Geert Wilders'e Avrupa aşırı sağından tebrik bombardımanı

Geert Wilders'e Avrupa aşırı sağından tebrik bombardımanı
Hollanda'da sürpriz biçimde sandıktan birinci çıkan aşırı sağcı Geert Wilders'e kıtadaki diğer aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı ırkçı liderlerden tebrik yağıyor. Londra'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han ise "aşırı sağ tehdidi gerçek" uyarısı yaptı.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin (AB) kurucu üyelerinden Hollanda'da İslam ve göçmen karşıtı olan, ülkenin sınırlarını kapatma, AB üyeliğini referanduma götürme, camileri ve Kuran'ı yasaklama gibi önerileri bulunan aşırı sağcı Geert Wilders'in genel seçim sandığından birinci çıkmasının yankıları sürüyor. Seçim sürecinde diğer sağ partilerin de beslediği göçmen karşıtı dalgayı arkasına alarak 150 sandalyeli Hollanda parlamentosunda 37 vekil çıkaran Wilders'e Avrupalı Avrupa karşıtlarından ve aşırı sağcılardan 'tebrik' mesajı yağıyor.

ORBAN, SCORPIONS İLE KUTLADI

Macaristan'ın Avrupa karşıtı başbakanı Viktor Orbán, Berlin Duvarı'nın ve Sovyetler Birliği'nin yıkılışını temsil eder hale gelmiş Scorpions şarkısının klibinden bir bölüm paylaşarak, "Değişim rüzgarları burada! Gollanda seçimlerini kazandığı için Geert Wilders'e tebrikler" dedi.

LE PEN'E GÖRE 'NORMALLEŞME'

Fransa'da aşırı sağın "geleneksel" lideri Marine Le Pen, Wilders'i tebrike derek "sonuçların ulusal kimliklere giderek artan bağı teyit ettiğini" savundu. Fransız parlamentosundaki en büyük muhalefet bloku olan Ulusal Birlik Partisi'nin lideri, Wilders'in Avrupa hakkındaki görüşlerinin "Avrupa'nın yaptırımlar ve tehditlerle ilerleyen obez ve teknokratik bir yapı haline geldiğini" gösterdiğini söyledi. Le Pen, Wilders'in seçimi kazanmasını "bir tür normalleşme" olarak niteledi; "AB'nin kalbinde yer alan ülkelerin birliğin işleyişini giderek daha fazla sorguladığını, Avrupa halklarının göçün çok arttığını ve tamamen anarşik bir hale geldiğini düşündüğünü" savundu.

BELÇİKA VE İSPANYA AŞIRI SAĞI DA MEMNUN

Belçika'da aşırı sağcı Vlaams Belang'ın lideri Tom Van Grieken "Şu açık, halklar gerçek değişime hasret. Sadece Hollanda'da değil, Flaman bölgesinde de. Bizim gibi partiler Avrupa'nın her yerinde geliyor" iddiasında bulundu. İspanya'daki aşırı sağcı Vox'un lideri Santiago Abascal da göç meselesinin daöga vurduğu seçimleri açık bir sinyal olarak yorumladı: "Giderek daha fazla Avrupalı, sokaklarda ve sandıklarda, uluslarının, sınırlarının ve haklarının savunulmasını talep ediyor."

İtalya Başbakan Yardımcısı ve göçmen karşıtı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini, Wilders'i bir "dost" ve "Lig'in müttefiki" olarak niteleyip "Yeni bir Avrupa mümkün" dedi. Almanya'da aşırı sağcı Alternative für Deutschland'ın (AfD) eş başkanı Alice Weidel de "Bütün Avrupa değişim istiyor" yorumunu yaptı.

Avusturya'daki ırkçı Özgürlük Partisi'nen Harald Vilimsky ise Salvini, Le Pen ve Wilders ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak "Bravo, Geert!!!!! Siyasi arkadaşlarımla ve ittifakımızla gurur duyuyorum" dedi.

SADIK HAN: AŞIRI SAĞ TEHDİDİ GERÇEK

Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı Sadık Han ise Wilders'in zaferinin bir uyarı olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi: "Her yerdeki ilericilere bir hatırlatma - devam eden aşırı sağ tehdidi gerçek ve kapımızda. Gelecek yıl, Londra'da, Avrupa'da ve diğer yerlerde ayağa kalkıp değerlerimizi savunmak için hayati önemde."

'FASLILAR ARASINDA ÇOK BÜYÜK BİR KORKU VAR'

Wilders'in zaferi, Hollanda'da nüfusun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar ve kampanya sürecinde özel olarak hedef aldığı Faslılar arasında endişe yaratmış durumda. Hollandalı Faslıları temsil eden bir kuruluşun başkanı olan Habib El Kaddouri, "Çok büyük bir endişe ve korku var. Wilders, Müslümanlara ve Faslılara karşı fikirleriyle tanınıyor. Bizi ikinci sınıf vatandaş olarak sunmasından endişeliyiz" dedi.

'İKLİM POLİTİKALARINI İNKÂR EDECEK'

Çevreci Friends of the Earth Hollanda'dan yapılan açıklamadaysa, Wilders'in yeşil enerji ve iklim politikalarına karşıtlığı hatırlatılarak "Bir Wilders hükümeti dört yıllık iklim krizi inkârı, dışlama ve hukukun üstünlüğünün çöküşü anlamına gelecektir" denildi.

'POPÜLİST DEVRİM' YORUMU

Hollanda da koalisyonu içinde göçmenlerle ilgili yaşanan anlaşmazlık sonrası istifa ederek ülkeyi erken seçime götüren eski Başbakan Mark Rutte'nin stratejisinin geri teptiği yorumları yapılıyor. İktidarın eski sahibi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi ciddi oranda oy kaybetmişken, merkez sağcı NRC gazetesi "Rutte dönemi, Lahey'i temellerinden sarsan bir sağ kanat popülist devrimle son buldu" yorumunu yaptı.

'VVD WILDERS'İ MEŞRULAŞTIRDI'

Amsterdam Üniversitesi'nden sosyolog Hein de Haas da, VVD'nin seçim kampanyasında göçmen karşıtı bir çizgi benimsemesinin Wilders'i meşrulaştırdığı yorumunu yaptı. Haas, şu ifadeleri kullandı:

"Hollanda seçimlerinin özeti: VVD partisi kabinenin iltica başvuruları nedeniyle çökmesine izin verdi ve bütün kampanyasını göç üzerine kurdu. Bu strateji geri tepti zira esasında Wilders'i meşrulaştırdı, onu zafere götürdü. Jean-Marie Le Pen'in çoktan dediği gibi, insanlar orijinale oy verir, kopyaya değil." (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar