Fransa'da tansiyon yüksek: Başbakan emeklilik yasasını oylama yapılmadan meclisten geçirdi, 217 gözaltı

Fransa'da tansiyon yüksek: Başbakan emeklilik yasasını oylama yapılmadan meclisten geçirdi, 217 gözaltı
Fransa'da ocak ayından beri tartışmalara konu olan emeklilik 'reformu' mecliste yeterli çoğunluk olmamasına rağmen Başbakan Elisabeth Borne'un kararıyla parlamentoda oylama yapılmadan kabul edildi. Karar sonrası ülkede sokaklar karıştı.

Artı Gerçek - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran emeklilik 'reformuna' tepkiler sürüyor. Ülkede ocak ayından bu yana devam eden grev ve protestolar başbakan Elisabeth Borne'un yasa tasarısını parlamentonun alt kanadında oylamaya sunmadan yürürlüğe koyma kararı alması sonrasında şiddetlendi.

Başkent Paris'in tarihi Concorde meydanında düzenlenen protestolarda polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Yerel basında yer alan haberlere göre Nantes, Lyon ve Rennes gibi farklı kentlerde düzenlenen protestolarda da çatışmalar yaşandı. Olaylarda en az 217 kişi gözaltına alındı.

gaz.jpg

YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI, BAŞBAKAN YETKİSİNİ KULLANDI

Dün, Parlamento'nun üst kanadı Senato'da 114'e karşı 193 oyla kabul edilen yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'ten geçirmek için yeterli çoğunluğa sahip olmadıklarını kabul eden Başbakan Borne milletvekilleri tarafından yuhalanarak karşılandığı Ulusal Meclis oturumunda konuştu. Protestolar eşliğinde kürsüye çıkan Borne'un Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasına dayanarak oylama yapılmadan yasanın yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Protestolar sebebiyle meclisteki oturuma ara verilmesinin ardından Fransız Ulusal Marşı'nı okuyarak Borne'un konuşmasını engellemeye çalışan milletvekillerine rağmen kürsüye çıkan Borne, "Emeklilik sistemimizin geleceği hakkında kumar oynayamayız" diyerek emeklilik reformunun gerekli olduğunu iddia etti. Milletvekillerinin "64 yaşa hayır" yazılı dövizleri karşısında konuşmasını sürdüren Borne 49.3'e dayanarak yasanın meclisten geçirileceğini duyurdu.

borne.jpg

Başbakan Borne'un Ulusal Meclis'teki konuşmasının ardından sokaklarda da tansiyon yükseldi. Meclis'in yakınındaki Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce göstericiye müdahale eden polis, meydanı boşaltırken ara sokaklara dağılan polisle göstericiler arasında gece boyu süren çatışmalar yaşandı. Yerel basın, ülke genelindeki olaylarda en az 217 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

SENDİKALARDAN 'DEVAM' KARARI, MUHALEFET GÜVENSİZLİK OYU İSTEYECEK

Öte yandan, ocak ayından bu yana grev ve protestolara öncülük eden sendikalardan 'eylemlere devam kararı' geldi. Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) yetkilisi Catherine Perret, düzenlediği basın toplantısında "Sendikaların oluşturduğu birleşik mücadele platformu yasanın geri çekilmesi talebiyle 23 Mart'ta bir günlük greve gidecek" dedi.

Muhalefet partileri ise muhtemelen pazartesi günü hükümet için güvensizlik oyu isteyeceklerini duyurdu. Ancak muhafazakar milletvekillerinin desteğinin alınamaması durumunda hükümeti düşürecek böylesi bir kararın parlamentodan geçmesi beklenmiyor.

NE OLMUŞTU?

Emmanuel Macron'un yıl başında 2027'den itibaren emekli olabilmek için çalışılması gereken yıl sayısını 42'den 43'e, emeklilik yaşını da 62'den 64'e çıkaracak yasa tasarısını duyurmasının ardından ülke genelinde grev ve protestolar düzenlenmişti. Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, daha önce LCI TV'ye verdiği demeçte "bu reformun gerekli ve adil" olduğunu savunurken, sendikalar ise emeklilik yaşını yükseltmek yerine, süper zenginleri vergilendirmek veya işverenlerin katkı paylarını artırmak gibi tedbirlerin devreye sokulmasını talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar