Eski Ukrayna Savunma Bakanı: Rusya'nın 'sonsuz savaş' doktrinini yeniden düşünmesi gerekecek
Reuters, Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in 'isyanın' ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren bir analiz yayınladı. Analizde, Rusya'nın 'sonsuz savaş' doktrini yeniden değerlendirmesi gerekeceğine dikkat çekildi.
Artı Gerçek - İngiliz haber ajansı Reuters, Rusya'da ordu yönetimine ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya karşı isyan başlatan paralı asker grubu Wagner ve lideri Yevgeny Prigojin'in birliklerini geri çekmesinin ardından sahada oluşan tabloya ilişkin bir analiz yayınladı.
Tom Balmforth imzalı analizde, söz konusu isyan Kiev'e savaş alanında ani bir ilerleme sağlamamış olsa da Kremlin'in Ukrayna'daki uzun ve yıpratıcı bir çatışmadan kaynaklanan risklerle karşı karşıya olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi. "Kiev'deki mevcut ve eski yetkililer isyanın Rus siyasi sisteminin nasıl bir baskı altında olduğuna dair şaşırtıcı bir fikir verdiğini söylüyor" ifadeleri kullanılan analizde, Rus yedek kuvvetlerinin tehdide yanıt vermekte zorlanacak kadar zayıf olduğunun ortaya çıktığı yorumu yapıldı.
'SONSUZ SAVAŞ' DOKTRİNİNİ YENİDEN DÜŞÜNMELERİ GEREKECEK'
2019-2020 yılları arasında Ukrayna Savunma Bakanı olan Andriy Zagorodniuk'un "Rusya'nın savaşın sonsuza kadar devam etmesi konusunda güvenli bir alanda olmadığını düşünüyorum" ifadelerine de yer verilen analizde, Zagorodniuk'un "Basında yer alan 'sonsuza kadar savaş' kavramını hatırlıyor musunuz? Bence bunu yeniden düşünmeleri gerekecek" dediği aktarıldı.
Zagorodniuk'a göre Prigojinn'in Wagner paralı askerlerinin Rusya'nın güneyinden Moskova'ya doğru yüzlerce kilometre boyunca çok az direnişle karşılaşarak ilerlemesinin görünürdeki kolaylığı dikkat çekiciydi.
Eski Ukrayna Savunma Bakanı, "Onları durdurmak için kaynakları bir araya getirmeye başladılar. Bu kaynakları gördük ve kayda değer değillerdi... Esasen şu anda cephede sahip olduklarından başka fazla bir güçleri kalmadı" dedi.
ABD'Lİ YETKİLİLER: NEDEN DAHA FAZLA GÜCÜN SEFERBER EDİLMEDİĞİ BİR SORU İŞARETİ
Reuters'a adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkililer ise, Rus güçlerinin Wagner'in ilerleyişini durdurmak için neden daha fazlasını yapmadığı da dahil olmak üzere pek çok şeyin belirsizliğini koruduğunu söyledi. Balmforth, Prigojin'in Belarus'a sürgüne gitmesine izin verilmesinin de bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın "Düşman hatlarının gerisindeki her türlü kaos bizim çıkarlarımıza hizmet eder" sözlerinin hatırlatıldığı analizde, Rusya'daki kargaşanın, Ukrayna'daki savaşa dair her iki tarafın da taviz vermeye yanaşmamasından kaynaklandığı yorumu yapıldı.
UKRAYNA: İSYAN SEBEBİYLE MÜNFERİT BİRİMLER YER DEĞİŞTİRDİ
Üst düzey Orta Avrupalı bir diplomatın, Prigojin'in isyanının "savaş üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığına" dair görüşlerine yer verilen analizde, diplomatın hafta sonu yaşanan olaylarla ilgili pek çok sorunun cevapsız kaldığı ve dolayısıyla uzun vadeli etkiler hakkında bir şey söylemek için henüz erken olduğu uyarısı da aktarıldı.
Ukrayna ordusunun Ulusal Direniş Merkezi'nin, "Düşman güçlerinin kitlesel olarak nakledildiğine dair herhangi bir bulgu olmadığını, münferit birimlerin isyan sebebiyle sevk edildiğinden bahsettiğimizi belirtmek gerekir" açıklamasına yer verilen analizde Zagorodniuk'un, "Rusya'nın bu grubu ordu içindeki mevcut birimlerle birleştireceğine ve grubun varlığını sona erdireceğine" dair inancını paylaştığı ifadelere de yer verildi. (DIŞ HABERLER)
Putin'in 'en zor 24 saati' bitti: Şimdi ne olacak?
Alman dış politika uzmanı: Putin bir daha eski gücüne kavuşamayacak
Prigojin Putin'e de rest çekti: Teslim olmayacağız
Çeçen lider Kadirov'dan Putin'e destek: Sert önlemler almaya hazırız