Fransa Başbakanı'ndan 'EYT açılımı'

Fransa Başbakanı'ndan 'EYT açılımı'
Fransa'da Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı ülke genelinde grev ve protestolar sürüyor. Parlamentoda gerekli çoğunluğa sahip olmayan Başbakan Borne'dan ise muhafazakarların desteğini kazanmak için 'EYT açılımı' geldi.

Artı Gerçek - Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planına karşı ülke genelinde grev ve protestolar sürerken, Başbakan Elisabeth Borne'dan 'EYT açılımı' geldi. Emeklilikle ilgili düzenlemeyi parlamentodan geçirebilmek için yeterli çoğunluğu bulunmayan Bourne, muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'nin desteğini kazanabilmek adına yasa tasarısında erken yaşta çalışmaya başlayanlara erken emeklilik hakkı tanıyan bir düzenleme teklif etti.

BİR YIL ERKEN EMEKLİ OLMA HAKKI

Le Journal du Dimanche, gazetesine verdiği röportajda Borne, "Emeklilik yasasında yapılacak değişikliği 20 ve 21 yaşında çalışmaya başlayanları da kapsayacak şekilde genişleterek hareket edeceğiz. Bu insanlar, 63 yaşında emekli olabilecekler" dedi. Borne, Cumhuriyetçilerin daha fazla çalışana fayda sağlayacak önerilerine de açık olduklarını sözlerine ekledi. Borne, değişikliğin 30 bine yakın çalışanı etkileyeceğini ve yılda 1 milyar euroya (yaklaşık 20 milyar Türk Lirası) mal olacağını belirtti.

TEKLİF KARŞILIK BULMADI

Ancak geçen yıl parlamentodaki mutlak çoğunluğunu kaybeden hükümetin, toplumun tüm kesimleri tarafından tepkiyle karşılanan emeklilik reformunu geçirebilmek için Cumhuriyetçilere önerdiği 'rüşvet' karşılık bulmadı.

Parlamentonun alt kanadında Cumhuriyetçi Parti'nin sözcülüğünü üstlenen milletvekili Pierre-Henri Dumont, Franceinfo radyosuna verdiği demeçte, "önerinin partisinin desteğini kazanmak için yeterli olmadığını" söyledi.

SENDİKALAR SALI GÜNÜ ÜÇÜNCÜ KEZ GENEL GREVE GİDİYOR

Ülkede, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi, emeklilik tasarısını yasalaştırabilmek için parlamentoda muhalefet partilerinden en az 60 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak daha önce tasarıya desteğini açıklayan muhalefetteki muhafazakâr Cumhuriyetçi Parti'den bile aleyhte oy kullanacağını açıklayan milletvekilleri mevcut. Hayatı felç eden grevler ve sokağın baskısı nedeniyle zor günler geçiren Bourne hükümeti, muhalefetin desteğini yeniden kazanabilmek için tavizler vermek zorunda kalmıştı. Fransa'da emeklilik yasasında yapılacak değişikliği protesto eden sendikaların salı günü üçüncü kez genel greve gitmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar