G7'de 'Esad çatlağı': Şam'a büyükelçi atayan İtalya, AB'yi Suriye'de etkin rol almaya çağırdı
Artı Gerçek - Arap Birliği'nin üyeliğini yeniden tesis ettiği ve iki ay önce Suud'un da katılmasıyla çoğu Arap ülkesinin büyükelçiliklerini yeniden açtığı Suriye ile ilgili Avrupa Birliği'nde (AB) hareketlenme var. Geçen hafta AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e "birliğin Suriye'de daha aktif rol oynamasını" isteyen mektup gönderen 8 üye ülkeden biri olan İtalya, Şam'a büyükelçi atadı.
ŞAM'DA DİPLOMATİK MİSYONUNU YENİDEN BAŞLATAN İLK G7 ÜLKESİ
Giorgia Meloni başbakanlığındaki hükümetin Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bakanlığın Suriye Özel Temsilcisi Stefano Ravagnan'ı Şam Büyükelçisi atadığını duyurdu. Böylece İtalya, 13 yıl önce Suriye savaşının başlamasının ardından kapatılan Şam'daki diplomatik misyonunu yeniden başlatan ilk G7 ülkesi oldu.
Bu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın uluslararası meşruiyet arayışları ve İtalya'nın Avrupa'ya göçü durdurma çabaları açısından önemli bir adım olarak yorumlandı.
'BORRELL'E GÖNDERDİĞİMİZ MEKTUPLA UYUMLU'
Şam'a büyükelçi atamasını "Spot ışıklarını Suriye'ye çevirmek için Borrell'e gönderdiğimiz mektupla uyumlu" diye izah eden Tajani, "Borrell, Avrupa Dış Eylem Servisi'ne ne yapılabileceğini incelemesi için talimat verdi" diye ekledi.
'KOMŞU ÜLKELERE EK YÜK BİNDİRİYOR'
Reuters'e göre İtalya'nın yanısıra Avusturya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve Slovakya'nın imzaladığı mektupta, "Suriyelilerin büyük sayılarda ülkeyi terk etmeye devam etmesi, bölgedeki gerginliğin yüksek olduğu ve yeni sığınmacı dalgaları riski taşıdığı dönemde komşu ülkelere ek yük bindiriyor" denildi. Suriye'nin ekonomisinin "perişan" durumda olmasından ötürü ülkedeki "insani durumun daha da kötüleştiği" belirtildi.
AB'NİN 6 ÜYESİNİN ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇIK
AB, 2011'de Şam'la işbirliğini askıya almasının ardından Suriye'ye bir dizi yaptırım getirmişti. Halihazırda Şam'da AB üyesi 27 ülkeden 6'sının büyükelçiliği açık: Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti. G7 üyeleri içinde ilk adımı İtalya atarken, ABD, Kanada, Britanya, Fransa, Almanya, Japonya böyle bir sinyal vermedi.
ABD YAPTIRIMLARI EKONOMİK İLİŞKİLERE ENGEL
ABD ile müttefiklerinin 2011'de protestoların patlak verdiği ülkeye cihatçı ve silah yağdırarak yürüttüğü vekalet savaşının yaralarını hala saramayan Suriye, çok sıkı ABD yaptırımları yüzünden de ekonomik krizden çıkamıyor.
ABD'nin Suriye'ye sırasıyla 1979, 2003, 2004, 2005, 2012-2013'te getirdiği ağır yaptırımların çıtası, görevdeki Başkan Joe Biden'ın selefi Donald Trump'ın Haziran 2020'de çıkardığı Sezar Yasası'yla daha da yükseldi. Sezar yaptırımlarının, öncekilerden farklı olarak, Esad yönetimiyle ilişkileri olan veya ilişki geliştirmek isteyen ülkeleri ve şirketleri hedef alması yüzünden, Suriye'ye dışardan yatırım da yapılamıyor.
MELONİ'DEN BÖLGE ÜLKELERİNE GÖÇÜ DURDURMA 'TEŞVİKİ'
İtalya'da 2022'nin sonlarında göreve başlayan Başbakan Giorgia Meloni, özellikle göç endişesiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile etkileşimi artırdı, nisanda Tunus'u ziyaret edip 53 milyon dolarlık bütçe yardım paketi de dahil olmak üzere ekonomik anlaşmalar imzaladı, mayısta Libya'yı ziyaret etti, haziranda evsahipliği yaptığı G7 zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed el Nahyan'ı ağırladı. (Reuters, Al Monitor, Dış Haberler)