Fransa'da 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesi: Eylemlerin ikinci gününde 150 gözaltı

Fransa'da 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesi: Eylemlerin ikinci gününde 150 gözaltı
Fransa'da salı günü 17 yaşındaki Cezayir asıllı gencin Paris yakınlarında bir trafik kontrolü sırasında polis tarafından vurularak öldürülmesine tepkiler ülke genelinde yayıldı. Eylemlerin ikinci gecesinde ülkede en az 150 kişi gözaltına alındı.

Artı Gerçek - Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin başkent Paris'te 17 yaşındaki Nael M. adlı gencin trafik kontrolü sırasında polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülmesinin ardından, ülke çapında süren eylemlerin ikinci gününde 150 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Paris bölgesinde ve diğer şehirlerde belediye binaları, okullar ve polis karakolları ateşe verildi veya saldırıya uğradı.Fransa İçişleri Bakanlığı Bakanlık, çatışmalarda onlarca polis memurunun yaralandığını da açıkladı.

Bakan Darmanin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet'in sembollerine karşı dayanılmaz bir şiddet gecesi: belediye binaları, okullar ve karakollar ateşe verildi veya saldırıya uğradı.150 gözaltı" ifadesini kullandı.

Paris'in işçi sınıfı banliyösü Nanterre'de polis memurlarının Cezayir asıllı gence karşı ölümcül güç kullanması, Fransa'nın en büyük şehirlerinin etnik açıdan çeşitlilik gösteren semtlerinde polise karşı eylemlerin fitilini yaktı. İçişleri Bakanlığı çarşamba günü Paris bölgesinde 2 bin polisin seferber edildiğini ve gece yarısından kısa bir süre önce Nanterre'deki Pablo Picasso Bulvarı'nda polis hatlarında havai fişekler patlarken devrilen araçların yandığını söyledi.

Bir polis sözcüsü, polisin kuzeydeki Lille kentinde ve güneybatıdaki Toulouse'da protestocularla çatıştığını ve Paris'in güneyindeki Amiens, Dijon ve Essonne idari bölümünde de huzursuzluk çıktığını söyledi. Lille şehrinde, Mons-en-Barœul banliyösünün belediye binası içindeki eylemciler belgeleri ve sandalyeleri ateşe verirken batıdaki Rennes kasabasında yaklaşık 300 kişi gencin öldürülmesini protesto etmek için toplanıca polis tarafından dağıtıldı.

MACRON: CUMHURİYET KURUMLARINA SALDIRILAR HAKSIZ

Fransa'da eylemlerin yayılması üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün üst düzey bakanlarla bir kriz toplantısı düzenledi. Macron "Son birkaç saate polis karakollarının yanı sıra okullar, belediye binaları ve dolayısıyla Cumhuriyet kurumlarına yönelik şiddet sahneleri damgasını vurdu ve bu sahneler tamamen haksız" ifadelerini kullandı. Salı günü, Macron, Nael'in vurulmasının "affedilemez" olduğunu söylemiş ancak yorumları, onu olaya karışan polisleri yargılamak için acele etmekle suçlayan polis sendikalarından öfkeli bir tepki almıştı. Alliance Police sendikası, polislerin suçlu bulunana kadar masum kabul edilmeleri çağrısında bulunurken, rakip Unité SGP sendikası da "polis karşıtı nefreti" teşvik eden siyasi müdahale yorumu yapmıştı.

Fransız medyasına göre, polis başlangıçta gencin arabasını onlara zarar vermek amacıyla onlara doğru sürdüğünü öne sürdü. Ancak internette yayınlanan ve AFP haber ajansı tarafından doğrulanan görüntülerde, bir polis memurunun penceresinden silahını Nael'e doğrulttuğu ve o uzaklaşmaya çalışırken yakın mesafeden ateş ettiğini gösterdi. Olay sırasında araçta iki kişi daha bulunuyordu. Biri kaçarken, yine reşit olmayan bir başkası polis tarafından tutuklanarak alıkonululmuştu.

Fransız yetkililer, gencin ölümünün ardından iki ayrı soruşturma başlatmıştı. Bunun biri bir kamu görevlisi tarafından olası bir cinayet, diğeri ise sürücünün aracını durdurmaması ve bir polis memurunu öldürmeye teşebbüs iddiası hakkında.

GEÇEN YIL AYNI ŞEKİLDE 13 KİŞİ POLİS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Nael'e öldürmekle suçlanan ve hayatının tehlikede olduğunu hissettiği için ateş ettiğini iddia eden polis memuru, kasten adam öldürme suçlamasıyla gözaltında. 17 yaşındaki Nael, bu yıl Fransa'da trafik kontrolü sırasında polisin açtığı ateş sonucu ölen ikinci kişi oldu. Geçen yıl 13 kişi bu şekilde ölmüştü. Reuters haber ajansı, 2017'den bu yana trafik kontrolleri sırasında polis tarafından vurularak öldürülenlerin çoğunun siyah veya Arap olduğunu tespit etti.

Hak grupları da memurların ne zaman ateşli silah kullanabileceğine ilişkin çerçeveyi genişleten 2017 yasa değişikliğini eleştiriyor. Resmi istatistiklere atıfta bulunan Le Monde gazetesi, polisin hareket halindeki araçlara ateş açma vakalarının değişiklikten bu yana sürekli arttığını vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar