Gazze'ye havadan yardım atan ABD'ye tepki yağıyor: 'Amaç, vicdan rahatlatmak'

ABD'nin İsrail'i Gazze'de durdurmayıp Filistinlilere havadan yardım atması eleştiriliyor. İnsan hakları kuruluşları, yüz binlerce insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğu bölgede bu şekilde yapılan yardımları "fotoğraf fırsatı" olarak niteledi.

Artı Gerçek - İsrail'in 7 Ekim'den beri 30 bini aşkın Filistinliyi öldürdüğü, açlık, susuzluk ve yıkımı silah olarak kullandığı Gazze'de en yakın müttefikini durdurmak yerine havadan yardım atmaya başlayan ABD tepki çekti. İnsan hakları kuruluşları ve Amerikan basınında, ABD Başkanı Joe Biden'a "fotoğraf fırsatı" ve "vicdan rahatlatma" eleştirileri getirildi.

'YARDIM YAPMANIN BERBAT BİR YOLU'

Uluslararası Kriz Grubu'nun Birleşmiş Milletler Direktörü Richard Gowan, "İnsani yardım çalışanları, hava yardımlarının her zaman iyi bir fotoğraf fırsatı olduğundan ama yardım ulaştırmanın berbat bir yolu olduğundan şikayet ediyor" dedi. Gowan, "Gazze'deki durum şu an o kadar kötü ki, herhangi bir ilave yardımın acıyı en azından biraz hafifleteceği söylenebilir. Fakat bu, en iyi ihtimalle geçici bir önlemdir" ifadelerini kullandı.

'DERİN BİR AŞAĞILAMA'

Oxfam'ın insani yardım direktörü Scott Paul, havadan atılan yardımların daha çok "Gazze'de devam eden mezalimlere ve açlık riskine politikalarıyla katkıda bulunan üst düzey ABD yetkililerinin suçlu vicdanlarını rahatlatmaya hizmet ettiği" çıkışı yaptı. Paul, "Gazze'deki Filistinliler uçurumun tam anlamıyla eşiğine itilmişken, güvenli bir dağıtım planı olmaksızın Gazze'ye önemsiz, sembolik miktarda bir yardım atılması Filistinlilere yardımcı olmaz ve derin bir aşağılama anlamına gelir" dedi.

'SİLAH YARDIMI KESİLMELİ'

Oxfam yöneticisi, ABD'ye bunun yerine İsrail'e silah desteğini kesip ateşkes için baskı yapma çağrısında bulundu:

"ABD, Gazze'ye gelişigüzel hava yardımları yapmak yerine, İsrail'e ayrım gözetmeyen saldırılarda kullandığı silahların akışını kesmeli, derhal ateşkes sağlanması ve rehinelerin bırakılması için baskıda bulunmalı ve İsrail'in insani yardım, [Gazze'ye] erişim ve diğer hizmetleri sağlama yükümlülüğünü yerine getirmesinde ısrarcı olmalıdır."

'ÇARESİZCE BİR YÖNTEM'

Uluslararası Kriz Grubu'nun üst düzey danışmanlarından Brian Finucane, havadan yardım atılmasını "çaresizce ve yetersiz" diye niteledi: "Eğer ABD hükümeti Gazze ihtilafını sona erdirmek için herhangi bir anlamlı nüfuz kullanmayı reddederse, bunun sonucunda ortaya çıkan insani felaketi ele amaya çalışmak için bunun gibi çaresizce ve yetersiz önlemlerle baş başa kalacaktır."

'AŞAĞILAYICI'

Pulitzer ödüllü New York Times yazarı Nicholas Kristof, yardımların havadan atılmasının normalde acil durumlarda başvurulacak "son çare" olarak niteleyerek, Biden'ın "Filistinli sivilleri kurtarmakta ciddiyse yardım ulaştırmanın daha iyi yollarını araması gerektiğini" söyledi. Washington'ın eski Şam büyükelçilerinden Robert Ford da, müttefiklerini İsrail’in kendilerini Gazze'ye havadan yardım atmaya mecbur bırakmasını "aşağılayıcı" bulduğunu söyledi.

gazze2.jpg

NE OLMUŞTU?

ABD'li yetkililer dün, Gazze'ye 7 Ekim'den beri ilk kez uçaktan insani yardım atışını gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. Havadan yardım operasyonuna üç C-130 nakliye uçağının kullanıldığı belirtilmişti. ABD ordusu ise resmi açıklamasında, C-130'larla Gazze'nin Akdeniz kıyı şeridine 38 binden fazla yemek paketi attıklarını, operasyona Ürdün'ün de katıldığını belirtmişti. Açıklamada, "Potansiyel havadan yardım dağıtım misyonlarının devamı için planlama yapıyoruz" denildi. Havadan atılan yardıma ulaşmak için karada koşturan Filistinlilerin görüntüsü tepki çekmişti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar