Artı Gerçek - Fransa, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı ayakta. Hükümete yakınlığıyla bilinen sendikaların da destek verdiği ve 'tasarının geri çekilmesi' talebiyle ilan edilen genel grev sebebiyle hayat durma noktasına geldi.
Birçok kentte tren ve metro seferleri durdu. İlkokullar dahil, tüm okullarda öğretmenlerin grevine öğrenciler de okul boykotuyla destek veriyor. Paris Orly Havaalanı'ndaki uçuşların yüzde 20'si iptal edildi. Başkent Paris ve diğer şehirlerde, on binlerce grevcinin katıldığı eylemler düzenleniyor.
PETRO KİMYA TESİSLERİNDE ÜRETİM DURDU
Grev nedeniyle Fransa genelinde banliyo ve şehirlerarası trenler başta olmak üzere ulaşım büyük ölçüde dururken, ülkedeki rafineri ve petro kimya tesislerindeki üretim ve sevkiyatın da yapılmadığı belirtildi.
ÖĞRENCİLER DE AYAKTA
Öğretmenlerinin grevine destek veren öğrenciler, okulların girişinde barikat kurarak boykota gitti. Paris'te bulunan pek çok lisede dün geceden itibaren emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı eylemler yapılıyor.
ÇALIŞMA BAKANI 'REFORM GEREKLİ VE ADİL' DEMİŞTİ
Hükümete yakınlığıyla bilinen sendikaların da katıldığı grev, Başbakan Elisabeth Borne'un bu yıl başında 2027'den itibaren emekli olabilmek için çalışılması gereken yıl sayısını 42'den 43'e, emeklilik yaşını da 62'den 64'e çıkaracak yasa tasarısını duyurmasının ardından geldi. Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, LCI TV'ye verdiği demeçte "bu reformun gerekli ve adil" olduğunu savunurken sendikalar, süper zenginleri vergilendirmek veya işverenlerin katkı paylarını artırmak gibi tedbirlerin devreye sokulmasını istiyor.
SENDİKALAR: GREVLER SÜRECEK
Ülkenin en büyük üçüncü sendikası olan CGT-FO (Genel Emek Konfederasyonu - Emekçilerin Gücü) sendikası başkanı Frederic Souillot, Sud Radio'ya verdiği demeçte "Bugün seferberlik çok güçlü olacak. Buradayız ve bu nedenle hükümetin planları geri çekiliyor" dedi.
Fransa'nın en büyük sendikası Demokratik Fransız Emek Konfederasyonu'nun (CFDT) Başkanı Laurent Berger, BFM TV'ye yaptığı açıklamada ise tasarıya karşı "Çok fazla öfke var" diye konuştu. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez de, "Eylemlerin toplumdaki huzursuzluğun bir yansıması olduğunu" belirterek, "Pek çok grevcinin de evlerinde kalmayı tercih ettiğini" hatırlattı. Sendikalar, yasa tasarısı parlamentoda görüşülmeye başlayınca grevlerin süreceğini belirtti.
MACRON'UN MUHALEFETİN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi, emeklilik tasarısını yasalaştırabilmek için parlamentoda muhalefet partilerinden en az 60 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak daha önce tasarıya desteğini açıklayan muhalefetteki muhafazakâr Cumhuriyetçi Parti'den bile aleyhte oy kullanacağını açıklayan milletvekilleri mevcut.
Sokağın baskısı ve parlamentodaki dengeler sebebiyle Macron'un yasa tasarısının görüşüleceği gelecek haftalarda nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu. (DIŞ HABERLER)
İngiltere'de grev dalgası sürüyor: 10 bin ambulans personeli greve gidecek
İngiltere ve Galler'de 20 bin sağlık çalışanı greve gitti
Davos'taki süper zenginlerden çağrı: 'Bizi vergilendirmezseniz sonu felaket olabilir'