Eski Şin Bet başkanından İsrail hükümetine Mervan Barguti çağrısı

Eski Şin Bet başkanından İsrail hükümetine Mervan Barguti çağrısı
İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in eski başkanlarından Ami Ayalon, "Hamas'ı yok etme" hedefinin gerçekçi olmadığını söyledi: "Bir ideolojiyi askeri güçle yok edemezsiniz. Mervan Barguti serbest bırakılıp iki devletli çözüm müzakereleri başlamalı."

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'deki saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 24 bini geçerken, ülkenin iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in eski başkanı Ami Ayalon'dan "Filistinliler kendi devletlerine sahip olmadan İsrail de güvenliğe kavuşamaz" çıkışı geldi. Ayalon, İsrail'in Filistin direnişinin sembol ismi Mervan Barguti'yi serbest bırakarak iki devletli bir çözüm için müzakere süreci başlatması gerektiğini söyledi.

"Hamas'ı yok etmenin gerçekçi bir askeri hedef olmadığını" ve Gazze'deki mevcut operasyonun örgütü güçlendireceğini vurgulayan Ayalon, "Biz İsrailliler ancak Filistinliler bir umut sahibi olduğunda güvenlik içinde olabiliriz. Denklem bu. Aynısını askeri bir dille söylersek, kimseyi -bir insanı veya bir grubu- kaybedecek bir şeyi olmadığına inanıyorsa, caydıramazsınız" dedi.

'HAMAS BİR İDEOLOJİ'

Ayalon, İngiliz gazetesi The Guardian ile söyleşisinde Hamas'ın sadece bir milis gücü değil, "örgütlü bir ideoloji olduğunu ve örgütün de bir askeri kanadının bulunduğunu" söyleyerek, "Bir ideolojiyi askeri güç kullanarak yok edemezsiniz. Eğer bunu denerseniz, bazen daha da kök salabilir" ifadelerini kullandı. "Bugün gördüğümüz şey tam da bu" diyen Ayalon, sözlerine şöyle devam eti:

"Bugün Filistinlilerin yüzde 75'i Hamas'ı destekliyor. Savaştan önce bu oran yüzde 50'nin altındaydı. İsrail'in güvenliğe sahip olabilmesi için Hamas'ın askeri kapasitesinin imha edilmesi, liderlerinin öldürülmesi veya sürgüne gönderilmesi gibi gerçekçi askeri hedefler belirlemesi gerekir."

'SİYASİ HEDEFİ OLMAYAN SAVAŞ'

İsrail'in Gazze'de nasıl bir yönetim oluşturulacağını konuşmazsa savaşın belirsiz bir süreliğine uzaması riskine yol açtığını da belirten Ayalon, "Ertesi günü konuşmaya isteksiz olmamızdan çok rahatsızım. Çünkü siyasi hedefi olmayan savaşlarda ne yaşandığını biliyorum. Savaş, siyasi bir amaca ulaşmak için bir araç olmaktan çıkıp amacın kendisi haline geliyor" uyarısında bulundu. Eski Şin Bet başkanı, "Bizler uzmanlarız. Lübnan'da ve Batı Şeria'da yaşadığımız tam olarak buydu. Ve korkarım ki zaferin net bir tanımını yapmadan savaşmaya devam edersek de aynısı yaşanacak. Zafer nedir?" diye sordu.

'FİLİSTİN HALKI FİKRİ KABUL EDİLMELİ'

Çoğu İsraillinin "bütün Filistinlilerin Hamas'ın kendisi veya destekçisi olduğuna inandığını, Filistinli kimliği kavramını kabul etmediğini belirten Ayalon, "Onları bir halk, ulus olarak değil, insanlar olarak görüyoruz. Filistin halkı fikrini kabul etmiyoruz çünkü bunu yaparsak, İsrail devleti kavramının önünde çok büyük bir engel yaratıyor" dedi.

'BARGUTİ MEŞRUİYETİNİ BİZİM CEZAEVLERİMİZDE KAZANDI'

Ayalon, iki devletli çözüm müzakereleri başlatılması için birinci ve ikinci intifadanın lideri kabul edilen, İsrail tarafından 2002'den beri müebbet hapis cezasıyla cezaevinde tutulan Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Barguti'nin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Barguti'nin bırakılmasının anlamlı bir müzakere süreci başlatılması için hayati bir adım olacağını belirten Ayalon, cezaevindeki intifada liderinin Filistinliler arasında anketlere göre Hamas lideri İsmail Haniye'den daha popüler olduğunu söyledi: "O, Filistinlileri İsrail'in yanında kurulacak bir devlete götürebilecek tek lider. Öncelikle, iki devlet fikrine inanıyor. İkincisi, meşruiyetini bizim cezaevlerimizde kalarak kazandı."

Filistinlilerin Hamas'a desteğinin ideolojiden çok "bir Filistin devleti için fiilen savaşan tek grup olduğunun düşünülmesinden" kaynaklandığı yorumu da yapan Ayalon, El Fetih'in son yıllarda benimsediği şiddetten uzak tutumun iki devletli çözüm için diplomatik girişimlerin sonuçsuz kalması nedeniyle itibar görmediğini vurguladı. Ayalon, Filistinlilerin ne bir devlet ne de umut sahibi olduğu bir Ortadoğu'yu normalleştirme girişiminin, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının sebeplerinden biri olduğunun altını çizdi:

'YAHYA SİNWAR FİLİSTİN SORUNUNU YENİDEN MASAYA KOYDU'

"Hamas lideri Yahya Sinwar bir şekilde Arap ve Müslüman dünyasındaki herkese, uluslararası topluma, Amerika'ya, Avrupa'ya şunu söylemeye çalıştı: 'Filistin meselesini masaya koymazsanız, Ortadoğu'da hiçbir şey elde edemeyeceksiniz.' Trajedi şu ki, bunu başardı. Bugün Joe Biden'ı dinlemeniz yeterli. İki devletli çözümü kabul etmezsek daha iyi bir gerçekliğe ulaşabileceğimize kimse inanmıyor."

Uluslararası toplumun Filistin meselesinde uzlaştığı tek şeyin iki devletli çözüm olduğunu söyleyen Ayalon, "Diğer seçenek, savaşların giderek daha şiddet içerikli hale geldiğini, düşmanın giderek radikalleştiğini bilmemize rağmen çatışmayı sürdürmek" diye konuştu.

Eski Şin Bet Başkanı, İsrail'in 7 Ekim sonrası siyasi ortamında bu görüşlerinin desteklenmeeyceğini bildiğini de itiraf ederek, "Ne zaman nefretin bir plan veya bir politika olmadığını söylesem, insanlar çok rahatsız oluyor" dedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar