‘Fransa, kamplardaki çocukları almayarak yaşam hakkını ihlal ediyor’

BM Çocuk Hakları Komitesi, Fransa'nın Suriye kamplarında hayati tehlike arz eden koşullarda tutulan Fransız çocukları geri almayarak, çocukların yaşam haklarını ihlal ettiğini açıkladı.

‘Fransa, kamplardaki çocukları almayarak yaşam hakkını ihlal ediyor’

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, torunları, yeğenleri Kuzey-Doğu Suriye’de Kürt güçlerinin kontrolü altında bulunan Rawj, Ayn Isa ve Hawl kamplarında tutulan bir grup Fransız uyruklu vatandaşın açtığı 3 davayı inceledikten sonra raporunu yayınladı.

Komite’nin incelediği üç vaka, burada bulunan 49 Fransız çocuğunu ilgilendiriyor. Bu çocukların bazıları Suriye Arap Cumhuriyeti'nde doğan, diğerleri ise çok genç yaşta Fransız ebeveynleriyle birlikte buraya gidenlerden oluşuyor. Ailelerin IŞİD ile iş birliği yaptığı iddia ediliyor. Bu kişilerin akrabaları 2019'da durumu BM Çocuk Komitesi’ne götürdü. Fransız hükümeti bu süreçte bu çocuklardan 11'ini geri aldı. Geriye kalan ve bazıları 5 yaşında olan 38 çocuk hala buradaki kapalı kamplarda tutuluyor.

Komite, Fransa'nın Suriye kamplarındaki Fransız çocuklarının koruma sorumluluğu ve yetkisine sahip olduğunu tespit etti.

İNSANLIK DIŞI MUAMELE

Komite ayrıca, çocuk mağdurların hayatı tehdit eden koşullarda uzun süre tutulmasının da insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele veya ceza anlamına geldiğini belirtti. Komite kararında ayrıca, "Fransa'nın, ailelerin söz konusu çocukların ülkelerine geri getirilme taleplerini değerlendirirken, mağdur çocukların yüksek menfaatlerini dikkate aldığına dair bir işaret göstermediği sonucuna varmıştır" dedi.

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Komite, Fransa'yı kalan 38 çocuk mağdurun ülkelerine geri getirilmesi için acil önlem almaya çağırdı. Komite ayrıca bu süre zarfında, Fransa'dan mağdur çocukların Kuzey-Doğu Suriye'de kaldıkları süre boyunca yaşamları, hayatta kalmaları ve gelişmeleri için var olan riskleri azaltmak için ek önlemler alınmasını istedi.

’62 ÇOCUK BU KOŞULLAR NEDENİYLE ÖLDÜ’

Komite üyesi Ann Skelton, çocukların insanlık dışı koşullarda yaşadığını, su, gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçlardan yoksun ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Skelton, 2021'in başından bu yana kamplarda en az 62 çocuğun bu koşullar nedeniyle öldüğü ifade ederek, "Bu nedenle durum son derece acil. Fransa'yı derhal harekete geçmeye çağırıyoruz, çünkü her geçen gün yeni bir kurban demektir" şeklinde konuştu. (MA)

suriye fransa insan hakları çocuklar mülteci kampı