Gazeteci Austin Tice'ın kaçırılması olayında Suriye ABD'nin suçlamalarını reddediyor
10 yılı aşkın zamandır Suriye'de kayıp olan ABD'li gazeteciden bugüne kadar bir haber alınamadı.
ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta 10 yıldır kayıp olan gazeteci Austin Tice'nin Suriye hükümetince gözaltına tutulduğunun "kesin" olduğunu açıkladı.
Biden ve Bakanlık yaptığı ayrı açıklamalarda Esad hükümetine gazetecinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Biden açıklamasında, "Suriye hükümetinden defalarca Austin'i eve getirebilmemiz için bizimle birlikte çalışmasını istedik" derken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ABD hükümetinin Tice'yi eve getirebilmek için Suriyeli yetkililerle üçüncü taraflar aracılığıyla kapsamlı bir şekilde meşguliyet içinde olduğunu kaydetti.
Price, Tice hakkında "Suriye onu tuttuğunu hiçbir zaman kabul etmedi" diye ekledi. Ancak "Austin'in güvenli dönüşünü güvence altına almak için her yolu deneyeceğiz" diye konuştu.
SURİYE YALANLADI
Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Biden ve Price’nin Tice hakkındaki açıklamalarını yalanladı.
Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, "Tice’yi kaçırdığı veya herhangi bir Amerikan vatandaşını kendi topraklarında tuttuğunu" iddiasını reddetti. Suçlamaları "asılsız" olarak nitelendirdi.
10 YILDA SADECE 43 SANİYELİK GÖRÜNTÜ
Tice en son, 31. doğum gününden birkaç gün sonra, 14 Ağustos 2012'de Şam'ın batısında tartışmalı bir bölgede bir kontrol noktasında görülmüştü.
Tice’nin ailesine göre, onu kaçıranlar tarafından yayınlanan tek bilgi, kimliği belirsiz silahlı kişilerce tutulduğunu gösteren 43 saniyelik bir video.
Ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Tice'in kayboluşunun 10. yıl dönümünde yaptığı açıklamada Suriye hükümet güçleri, müttefikleri veya çatışmanın diğer tarafları tarafından gözaltına alınmasının uluslararası hukuka göre bir suç teşkil edecek bir "zorla kaybetme" anlamına geleceğini söyledi.
RSF: SURİYE'DE 300 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Arap Baharı'nın ardından başlayan ve savaşın 10. yılının geride bırakıldığı Suriye’de bugüne kadar en az 300 ‘profesyonel ve profesyonel olmayan gazetecinin öldürüldüğü’ konusunda daha önce uyarı yapmıştı.
Ancak RSF, tutuklanan veya kaçırılan birçok gazeteci olduğunu belirterek gerçekte sayının daha yüksek olduğunu aktarmıştı.
Suriye’de bugüne kadar hem hükümet güçlerinin hem de silahlı grupların savaşında 400 bin kişi öldü.