Gambiya'da Hindistan yapımı öksürük şurupları 66 çocuğu öldürdü

Gambiya'da 66 çocuğun ölümü ve çocuklardaki böbrek yetmezliği vakalarından Hindistan menşei 4 öksürük şurubunun sorumlu olduğu sanılıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü "küresel alarm"verdi.

Gambiya'da Hindistan yapımı öksürük şurupları 66 çocuğu öldürdü

Artı Gerçek - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika ülkesi Gambiya'da tespit edilen böbrek yetmezliği salgını ve 66 çocuğun ölümünün ardından Hindistan menşeli 4 şuruba karşı küresel alarm ilan etti.

Bu öksürük şuruplarının "olası şekilde 66 çocuğun ölümü ve akut böbrek yetmezliği ile bağlantılı olduğunu" söyleyen örgüt açıklamasında, ilaçları üreten Hindistan menşei Maiden Pharmaceuticals adlı şirketin gerekli güvenlik garantilerini veremediğini de vurguladı.

Söz konusu ilaçların Promethazine Ağız Solüsyonu, bebeklere yönelik öksürük şurupları Kofexmalin ve Makoff ile soğuk algınlığı şurubu diye geçen Magrip N olduğu açıklandı.

ZEHİRLİ MADDELER İÇERİYOR

DSÖ yetkilileri açıklamalarında yaptıkları incelemelerde şurupların "yüksek miktarda etilen glikol ve dietilen glikol" içerdiğinin belirlendiğini duyurdu.

Bu iki zehirli maddenin karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, kusma, böbrekte hasar gibi sağlık sorunlarına ve sonunda ölüme yol açabileceğini vurguladı.

DSÖ bu şurupların sadece Gambiya'ya gönderildiğinin belirlendiğini ancak Gambiya dışındaki ülke yada bölgelere "yasal olmayan yollarla çıkarılmış olabileceği" uyarısında da bulundu. Ayrıca söz konusu ilaç şirketinin başka ürünlerinde de bu maddeleri kullanmış olabileceğine dikkat çekildi.

Hindistanlı yetkililer ise şurupların ölümlerle bağlantısının kanıtlarını DSÖ'den talep ettiklerini açıklamakla yetindi.

DSÖ bu şurupların Gambiya dışındaki ülke yada bölgelere yasal olmayan yollarla çıkarılmış olabileceği uyarısında bulundu.

Gambiya hükümeti temmuz ayında özellikle 5 yaşındaki çocuklarda görülen böbrek yetmezliği vakalarının çoğalmasının ardından tüm parasetamol içeren şurupların kullanımını askıya aldığını açıklamış ve halka şurup yerine hap kullanmaları tavsiyesinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

hindistan ilaç Çocuk ölümü Gambiya öksürük şurubu