Filistin Dışişleri Bakanı 'Adalet Divanı kararının uygulanması sağlansın' dedi, Netanyahu 'savaşa devam' mesajı verdi

Filistin Dışişleri Bakanı 'Adalet Divanı kararının uygulanması sağlansın' dedi, Netanyahu 'savaşa devam' mesajı verdi
BM'nin en üst mahkemesi Uluslararası Adalet Divanı'nın Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasıyla ilgili önkararına ilk tepki Filistin Yönetimi'nden geldi.

Artı Gerçek - BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nın (Dünya Mahkemesi) İsrail'e Gazze'de Filistinli sivillerin öldürülmesini ve onlara zarar verilmesini önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyleyen, ancak ateşkes emri vermeyen kararına, dünyadan tepkiler geldi.

* Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki: "UAD yargıçları gerçekleri ve hukuku değerlendirdi, insanlık ve uluslararası hukuk lehine karar verdi. Tüm devletleri, işgalci İsrail dahil, BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği ihtiyati tedbir kararlarının uygulanmasını sağlamaya çağırıyoruz. Bu bağlayıcı bir hukuki yükümlülüktür. UAD'nin kararı, hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığının önemli bir hatırlatıcısı. Bu karar, İsrail ve İsrail'in pekiştirilmiş dokunulmazlığını mümkün kılan aktörler için bir uyandırma çağrısı görevi görmeli."

* Reuters'a konuşan Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri: "Karar, İsrail'in izole edilmesine ve Gazze'deki suçlarının açığa çıkmasına katkıda bulunan önemli bir gelişme. İşgalin mahkemenin kararlarını uygulamaya mecbur bırakılması çağrısı yapıyoruz."

* Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı: "Bugün, uluslararası hukukun üstünlüğü açısından kesin bir zafere ve Filistin halkının adalet arayışında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Mahkeme kararı dikkate alındığında, İsrail'in askeri eylemlerinin Soykırım Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuka tamamen uygun olduğunu iddia etmeye devam etmesinin inandırıcı bir dayanağı yok. İsrail'in daha önce tehdit ettiği gibi bu kararın uygulanmasını engelleyecek eylemlerde bulunmayacağını, bunun yerine, yapması gerektiği gibi, ona tam olarak uymak için harekete geçeceğini umuyoruz."

* Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor: "Gazze'de ateşkes olmadan Uluslararası Adalet Divanı'nın emirleri işe yaramaz."

* Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, Reuters'a, Dünya Mahkemesi'nin soykırım eylemlerini önlemek için adımlar atması gerektiği kararına İsrail'in uyacağından ülkesinin umutlu olduğunu söyledi. Lamola, Güney Afrika devlet televizyonu SABC'ye de "Karar, uluslararası hukuk açısından, Gazze halkı, çocukları ve kadınları açısından bir zafer. Nelson Mandela'nın şu anda mezarında bize gülümsediğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı. Mahkemenin tedbir kararlarının ateşkesi getireceği ve İsrail üzerindeki baskıyı genişleteceğine inandığını söyleyen Lamola, karardan memnun olduklarını, ateşkese hükmedilmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşamadıklarını belirtti.

* Reuters'e göre Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı Paul Mashatile ve Adalet Bakanı Ronald Lamola, mahkemenin kararının ardından, iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi partisinin toplantısında tezahürat yaparken ve dans ederken görüldü.

* İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu: "İsrail'in uluslararası hukuka bağlılığı sarsılmazdır. Bizim ülkemizi ve halkımızı savunmaya devam etmeye kutsal bağlılığımız da aynı derecede sarsılmazdır. Her ülke gibi İsrail'in de kendisini savunması temel hakkıdır. Lahey'deki Dünya Mahkemesi, bizi bu haktan mahrum bırakma yönündeki çirkin talebi haklı olarak reddetti. İsrail, soykırımcı bir terör örgütü olan Hamas'a karşı kendisini savunmaya devam edecek... Bizim savaşımız Hamas teröristlerine karşıdır, Filistinli sivillere karşı değil."

* İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, X'teki paylaşımında, İsrailli yetkilileri adaletle yüzleşmeye çağırdı: "Bugün, sahte İsrail rejiminin yetkilileri... Filistinlilere karşı işledikleri soykırım ve benzeri görülmemiş savaş suçları nedeniyle derhal adalet önüne çıkarılmalıdır."

* İspanya Dışişleri Bakanlığı: "İspanya, tüm tarafları bu tedbirlere bütünüyle saygı duymaya ve uymaya çağırıyor. İspanya, derhal ateşkes, rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması, acil ve düzenli insani yardım ve iki devletli çözümün kurulması yönünde ilerleme ihtiyacına yönelik çağrısını bir kaz daha yineliyor." (Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar