Fas depreminde ölü sayısı 2900'ü geçti

Fas'ta cuma günü yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 2900'ü geçti. Kayıp sayısı ise depremin çoğunlukla uzak dağ köylerinde büyük hasar yaratması sebebiyle net olarak bilinmiyor.

Artı Gerçek - Fas'ta bir asırdan fazla bir süredir yaşanan en büyük depremde ölenlerin sayısı 2900'ü geçti. Evleri depremde harap olan bölgelerdeki köylüler, pazartesi günü dördüncü gece de dışarıda kamp kurdu. Devlet televizyonu dün gece depremde ölenlerin sayısının 2 bin 901'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise iki kat aratarak 5 bin 530'a ulaştığını duyurdu. Deprem bölgesinin büyük bir kısmının ulaşılması zor bölgelerde olması nedeniyle yetkililer kayıp sayısı konusunda herhangi bir tahminde bulunmadı.

Bazı kazazedeler tarafından çok yavaş olarak nitelendirilen ilk müdahalenin ardından, pazartesi gecesi insanlar dördüncü geceyi dışarıda geçirirken bazı yerlerde çadır kampları ortaya çıktı. Ordu, arama-kurtarma ekiplerini takviye ettiğini, içme suyu sağladığını ve yiyecek, çadır ve battaniye dağıttığını söyledi. Yüksek Atlas Dağları'nı Marakeş'e bağlayan ana yol, pazartesi akşamı ağır vasıtalar ve yardım malzemesi taşıyan gönüllülerin en çok etkilenen topluluklardan bazılarına yönelmesiyle tıkandı. Faslı gönüllüler ve siviller, bazı yabancıların da yardımıyla trafiğin yönlendirilmesine ve yolun kaya parçalarından temizlenmesine yardımcı oldu.

DİĞER YABANCI ÜLKELERDEN YARDIM TEKLİFLERİ DE KABUL EDİLEBİLİR

İspanya, İngiltere ve Katar'dan arama ekipleri, cuma günü geç saatlerde Yüksek Atlas Dağları'nda meydana gelen ve bölgede yaygın olan geleneksel kerpiç evleri dümdüz eden 6.8 büyüklüğündeki depremden sağ kurtulanları bulmak için Fas'taki arama kurtarma çabalarına katıldı. Fas bu üç ülkeye ek olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelecek yardımları da kabul edeceğini açıklamıştı. Devlet televizyonu Fas hükümetinin daha sonra diğer ülkelerden gelecek yardım tekliflerini de kabul edebileceğini söyledi. Ancak hala İtalya, Belçika, Fransa ve Almanya'nın da aralarında olduğu diğer yabancı ülkelerin yardım teklifleri kabul edilmedi.

CEZAYİR'İN YARDIM TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Fas hükümeti depremin ardından iki yıl önce diplomatik ilişkilerin kesildiği Cezayir tarafından gelen "acil insani yardım" teklifini ise reddetti. Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Cezayir hükümeti, Fas Krallığı'ndan Cezayir'in önerdiği insani yardıma ihtiyaç duymadığını ifade eden resmi bir yanıt aldı" ifadesi kullanıldı.Cezayir'in her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde insani yardım malzemesiyle dolu üç uçağı hazır beklettiği belirtilen açıklamada, Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü'nün Cezayir’in Kazablanka Başkonsolosu'na "ülkesinin Cezayir'in yardımına ihtiyacı olmadığı" mesajını ilettiği aktarıldı.

TİMMEL KÖYÜNDE NEREDEYSE TÜM EVLER YIKILDI

Marakeş kentinde 100 kilometre uzaklıktaki Tinmel köyünde neredeyse her ev yerle bir olmuş ve tüm halk evsiz kalmış durumda. 59 yaşındaki Muhamad Elhasan, deprem olduğunda ailesiyle birlikte akşam yemeği yediğini söyledi. 31 yaşındaki oğlu dışarı kaçmış ve komşularının çatısının çökmesi sonucu enkaz altında kalmış. Elhasan, yardım için ağlayan oğlunu aradığını söyledi. Ancak sonunda çığlıklar kesilmiş ve oğluna ulaştığında öldüğünü fark etmiş. Elhasan, eşi ve kızı evlerinin içinde kalarak hayatta kaldılar. Elhasan, "Evin içinde kalsaydı iyi olacaktı" dedi. Tinmel'de ve diğer köylerde yaşayanlar insanları çıplak elleriyle enkazdan çıkardıklarını söyledi. Deprem, 12'inci yüzyıldan kalma tarihi önem taşıyan Tinmel Camii'ne de büyük zarar verdi.

Çok az sayıda binanın ayakta kaldığı Tikekhte'de ise 66 yaşındaki Muhammed Ouchen, bölge sakinlerinin biri kız kardeşi olmak üzere 25 kişiyi nasıl kurtardığını anlattı. "Kurtarmakla meşguldük. Aletlerimiz olmadığı için ellerimizi kullandık. Kız kardeşimin başı görünüyordu ve elle kazmaya devam ettik" dedi.

Bomberos Unidos Sin Fronteras (Sınır Tanımayan Birleşik İtfaiyeciler) adlı yardım grubundan İspanyol kurtarıcı Antonio Nogales tarafından uzak bir köy olan ve Amizmiz yakınlarında bulunan Imi N'Tala'dan çekilen görüntülerde ise molozlarla kaplı dik yamaçlardan tırmanan insanlar ve köpekler görülüyor.

Nogales pazartesi günü gördüklerini tarif edecek doğru kelimeyi bulmakta zorlanarak "Yıkımın seviyesi sonsuz. Tek bir ev bile ayakta kalamadı" ifadelerini kullandı. Hasarın büyüklüğüne rağmen, köpeklerle arama yapan kurtarma ekiplerinin hala hayatta kalanları bulmayı umduklarını söyledi.

MARAKEŞ'TE TARİHİ YERLER BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Depremin merkez üssü Marakeş'in yaklaşık 72 km (güneybatısındaydı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan eski şehirdeki bazı tarihi binalar hasar gördü. Ülkenin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Cami Fena Meydanı’na da ev sahipliği yapan eski şehir bölgesi Medine'de başta surlar olmak üzere bazı tarihi okul binaları, mescitler, müzeler ve evler depremde ağır hasar aldı. Tarihi camilerden 1083 yılında inşa edilen Kadi İyad Camisi ve Türbesi, Mevla Ali Şerif Camisi, 5. Muhammed Lisesi, el-Malih Müzesi depremden zarar gördükleri için kapandı. Birbirine uzak dahi olsa bazı evlerin de yıkıldığı Medine’de yıkımın yaşandığı sokaklar enkaz kaldırma çalışmaları için kapatıldı. Marakeş'in daha modern bölgeleri ise önümüzdeki ay yapılması planlanan IMF ve Dünya Bankası toplantıları için ayrılan havaalanı yakınındaki bir alan da dahil olmak üzere, büyük ölçüde zarar görmeden kurtuldu.

UNICEF: 100 BİNDEN FAZLA ÇOCUK ETKİLENMİŞ OLABİLİR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de Fas'taki depremde yaralanan ya da hayatını kaybeden çocukların net sayısının henüz bilinmediği belirtildi. Açıklamada, 2022'deki tahminlere göre ülkedeki çocukların, nüfusun üçte birini oluşturduğuna işaret edilerek meydana gelen depremden 100 binden fazla çocuğun etkilendiği değerlendirmesinde bulunuldu. Birleşmiş Milletler (BM), depremden 300 binden fazla kişinin etkilendiğini tahmin ediyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar