Financial Times'tan arabuluculuk iddiası: Suudi Arabistan ve Türkiye kaçırılan Ukraynalı çocuklar için devrede

Financial Times'tan arabuluculuk iddiası: Suudi Arabistan ve Türkiye kaçırılan Ukraynalı çocuklar için devrede
ABD'nin önce gelen gazetelerinden Financial Times, Ukrayna'da kaçırılan çocukların ülkelerine geri gönderilmesi için Suudi ve Türkiyeli yetkililerin temaslarda bulunduğunu yazdı. Gazete, Rus oligark Roman Abramoviç'in de devrede olduğuna yer verdi.

Artı Gerçek - Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, Ukrayna'daki savaşta aileleri ölen ve Rusya'ya götürülerek yetimhanelere yerleştirilen ya da Rus aileler tarafından evlat edinilen Ukraynalı çocukların ülkelerine geri gönderilmesi için temaslarda bulunduğu iddia edildi.

ROMAN ABRAMOVİÇ DE DEVREDE

ABD'nin önde gelen gelen gazetelerinden Financial Times'ın görüşmeler hakkında bilgi sahibi dört kaynağa dayandırdığı haberinde, temasların birkaç aydır devam ettiğini ve Chelsea futbol kulübünün eski sahibi Roman Abramoviç'in arabuluculuk girişimine dahil olduğuna yer verildi.

Haberde, Kiev ve Moskova'daki yetkililerin arabuluculuk sürecinin bir parçası olarak, savaşın başladığı şubat 2022'den bu yana Rusya'ya götürülen çocukların listelerini derledikleri belirtildi. Taraflar Reuters'ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin ülkesinin çocuklarını geri almasına yardımcı olmaları için yabancı liderlere defalarca çağrıda bulunduğu biliniyor.

UKRAYNA, YAKLAŞIK 20 BİN ÇOCUĞUN RUSYA'YA GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ İDDİA EDİYOR

Kiev yönetimi, savaşın başından bu yana yaklaşık 20 bin çocuğun 'yasadışı sürgünle' Rusya'ya ya da Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a götürüldüğünü tahmin ediyor. Ukrayna'nın açıkladığı resmi veriler şu ana kadar sadece 385 çocuğun ülkesine geri gönderildiğini gösteriyor. Rusya ise, yüzlerce Ukraynalı çocuğun Rusya'ya götürüldüğü programı gizli tutmuyor ve programın, savaş alanında terk edilen öksüz ve yetim çocukları korumayı amaçlayan insani bir kampanya olduğunu savunuyor.

UCM PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARMIŞTI

Haziran ayında Ukraynalı savcılar bir Rus politikacıyı ve iki şüpheliyi, çatışmaların sürdüğü Herson bölgesinde bazıları bir yaşında olan düzinelerce yetim çocuğu sınır dışı ettikleri iddiasıyla savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Ukrayna savcıları tarafından yöneltilen suçlamalar, Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile işbirliği içinde yürütülen daha geniş kapsamlı bir soruşturmanın ardından gelmişti.

UCM, mart ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında 'Ukrayna'dan çocuk kaçırmak' da dahil işlenen savaş suçları sebebiyle yakalama kararı çıkarmıştı. Rusya tarafı ise UCM'nin iddialarını reddederek mahkemenin yargı yetkisini tanımadığını ve yakalama emrinin geçersiz olduğunu savunuyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar