reuters’a verdikleri demeçte, Türkiye’nin mektubunun gerçekleri çarpıttığını, sundukları argümanların yetersiz olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemişti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı’ndaki TEKNOFEST 2O22’de konuşmuş ve "Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir’i unutma. Aynı Türkiye şimdi kimi alanlarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerine çıkan başarılarla kendini ispat ettiriyor. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.
Bosna Hersek ziyareti kapsamında da konuşan Erdoğan, Atina’ya uyarılarını bir kez daha yinelemiş ve kendisine "Türkiye, Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?" sorusunun sorulması üzerine "Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Bire gece ansızın gelebiliriz diyorsak ne dedim vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz. niye? Ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var buralardan hareketle bize gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Sabrın sonu geldiği anda sabrın sonu selamettir. Selameti gördüğümüz anda bunu da Yunanistan’ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit saat gelir, gereği yapılır. Radar kilitlemesi şu, bu adımları atmak hayra alamet değil." yanıtını vermişti.