Görgü tanıkları anlattı: Güney Kore'de 151 kişinin öldüğü izdiham nasıl çıktı?

Güney Kore'nin başkenti Seul'de en az 151 kişinin öldüğü Cadılar Bayramı izdihamının tanıkları, insanların 'domino taşı gibi' düştüğünü anlattı. Bir tanık, yan sokaktaki turistlerin faciadan habersiz şekilde hâlâ dans ettiğini söyledi.

Görgü tanıkları anlattı: Güney Kore'de 151 kişinin öldüğü izdiham nasıl çıktı?

Artı Gerçek - Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Cadılar Bayramı kutlamalarında yaşanan izdihamda ölü sayısı 151'e yükseldi. 19'u ağır 82 kişinin yaralandığı facianın ardından 5 Kasım'a kadar ulusal yas ilan edilirken, en az 3 bin 580 kişiden de haber alınamıyor.

ÖLENLERİN 97'Sİ KADIN, 19'U YABANCI

Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, ölenlerin büyük kısmı 20'li yaşlarındaki kadınlar. Yerel itfaiye müdürü Choi Seong-beom, ölenlerinin 97'sinin kadın, 54'ünün erkek olduğunu açıkladı.

Ölenler arasında Çin, İran, Özbekistan ve Norveç vatandaşları da bulunuyor. Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamadaysa, ölen veya yaralananlar arasında Türkiye vatandaşı bulunmadığı belirtildi.

kore2.jpg

PANDEMİ ETKİSİ: ÜÇ YIL SONRA İLK KUTLAMAYDI

İzdiham, Seul'da Covid-19 kısıtlamalarının kalması sonrası düzenlenen ilk büyük Cadılar Bayramı etkinliğinde yaşandı. Yetkililer, bu nedenle kutlamaların özellikle kalabalık olduğuna dikkat çekti. İzdiham sırasında, yaklaşık 100 bin kişinin kostüm ve maskeleriyle etkinlere katıldığı belirtiliyor.

DAR SOKAKLARIYLA ÜNLÜ EĞLENCE MERKEZİ

İzdihamın yaşandığı Itaewon mahallesi ise Seul'ün gece hayatıyla en ünlü noktalarından biri. Çok sayıda restoran, bar ve gece kulübünün bulunduğu Itaewon, dar, yokuşlu ve çıkmaz sokaklarıyla biliniyor.

'ÜNLÜ BİR İSİM GELDİ' SÖYLENTİSİ Mİ SEBEP OLDU?

Yerel medyada yer alan haberlere göre, izdiham, ünlü bir ismin Itaewon'daki bir bara geldiği söylentisi üzerine çok sayıda kişinin buraya yönelmesi üzerine yaşandı. En çok ölüm de, bu bara giden ve dört metreden daha dar olduğu belirtilen bir yokuşta meydana geldi.

kore3.jpg

TANIKLAR ANLATTI: DOMİNO GİBİYDİ

Görgü tanıkları, izdihamın başlangıcında büyük kalabalıkların farklı yönlere gitmeye çalıştığını, bu sırada insanların domino etkisiyle yere düştüğünü anlattı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, insanların birbirlerini kollarından çekerek kurtarmaya çalıştığı görüldü.

Bir tanık, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "İnsanlar yokuş aşağı bir noktadaki kulübe doğru itmeye devam ediyordu. Diğerleri bağırıyor ve domino gibi düşüyordu. İzdihamın başlangıç noktasında yere düşenler olduğunu fark etmeden itmeye devam ediyorlardı, ben de ezilerek öleceğimi sandım" dedi.

'YAN SOKAKTA DANS DEVAM EDİYORDU'

BBC'ye konuşan tanıklardan Jessi Jassicah, izdihamın yaşandığı sokağın köşesindeki bir bardan gördüklerini anlattı. Olayı duyduğu bir çığlıkla fark ettiğini söyleyen Jassicah, yere 'domino taşları gibi düşen insanlar' gördüğünü, güvenlik güçlerinin kendisinin çıkmasına izin vermediğini ve bu sırada birçok kişiye tıbbi müdahale yapıldığını aktardı.

Jassicah, çıkmasına izin verildikten sonra gittiği yan sokakta "turistlerin hâlâ dans edip fotoğraf çekmekte olduğunu" belirtip "Şoke ediciydi çünkü birçok kişi haberi duymamıştı, ne yaşandığını hâlâ bilmiyorlardı" dedi.

21 yaşındaki Moon Ju-young Reuters'la söyleşisinde "Normalden en az 10 kat daha kalabalıktı" diyerek bir sorun yaşanacağını hissettiğini söylerken, bir kadın da kızıyla arkadaşlarının izdiham noktasında bir saat boyunca mahsur kaldıklarını anlattı.

'SAHRA MORGU'

Bir diğer tanık, olay yerinin yakınında sahra morgu kurulduğunu ve onlarca cesedin çıkarıldığını söyledi.

'BAĞIRAN POLİS GERÇEK MİYDİ, BİLMİYORUM'

CNN'e konuşan bir görgü tanığı ise izdiham sırasında bağıran bir polis gördüğünü ama çok sayıda kişinin kostümlü olması nedeniyle bu kişinin gerçek bir polis olup olmadığını anlamadıklarını anlattı.

2014'TEN SONRAKİ EN ÖLÜMCÜL FACİA

Cadılar Bayramı izdihamı Güney Kore tarihine, 2014'te en az 304 kişinin öldüğü Sewol feribotu faciasının ardından en çok can kaybı yaşanan olay olarak geçti.

SORUŞTURMA AÇILDI

Beş günlük ulusal yas ilan eden Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, olayla ilgili soruşturma açıldığını ve gelecekte benzer bir facianın yaşanmaması için önlem alınacağını söyledi. Yoon, ilgili bakanlıklara benzer festivallerdeki güvenlik önlemlerini gözden geçirme talimatı verdiğini ekledi.

SEUL BELEDİYE BAŞKANI AVRUPA SEYAHATİNDEN DÖNÜYOR

İzdiham sırasında Avrupa'da bulunan Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon'un da ülkeye döndüğü belirtilirken, Güney Kore'ye ilişkilerinin gergin olduğu Çin dahil bir dizi ülkeden başsağlığı mesajı yağmaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

güney kore İzdiham Cadılar Bayramı