Fransız çimento devi 'IŞİD'e yardım' suçundan 778 milyon dolar ödeyecek

Fransız çimento devi 'IŞİD'e yardım' suçundan 778 milyon dolar ödeyecek
Fransız çimento şirketi Lafarge, ABD'de görülen davada Suriye'de IŞİD'e ve El Nusra Cephesi'ne milyonlarca dolar vererek yardım ettiği suçlamasını kabul etti. Şirket yaklaşık 778 milyon dolar ceza ödeyecek.

Artı Gerçek - ABD'de görülen davada Fransız çimento üreticisi Lafarge'ın Irak ve Suriye'nin yanı sıra çok sayıda ülkede binlerce kişinin öldürülmesinden, yaralanmasından ve birçok savaş suçundan sorumlu IŞİD'e yardım etme suçunu kabul ettiği duyuruldu.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa merkezli çimento üreticisi Lafarge, New York Brooklyn'deki federal mahkemede anlaşma yoluna gitti.

Hakkındaki "IŞİD'e yardım etme" suçunu kabul eden Lafarge, 777,78 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu.

ABD'Lİ SAVCI: LAFARGE, ŞEYTANLA ANLAŞMA YAPTI

ABD'li savcılar davada Lafarge'ın ve Suriye'deki alt şirketi Lafarge Çimento Suriye'nin IŞİD'e ve El Nusra Cephesi'ne aracılar sayesinde 2013 ile 2014 yılları arasında çalışanlarının, müşterilerinin ve tedarikçilerinin kontrol noktalarından geçebilmesi için yaklaşık 6 milyon dolar ödeme yaptığını söyledi.

Bu sayede Suriye'deki şirketin ülkenin kuzeyindeki fabrikasını işleterek 70 milyon kar elde ettiği belirtildi.

ABD'li savcılar Eylül 2014'te şirketin Suriye'deki çimento fabrikasını boşalttığını ancak IŞİD'in fabrikada kalan çimentoya el koyarak bunu 3,21 milyon dolara sattığını da açıkladı.

New York Bölge Savcısı Breon Peace ve ABD Adalet Bakan Yardımcısı Lisa Monaco, New York Doğu Bölge Mahkemesinde görülen davanın ardından açıklama yaptı. Şirketin ve Suriye'deki kolunun Adalet Bakanlığı tarafından, yabancı bir terör örgütüne destekle suçlanan ilk şirketler olduğunu belirten Peace, "Lafarge şeytanla anlaşma yaptı" ifadesini kullandı.

Monaco ise şirketin sağladığı maddi destek ile DEAŞ ve El Nusra'nın Suriye'de alan kazandığını ifade ederek, "Şimdi birçok şirket bölgede doğru tercihi yaptı. Kendilerini terör örgütlerinin eline teslim etmedi" dedi.

Temmuz 2015'te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine giden Lafarge'dan yapılan yazılı açıklamada ise "Lafargeve alt şirketi LafargeSuriye, yöneticilerin bireysel olarak yer aldığı eylemlerden dolayı sorumluluğu kabul etmiştir. Bu eylemler, Lafarge'ınceza yasasının alçak bir şekilde ihlal edilmesidir. Bu olayın vuku bulmuş olmasından dolayı çok üzgünüz. ABD Adalet Bakanlığı ile konunun çözümüne ilişkin yakından çalıştık" ifadesine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında, Lafarge'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamak" ile suçlanmıştı. Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması Kasım 2019'da düşürülmüştü. Davaya müdahil olan sivil taraflar yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu. Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de IŞİD'e finansmanı nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı almıştı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs'ta Fransız çimento devi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar