FBI Direktörü Çin'i suçladı: Covid-19 salgınının kaynağı büyük olasılıkla laboratuvar sızıntısı
Artı Gerçek - ABD'de iç istihbarat kurumu Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Direktörü Christopher Wray salı günü yaptığı açıklamada Covid-19 salgınına Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvarda yaşanan sızıntının neden olduğu iddiasını tekrarladı. Wray açıklamasında kurumun, pandemiye "büyük olasılıkla" laboratuvardaki sızıntının yol açtığı değerlendirmesine sahip olduğunu söylese de ayrıntıları gizli olduğu gerekçesiyle paylaşmadı.
Fox News'a konuşan Wray "FBI, bir süredir salgının kaynağının büyük olasılıkla Vuhan'daki potansiyel bir laboratuvar olayı olduğunu değerlendiriyor" dedi. Wray Çin hükümetini, ABD ve diğerlerinin salgının kökenleri hakkında daha fazla bilgi edinme çabalarını "engellemek ve şaşırtmak için elinden gelenin en iyisini yapmakla" suçladı.
ABD'DE SALGININ KÖKENİ KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ YOK
Wray'in açıklaması ülkenin önce gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın ABD Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı bir istihbarat raporunda "düşük güvenilirlik" düzeyinde olmak üzere pandeminin Çin'deki bir laboratuvar sızıntısından kaynaklandığı iddiasına yer vermesinin ardından geldi.
İstihbarat teşkilatları "düşük, orta veya yüksek güvenilirlikte" değerlendirmeler yapabiliyor. Düşük güvenilirlik değerlendirmesi genellikle, elde edilen bilgilerin yeterince güvenilir olmadığı veya daha kesin bir analitik yargıya varmak için çok parçalı olduğu, daha sağlam bir sonuca varmak için yeterli bilginin mevcut olmadığı anlamına geliyor.
Ülkedeki diğer dört istihbarat kurumu Covid-19'un kökenininin yine düşük güvenilirlik düzeyinde olmak üzere büyük muhtemelen laboratuvar değil doğal olduğu değerlendirmesi yapmış, iki kurum ise yeni tip koronavirüsün kökeni konusunda kesin sonuca varamamış ancak laboratuvar sızıntısı teorisi yönünde değerlendirme yapmıştı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby pazartesi günü ABD hükümetinin pandeminin kökenleri konusunda kesin bir sonuca ve fikir birliğine varmadığını söyledi.
Wall Street Journal raporu hakkında yorum yapması istenen Çin dışişleri bakanlığı, bir laboratuvar sızıntısından ziyade pandeminin doğal kaynağına işaret eden Dünya Sağlık Örgütü raporuna atıfta bulundu. Dünya Sağlık Örgütü bunun “son derece düşük bir ihtimal olduğunu” söylemişti. Fakat bu açıklamaya gelen eleştirilerin ardından DSÖ yeni bir inceleme çağrısında bulunmuş, “Bütün hipotezlerin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini” belirtmişti. 2019 sonunda yayılmaya başlayan Sars-Cov-2 virüsü dünya genelinde yaklaşık yedi milyon kişinin ölümüne yol açtı. (DIŞ HABERLER)
BioNTech, Almanya'dan taşınacağı iddialarını yalanladı
Uzmanı uyardı: Yıllardır görmediğimiz kızamık vakaları yeniden ortaya çıktı
AYM'den, Covid-19 sürecinde sokağa çıkma yasağına uymayan kişiye verilen cezaya hak ihlali kararı