Fransa'da petrol işçileri pes etmiyor: Tehditlere rağmen grev sürecek
Fransa'da grevdeki petrol işçileri hükümetin müdahale tehditlerine rağmen grevlerini sürdürme kararı aldı. Grev üçüncü haftasında devam ederken ülkedeki benzin istasyonlarında akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor.
Artı Gerçek - Fransa'da ExxonMobil ve TotalEnergies şirketlerinde çalışan işçiler yüzde 10 maaş zammı talebiyle başlattıkları grevi sürdürme kararı aldı.
İşçilerin kararı, hükümetin grevlerin "toplumsal krize dönüştüğü" iddiasıyla işçilerden bazılarını işe döndürmek için başlattığı "zorla işe başlatma" prosedürünün ardından geldi.
Söz konusu prosedür kapsamında, "kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan bir grev durumunda", çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Buna karşı çıkan işçilere ise, altı aya kadar hapis ve 10 bin euro para cezası uygulanabilir.
Hükümet sendikalara, şirketlerle uzlaşma yoluna gitmesi konusunda çağrı yapmış aksi durumda yaptırıma gitme tehdidinde bulunmuştu. Yönetimin talimat verdiği "zorla işe başlatma" uygulamasına karşı çıkması durumunda polisin grevcilere fiziki müdahalede bulunabileceği öngörülüyor.
CGT, 'ZORLA İŞE BAŞLATMA' PROSEDÜRÜNE UYULMAMASI ÇAĞRISI YAPTI
Fransa'da en büyük işçi sendikası CGT, hükümetin, "zorla işe başlatma" prosedürüne uyulmaması çağrısı yaptı.
CGT'den yapılan açıklamada, prosedürün "zaruri olmadığı ve yasa dışı olduğu" belirtildi. Açıklamada, hükümetin bu adımla "şiddet yolunu seçtiği" bu nedenle "hükümet ve söz konusu şirketlerle yapılacak toplantılara katılımın askıya alındığı" aktarıldı.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (OIT) de Paris yönetimini bu karar nedeniyle kınadığına işaret edilen açıklamada, "Zorla işe başlatma prosedürü, (rafinerilerle ilgili değil) sağlık, kurtarma, güvenlik araçları gibi temel faaliyetlerle ilgilidir. Bunlara yakıt ikmali sağlamak hükümetin vazifesidir. Fransa güya stratejik benzin stoklarıyla donatılmıştı. (Hükümet) Neden onları kullanmıyor?" ifadesi kullanıldı.
Öte yandan ülkedeki önemli siyasi isimlerden Yeşiller (EELV) Partisi Milletvekili Sandrine Rousseau da "zorla işe başlatma" prosedürünü "haksız" bularak hükümeti, grevcilere değil TotalEnergies'nin yönetimine baskı yapmaya çağırdı. Rousseau, Fransa'da genel grev çağrısı da yaptı.
İŞÇİLER NE İSTİYOR?
Fransa'da TotalEnergies'e ait altı rafinerinin dördünde ülkenin en büyük işçi sendikası CGT'nin geçen ay sonunda, işe alımların durdurulmasını protesto etmek ve maaşlarda yüzde 10 artış talebiyle gittiği greve, Amerikan petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisinin çalışanları da katılmıştı.
Böylece ülkedeki 7 petrol rafinerisinin altısında işçiler greve gitmiş oldu.
İşçiler yüzde 10'lık zammın yüzde 7'sinin enflasyondan korunmak amacıyla geri kalan yüzde 3'ünün de "gelir paylaşımı" adı altında verilmesini talep ediyor. Söz konusu büyük petrol şirketlerinin elde ettikleri dev kazanca rağmen işçilere bunu yansıtmadığı dile getiriliyor.
TotalEnergies yönetimi, CGT dahil şirketteki tüm sendikalarla görüşme yapıyor.
BAZI BÖLGELER AKARYAKIT SATIŞINA SINIRLAMA GETİRDİ
Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı başladı. Ülkedeki benzin istasyonlarının üçte birinde en az bir petrol ürününün tedarikinde sıkıntı olduğu belirtiliyor. Birçok yerde uzun benzin kuyrukları görülürken ülkenin bazı bölgeleri akaryakıt satışına kısıtlama getirdi.
Ülkenin güneyindeki Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes ve Herault bölgeleri yönetimleri küçük araçlara günlük 30, büyük araçlara ise günlük 120 litre akaryakıt satışına izin verdi.
Doğu Pyrenees bölgesi yönetimi kısıtlama uygulamasına bugün katılırken, kısıtlama kararının 14 Ekim akşamı son bulması bekleniyor.
Diğer yandan, Fransa'nın birçok bölgesinde öncelikli sayılan polis, jandarma ve itfaiye araçları, ambulanslar, okul servisleri, çiftçi araçları, posta şirketi ve cenaze araçlar ile soğuk gıda zinciri araçlarının kuyruk beklememesi için bu araçlara özel yakıt ikmal hattı uygulaması yapılıyor.
Bidon veya varil ile benzin satışı ise dün itibarıyla ülke genelinde yasaklandı. (DIŞ HABERLER)
Fransa'da akaryakıt sıkıntısı büyüyor: Sendika, Total'in şartlı teklifini reddetti