G20 zirvesi sonuç bildirgesi taslağı sızdı: 'Çoğu ülke Ukrayna'daki savaşı kınıyor'

G20 zirvesi sonuç bildirgesi taslağı sızdı: 'Çoğu ülke Ukrayna'daki savaşı kınıyor'
Türkiye'nin aralarında olduğu G20 ülkelerinin Bali'de yapılan zirvesinin sonuç bildirgesinin taslağı basına sızdı. Taslakta Rusya'nın açık şekilde kınanmaması ve "Çoğu ülke Ukrayna'daki savaşı güçlü şekilde kınadı" ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

Artı Gerçek- Endonezya'nın Bali kentinde yapılan G20 liderler zirvesinin sonuç bildirgesinin taslağı basına sızdı.

Henüz üye ülkeler 16 sayfalık sonuç bildirgesini imzalamadı ancak Reuters haber ajansının duyurduğu üzere taslakta "Çoğu üye ülke Ukrayna'daki savaşı güçlü bir şekilde kınadı ve bunun muazzam düzeyde acılara yol açtığını, savaşın küresel ekonomideki kırılganlıkları artırdığını vurguladı" ifadeleri yer aldı.

Taslakta Rusya'nın kınanmaması ve "çoğu ülke" sözlerinin yer almasının G20 üyelerinden Rusya'nın sonuç bildirgesinin diline itiraz ettiği anlamına geliyor.

Reuters'a konuşan Avrupalı bir diplomat da "Mevcut durum ve yaptırımlar konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler vardı" dedi.

'G20'NİN GÜVENLİK SORUNLARINI ÇÖZECEK BİR FORUM OLMADIĞININ FARKINDAYIZ'

Taslakta ayrıca G20'ye üye ülkelerin çatışmaların artmasıyla küresel gıda güvenliğindeki zorluklar nedeniyle derin endişe duyduğu ve artan enflasyonu dizginleme çabalarını sürdürmelerini sağlamak için merkez bankalarının bağımsızlığına ihtiyaç duyulduğu ifadeleri de yer aldı.

Açıklamada, "Merkez bankalarının bağımsızlığı, bu hedeflere ulaşmak ve para politikası güvenilirliğini desteklemek için çok önemlidir" denildi.

Sonuç bildirgesinin taslağında ayrıca "G20'nin güvenlik sorunlarını çözecek bir forum olmadığını farkında olarak, bu güvenlik sorunlarının küresel ekonomi için önemli sonuçları olabileceğini kabul ediyoruz" dendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada G20'nin güvenlik sorunlarını çözme yeri olmadığını ve dünyadaki ekonomik zorluklara öncelik vermesi gerektiğini açıklamıştı.

'MALİ CANLANDIRMA ÖNLEMLERİ GEÇİCİ VE HEDEFLİ OLMALI'

Taslak bildirgede, mali canlandırma önlemlerinin, en savunmasız kesimler için artan emtia maliyetlerinin darbesini hafifletmek ve enflasyonist baskıları artırmaktan kaçınmak için "geçici ve hedefli" olması gerektiği de belirtildi.

Borç sorunlarıyla ilgili olarak ise taslak bildirgede, tüm alacaklıların adil bir yükü paylaşmalarının önemini vurguladı. Batılı ülkeler tarafından bazı gelişmekte olan ekonomilerin yükünü hafifletme çabalarını geciktirmekle eleştirilen Çin'den ise bu konuda söz edilmedi.

Taslak açıklamada, "Borç şeffaflığını artırmaya yönelik çalışmaya devam etmek için özel alacaklılar da dahil olmak üzere tüm aktörlerin ortak çabalarının önemini yeniden teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar