Fransa'da Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planına karşı ikinci grev
Artı Gerçek - Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planına karşı ülke genelinde ikinci kez grev yapılıyor. Ülkedeki sekiz büyük sendikanın destek verdiği grev okulları, toplu taşımayı ve petrol rafinelerini etkiliyor.
BİR MİLYON KİŞİNİN EYLEMLERE KATILMASI BEKLENİYOR
Yetkililer ülke genelinde gösteri ve eylemlerin yapıldığını da duyurdu. Başkent Paris'te ana yürüyüşten önce Toulouse, Marsilya, Nice, Saint Nazaire, Nantes ve Rennes'deki yürüyüşlere binlerce kişinin katıldığı açıklandı. En az 200 kasabada sokak eylemlerinin beklendiği ve 11 bin Fransız polisinin eylemler nedeniyle görevlendirildiği açıklandı.
19 Ocak'ta düzenlemeye karşı yapılan ilk dalga grev eylemine bir milyondan fazla kişi katılmıştı. Yetkililer bugünkü eylem ve grevlere ülke genelindeki katılımın daha da yüksek olacağını söylüyor. AFP'ye konuşan bir polis kaynağı eylemlere yaklaşık bir milyon kişinin katılmasının beklendiğini söyledi.
HALKIN ÇOĞUNLUĞU DÜZENLEMEYE KARŞI
Macron hükümeti ülkedeki kamuoyu anketlerinin gösterdiğine göre seçmenlerin üçte ikisinin desteklemediği emeklilik yaşı düzenlemesi için bastırıyor. Parlamentoda çoğunluğu olmaması nedeniyle emeklilik yasası düzenlemesinin kabul edilmesi için hükümetin iktidar partisi Ensemble'dan (Birlik) vekillerin yanı sıra merkez sağdaki Cumhuriyetçi Parti'nin desteğine ihtiyaç duyuyor.
MELENCHON: MACRON KESİNLİKLE KAYBEDECEK
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Genel Başkanı Jean-Luc Melenchon Marsilya'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Macron kesinlikle kaybedecek. Kimse onun düzenlemelerini istemiyor ve günler geçtikçe onlara karşı olan muhalefet artıyor" dedi.
PARİS'TE SADECE SÜRÜCÜSÜZ METRO HATLARI ÇALIŞIYOR
Grev nedeniyle Paris'te yüksek hızlı trenlerden sadece birinin ve metro hattında sadece iki sürücüsüz hattın çalıştığı açıklandı. Fransa'nın en güçlü sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT) TotalEnergies petrol rafinerileri ve yakıt depolarında çalışan işçilerin dörtte üçünün iş bıraktığını duyurdu. Elektrik santralleri de ana elektrik şirketi EDF'de işçilerin greve gitmesinin ardından üretimin azaldığını bildirdi.
Ülkedeki başlıca öğretmen sendikalarından Snuipp-FSU ülkedeki ilkokul öğretmenlerinin yaklaşık yarısının greve katıldığını açıkladı. Sendika ortaokul öğretmenlerinin yüzde 55'inin iş bıraktığını duyururken liselerde öğrenciler okulların dışında eyleme destek verdi.
Fransa'nın 62 olan emeklilik yaşı diğer Batı Avrupa ülkelerinden daha düşük. İtalya ve Almanya emekilik yaşını 67'ye çıkarmıştı. İspanya'da emeklilik yaşı 65 iken İngiltere'de emeklilik yaşı 66.
Hükümet, gelecekte emeklilik sistemini finansal olarak desteklemeye devam edebilmek için bu değişikliğin yapılmasının şart olduğunu söylüyor. Çalışma Bakanlığı tahminlerine göre, emeklilik ödeme süresinin uzatılması ve emeklilik yaşının 64’e çekilmesi, yıllık emeklilik sistemine 17,7 milyar euroluk katkı sağlayacak. Ancak muhalefet, sistemin işlediğini, emeklilik harcamalarının kontrol dışı olmadığını söylüyor. Sendikalar da gelir-gider dengesini sağlamanın yolunun zengin insanlardan daha fazla vergi alınması; işverenin ve halihazırda varlıklı olan ve yüksek miktarda emekliliği olan kişilerin daha fazla katkı vermesi olduğunu söylüyor.
YENİ GREV KARARLARI DA ALINDI
Diğer yandan Genel İş Sendikası (CGT) bünyesindeki Enerji ve Maden Sendikaları Genel Sekreteri Fabrice Coudour, ülkenin ana enerji sağlayıcısı EDF ve diğer enerji kuruluşlarının çalışanlarını grevlerine destek vermeye çağırdı. Coudour, sendikaların 6-7-8 Şubat'ta greve gideceğini açıkladı. Diğer yandan CGT de Fransız petrol devi TotalEnergies başta olmak üzere ülkedeki petrol rafinerilerinde 6 Şubat'ta grev kararı aldı. CGT ve Sud-Rail sendikaları, 6-7 Şubat için demir yolu çalışanlarını da kapsayan grev kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)
Fransa, Macron'un emeklilik tasarısına karşı ayakta
Fransa'da sendikalar emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor