Fransa'da Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı eylem ve grevler sürüyor
Artı Gerçek - Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un halktan büyük tepki gören emeklilik düzenlemelerine karşı grevler sürerken yedinci günde yüz binlerce kişi düzenlemeyi protesto ediyor. Grevler ülkedeki toplu ulaşımı, çöp toplama hizmetlerini ve rafineleri etkiliyor.
Ülkedeki sendikalar eylemler ocak ayı sonundan beri devam eden eylemlerde nasir bir dayanışma göstererek hükümetin düzenlemede yer alan emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planını geri çekmesi için bastırıyor.
1 MİLYON KİŞİNİN ÜLKE GENELİNDEKİ EYLEMLERE KATILACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre ülke genelinde 200'den fazla yürüyüşe yaklaşık 1 milyon kişinin katılması tahmin ediliyor. Fransa'da parlamentonun üst kanadı Senato'da düzenleme görüşülmeye devam ederken pazar akşamı düzenlemenin oylanabileceği belirtiliyor.
Başkent Paris'te eylemler yerel saatle 14.00'de başlarken Toulouse ve Nice gibi diğer önemli kentlerde eylemciler yerel saatle sabah 10.00'da yürüyüşlere başladı.
Salı günü hükümetin verdiği rakamlara göre 1,28 milyon kişi ülkedeki eylemlere katılmış bu rakam eylemlerin başladığı günden bu yana en yüksek katılım olmuştu. Sendikalar ise toplam katılımcı sayısının 3 buçuk milyon olduğunu duyurmuştu. Ülkede yapılan kamuoyu yoklamalarına göre seçmenlerin çoğunluğu Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı.
PARİS'TE ÇÖPLER BİRİKMEYE DEVAM EDİYOR
TotalEnergies sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada petrol devinin Fransız rafinerilerinde ve depolarında grevlerin devam ettiğini söylerken, kamu demiryolu işletmecisi SNCF, ulusal ve bölgesel hizmetlerin hafta sonunda büyük ölçüde kesintiye uğrayacağını söyledi. Yerel basına göre, Paris'te sokaklarda çöpler birikmeye devam ediyor ve bölge sakinleri farelerin artan varlığından bahsediyor.
Macron'un merkez eğilimli Rönesans Partisi'yle aynı safta yer alan sağ eğilimli Senato partisi, emeklilik reformu lehinde oy verebilir ancak bu durumda, yasa tasarısı muhtemelen gelecek hafta alt ve üst meclis milletvekillerinden oluşan ortak bir komite tarafından gözden geçirilecek. Komite bir metin üzerinde anlaşırsa, muhtemelen her iki meclis için de nihai bir oylama yapılacak ancak Macron'un parti çoğunluğunun göreceli olduğu Parlamento'nun alt kanadında (Ulusal Meclis) böyle bir oylamanın sonucu hala belirsiz görünüyor.
Ülkenin en büyük sendikası CFDT'nin genel sekreter yardımcısı Marylise Leon da Franceinfo radyosuna "Önümüzdeki hafta birçok şey olabilir. Metin Ulusal Meclis'te oylanacak mı? Seferber olmalıyız. Ya şimdi ya da asla" dedi.
15 Mart'ta ülke genelinde yeni grevler ve eylemler planlanıyor. (DIŞ HABERLER)
Fransa'yı sokağa döken emeklilik yasasının tartışmalı maddesine Senato onayı
Fransa'da Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planına karşı ikinci grev