'Kürtlerle görüşme kararını Esad ile Putin birlikte aldı’
Suriye’de hükümet ile Suriye Demokratik Meclisi (MSD) arasındaki görüşmeler, oluşturulan ortak komite aracılığı ile sürüyor. Görüşmeleri sürdüren heyette yer alan MSD Başkanlık Konseyi Üyesi Hasan Muhammed Ali, görüşme kararının Suriye lideri Beşar Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşmede alındığını ve ardından kendilerine davet geldiğini açıkladı.
ANHA’ya konuşan Hasan Muhammed Ali, görüşmelere ilişkin merak edilen soruların yanıtlarını verdi. Görüşmenin gündemde geniş bir yer tuttuğunu belirten Ali, "Çözümün ulusal diyalog yolu ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü devam eden savaş ve silah kullanımı bizleri toplumun büyük zararlar gördüğü bugünlere getirdi. Silahın sadece topluma saldıran çetelere karşı kullanılabileceğini gördük" dedi. "Suriye’nin önemli bir parçası olduğumuz için savaşın çözümünün de bizden beklendiğini gördük. Savaşın siyasi çözümüne dönük projelerimiz var ve bu doğrultudaki toplantılarımızı sürdüreceğiz" diyen Ali, QSD tarafından özgürleştirilen tüm alanların gerçek temsilcilerinin kendileri olduğunu söyledi.
"GÖRÜŞMEDE SİVİL YÖNETİMLERİN DURUMU DA GÜNDEME GELDİ"
Ali görüşmenin nasıl gerçekleştiğine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
"Suriye lideri Beşar Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerde QSD ile görüşme kararı alınmıştı. Bu doğrultuda görüşme daveti gönderildi ve biz de bu adımı olumlu karşıladık. Çünkü hizmet alanı başta olmak üzere birçok konuda rejim ile görüşmeye ihtiyaç duyuluyordu."
Suriye yönetimi ile yapılan görüşmelerde öne çıkan konuları da değerlendiren Ali, öncelikli olarak IŞİD’den kurtarılan alanlardaki sivil yönetimlere ilişkin önerilerin gündeme geldiğini belirtti. MSD Başkanlık konseyi üyesi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplantıdaki esas maddemiz Kuzey Suriye’de tüm inanç, mezhep ve halkların yer aldığı Demokratik Özerk Yönetimler ile Sivil Yönetimlerdi. Suriye rejimi de ülkedeki yerel yönetimlere ilişkin Anayasa’nın 107’inci maddesi üzerinden görüşülmesini önerdi ve bu maddeler üzerinde tartışma kararı aldı. Özerk ve yerel yönetimler için en uygun çözümün bulunması için her iki taraf arasındaki görüşmeler devam edecektir."
"DİRENİŞÇİLERİN KAZANIMLARI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ"
Suriye hükümeti ile yapılan görüşmelere ilişkin merak edilen konulardan biri de Kuzey Suriye’nin merkezi yönetime devredileceğine ilişkin iddialar. Farklı kesimlerin dillendirdiği bu iddialara da yanıt veren Ali, "Kuzey Suriye’nin rejime teslim edileceği yönündeki asılsız iddiaların tek amacı bölgede karışıklık çıkarmaktır. Kahraman direnişçilerin kanıyla özgürleştirilen alanların hiçbir şekilde pazarlık konusu edilmesi mümkün değildir. Bu konuyu hiç kimse ile tartışmaya dahi açmayız" dedi.
"HER İKİ TARAFTA AFRİN'DE İŞGAL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"
Suriye’de yönetim ile sürdürdükleri görüşmelerin devam ettiğini, nihai bir karara varmanın kısa sürede gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını belirten Hasan Muhammed Ali, TSK’nin denetimindeki Afrin’in gündeme gelip gelmediğine ilişkin olarak ise şöyle konuştu:
"Evet, her iki tarafta Türkiye’nin işgalci olduğu ve Afrin de dahil olmak üzere Suriye’nin birçok merkezini işgal ettiği konusunda hem fikir. Her iki tarafta Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor. Afrin’deki işgale dair aynı zamanda birçok dünya devleti ile görüşmeler söz konusu ve devam ediyor. Çünkü buradaki işgal, uluslararası bir sorun. Madem ki Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz; Afrin’in Türk işgalinden kurtarılması işgal altındaki diğer bölgelere de mesaj olacaktır. Başlıca amaç ve hedefimiz Afrin’in özgürlüğüdür."
"HENÜZ DİYALOG AŞAMASINDAYIZ"
MSD Başkanlık Konseyi üyesi Ali, ilk görüşmelerde mutabık kalınan ya da sorun olan konulara ilişkin olarak da şunları belirtti:
"Şüphesiz, her iki tarafta da hizmet çalışmalarına ilişkin konular var. Üzerinde tartışılan ve her iki tarafın da çözüm getirmesi gereken diğer konular ise Fırat Barajı, sağlık hizmetleri ve yurttaşların nüfus kayıtları. Öte yandan özerk ve yerel yönetimler konusu tartışılan konular arasında yer aldı. Kendi önerilerimizi sunduk. Onlar da diyalogların devam etmesi ve amacına ulaşması için her iki tarafın temsilcilerinin bulunduğu bir komite önerisinde bulundu. Suriye konusu Astana, Cenevre, Riyad, İstanbul ve benzeri toplantılarda masaya yatırılmış ancak krize ilişkin herhangi bir çözüm geliştirilememişti. Bu toplantılar gerçekleştiği zaman biz kazanımlarımızı koruyorduk ve birçok soruna çözüm getiriyorduk."
Ali görüşmelerin henüz müzakere evresine geçmediğini belirterek ortak komitenin yapacaklarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu:
"Kuzey Suriye’de 3 özerk yönetim ve 4 yerel yönetim var. Toplantıda bahsi geçen yönetimleri takip etmeleri için MSD ve rejime ait bir heyetin oluşturulmasında anlaştık. Bu komite, her iki tarafın da kabul edeceği anlaşmalara ulaşabilmek için önerilerde bulunacak." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)