Fransa'da polis şiddeti: Grev eyleminde yaralanan gencin testisi alındı

Fransa'da polis şiddeti: Grev eyleminde yaralanan gencin testisi alındı
Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasa tasarısına karşı sendikaların ilan ettiği genel grev sırasındaki eylemde polis tarafından dövülerek yaralanan bir gencin testislerinden biri alındı. 26 yaşındaki gencin tedavisi sürüyor.

Artı Gerçek - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşılık ülkedeki sendikaların geçen hafta ilan ettiği bir günlük genel grev sırasında polis tarafından dövüldüğü kameralara yansıyan göstericinin bir testisini kaybettiği açıklandı. Paris'te on binlerce insanın katıldığı gösteriler sırasında fotoğraf çekerken polisin saldırısına uğrayan 26 yaşındaki gencin hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.

'MEŞRU MÜDAFAA YOK'

Gencin avukatı Lucie Simon, müvekkili adına "kamu yetkisine sahip bir kişi tarafından sakatlanmaya yol açan fevri şiddet" nedeniyle şikayette bulunduğunu söyledi. Simon, ellerindeki görüntülerde "Polisin meşru müdafaada bulunmadığının tespit edilebildiğini ve müvekkilinin dövüldüğü sırada gözaltında olmadığını" da açıkladı.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: OLAYIN KOŞULLARINI ANLAMAK GEREK

Fransız Libération gazetesine konuşan genç, "Polis şiddetine maruz kalan ilk kişi olmadığını ve bunun durdurulması gerektiğini" söyledi. Paris Emniyet Müdürü olayın araştırılması için soruşturma açılması emri verirken, Hükümet sözcüsü Olivier Veran, yerel bir basın mensubuna genç adam için "empati duyduğunu" ancak "olayın gerçekleştiği koşulları anlamak gerektiğini" iddia etti.

PARİS POLİSİ ŞİDDET KONUSUNDA SABIKALI

Paris polisinin toplumsal olaylarda aşırı güç kullandığına yönelik eleştiriler ilk değil. 2020'de siyah bir müzik yapımcısı Michel Zecler'in Paris'te bulunan stüdyosundan ayrılırken üç polis memuru tarafından dövülmesi gündem olmuştu. Tepkiler üzerine, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "daha fazla şeffaflıktan korkacak hiçbir şeyimiz yok" diyerek 2021'de kolluk kuvvetlerinin güç kullanımına ilişkin yasada değişiklik talimatı vermişti. Bu reformlar kapsamında daha önce idari soruşturma heyetinin başında bir polis yetkilisi bulunurken, sivil bir görevlinin soruşturma heyetlerine başkanlık etmesine karar verilmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar