Gazzeliler Artı Gerçek’e anlattı: Dünya, oturup ölmemizi seyrediyor
Ceyda BOSTANCI / Melisa AY
Artı Gerçek - İsrail-Filistin çatışmaları 12’nci gününde devam ederken, İsrail bombardımanı altındaki Gazze bir kez daha sivillerin yaşam mücadelesi verdiği bir bölgeye dönüştü. İngilizce öğretmeni Farida Adel de hayatta kalma mücadelesi veren 2 milyon Gazzeliden biri. İnternet ve elektriğin sık sık kesildiği Gazze’de yaşadıklarını, zorlukla da olsa ses kayıtları ile bize ulaştırabiliyor. Ve bu kayıtlara, bombalama sesleri de karışıyor zaman zaman…
İsrail’in "en ufak insanlık göstermeden etraftaki her şeyi bombaladığını" söyleyen Farida, tüm ailesinin evlerinden tahliye edildiğini ama çoğundan hâlâ haber alamadıklarını söylüyor. "Güvendeler mi bilmiyoruz" diyor ve ekliyor: "Bu bir savaş değil, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik saldırısı."
Farida, konutların ve sokakların, hatta toplu taşıma araçlarının da hedef olduğunu anlatıyor.
Sığınak bulmanın neredeyse imkânsız olduğu Gazze’de, yer değiştirmek de zor. Üstelik su ve gıda stokları da hızla tükeniyor.
Gazzeliler, yaşadıklarını “akıl dışı” olarak tarif ediyor. Farida da abluka altındaki şehirde, dünyanın geri kalanına ulaşmanın yollarını arıyor. Ancak “insanlık dışı” dediği saldırıların yeterince yankı bulmadığını düşünüyor. “Dünya bizi unuttu” diyor; “Oturmuş bizim ölmemizi seyrediyorlar…” diye de ekliyor..
'TÜRKİYE’DEN GAZZE’YE ALBÜM YAPMAK İÇİN DÖNDÜM'
Gazzeli müzisyen Fares Anbar da savaşta evini terk etmek zorunda kalanlardan. Evine bomba gelip gelmediğini, akıbetinin ne olduğunu bilmiyor. Evini bırakarak arkadaşlarına gitmiş... Kaybı olup olmadığını sorduğumuzda, arkadaşlarından ve komşularından çok kişinin öldüğünü, ailesinden ise kaybının olmadığını söylüyor.
Fares, perküsyon çalıyor ve müzik grubu ‘Sol’ ile albüm çalışmaları yapıyor. Savaştan sadece bir ay önce, kendi ülkesinde albüm yapmak için Türkiye’den Gazze’ye dönmüş. Bombardımana ise albüm çalışmaları yapmak için gittiği müzik stüdyosunda grubu ile yakalanmış.
Kendisi için tek hayali müzik yapabilmek olan Fares, müzik grubu ile daha önce müzik yaptıkları sokaklarda bu kez bombaların enkazında bir araya geldi... Dünyanın Gazze’yi unuttuğunu söyleyen Fares, ülkesi için sadece özgürlük istiyor.
BATI ŞERİA’DA DURUM NE?
Gazze bombardıman altındayken İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da da durum çok farklı değil. Batı Şeria’nın kuzeyinde bulunan ve en büyük kentlerinden biri olan Nablus’ta da çatışma atmosferi var.
Kendini ‘siyasi aktivist’ olarak tanımlayan Saif Aqel, Batı Şeria’nın şu an hiç olmadığı kadar bölünmüş halde olduğunu, İsrail’in şehirleri ablukaya aldığını söylüyor. İsrail'in şehir girişlerini ve sınır kapılarını dahi kapatıp hareket özgürlüklerini kısıtladığını ekliyor.
'YAŞANANLAR İKİNCİ İNTİFADA’YA GİDEN GÜNLERE BENZİYOR'
Yaşananları ikinci İntifada’ya giden günlere benzetiyor Aqel... Gazze’nin de işgal altında olduğunu söylerken, İsraillilerin bile Gazze’yi dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak tarif ettiğini vurguluyor.
Hamas’la ilgili ne düşündüğünü sorduğumuzda ise ideolojik olarak farklılıkları olsa da örgütün Gazze’de bir güç olduğuna dikkat çekiyor. “Şu anda oturup Hamas’ı ya da Gazze’nin yönetilme biçimini konuşmak, savaşa suç ortaklığı yapmak gibi” diyor.
İsrail hastane katliamı hakkında ne diyor?
Gazze'deki hastane katliamının ardından Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te genel grev
Gazze'deki hastane katliamının ardından: İsrail'e 'soruşturma aç ve kanıt sun' baskısı
İsrail Gazze'yi vurmayı sürdürdü: 'En az 30 kişi öldü'
Bakan Koca: Gazze'de sahra hastaneleri kurmaya hazırız
TTB, Dünya Tabipler Birliğini ve BM'yi Gazze için göreve çağırdı