Erdoğan ve Sisi'den ortak açıklama: Görüşmeye Gazze damga vurdu, Sisi nisanda Türkiye'ye geliyor

Erdoğan'ın 12 yıl sonraki ilk Mısır ziyaretinde temaslara Gazze'deki insani kriz damga vurdu. Mısırlı Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ortak basın toplantısında Türkiye'yi ziyaret edeceğini de açıkladı. İki lider, basın toplantısında soru almadı.

Artı Gerçek - Mısır'a 12 yıl aradan sonra resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi'i Türkiye'ye davet etti. Mısır lideri, nisan ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi. Görüşmelerde ikili ticaret hedefi 15 milyar dolara yükseltilirken, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşanan insani kriz öne çıktı. Türkiye ve Mısır, Gazze için daha yakın işbirliği kararı aldı.

Erdoğan ile Sisi'nin ikili görüşmesinin ve heyetler arası toplantıların ardından iki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı.

'YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ'

Ortak basın toplantısında ev sahibi olarak ilk sözü alan Sisi'nin, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" sözleri dikkat çekti. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum" diyen Sisi, "Yakın zaman içerisinde (Türkiye ile) 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

'GAZZE KONUSUNDA AYNI FİKİRDEYİZ'

Sisi, Gazze konusunda Türkiye ile işbirliğinin artırılacağı mesajını da verdi. "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim" diyen Sisi, "Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: MEMNUNİYET DUYUYORUM, TEŞEKKÜR EDİYORUM

Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:

"12 yıl sonra Kahire'de olmaktan memnuniyet duyuyorum. Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. dünkü kazadan dolayı Erzincanlı kardeşlerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları koordine etmek üzere içişleri ve enerji bakanlarımızı gönderdik. Düzenli olarak bilgi alıyoruz. 827 uzman personel bulunuyor bölgede.

'İLİŞKİLERİ HAK ETTİĞİ SEVİYEYE ÇIKARMA GAYRETİNDEYİZ'

Mısır ile 1000 yılı aşan ortak tarih ve kültüre sahibiz. İlişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı irade Mısır tarafında da var. Konseyimizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret ilişkilerimizde yeni dönüm noktası olacak. Ticaret ve ekonomi iş birliği lokomotifimizi oluşturuyor. Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Görüşmelerde ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi bir diğer alan. Mısır bu sektöre önemli yatırım yapıyor. Ortak projeler yapacağımıza inanıyorum. Yenilenebilir enerji imkanını da değerlendiriyoruz.

'FİLİSTİN GÜNDEMİMİZDEKİ İLK SIRADA YER ALIYOR'

işgal edilmiş Filistin topraklarındaki insanlık dramı gündemimizde ilk sırada yer alıyor. 28 binden fazla kardeşimiz şehit edildi. Savaşta dahi dokunulmaması gereken camiler, kiliseler bombalandı. Netanyahu yönetimi işgal, katliam politikasını tüm tepkilere rağmen sürdürüyor. İnsani yardımların sevki önceliğimiz. 34 bin ton üzerinde yardım malzemesini sevk ettik. Mısır makamlarının yardım sevki konurundaki desteğini ifade etmek istiyorum. 700'den fazla Filistinli kardeşimizi Mısır üzerinden ülkemize getirdik. Sahra hastanesi inşası için uzmanlarımız çalışıyor. Mısırlı kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz. Akan kanın durması için Mısır'la çalışmaya hazırız.. Gazze'nin insansızlaştırılması kabul edilemez. Mısır'ın bu konudaki dirayetli tutumunu takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Uluslararası toplum Refah kapısında böyle bir girişime izin vermemelidir. Mısır ile çalışmaya hazırız. Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri değerlendirdik. 3 kardeş ülkenin beraberliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna desteğimiz tamdır."

SON ZİYARETTE MURSİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Erdoğan Mısır'a en son 2012 yılında gitmiş, dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile biraraya gelmişti. Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler mensubu Mursi'nin, tüm yetkileri elinde toplayan kararnameye karşı haftalar süren protestolara rağmen geri adım atmaması sonrası Temmuz 2013’te kanlı bir darbe ile devrilmesinin ardından da Türkiye ile Mısır ilişkilerinde kopuş yaşanmıştı. Darbenin lideri ve dönemin Mısır genelkurmay başkanı olan Sisi, başta Erdoğan olmak üzere Türkiye'de çok sayıda siyasetçinin ağır eleştirilerinin hedefi olmuştu.

'AYNI MASAYA OTURUP DARBECİLERİ MEŞRULAŞTIRMAM' DEMİŞTİ

Erdoğan 2019'daki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Sisi ile aynı masaya oturmamak için resmi yemeğe katılmamış, "Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" demişti. Erdoğan'ın bir başka konuşmasında Sisi'ye 'tiran' demesi üzerine Mısır'dan protesto gelmişti. Erdoğan, Sisi için “diktatör” ve “katil” gibi ifadeler kullanmıştı.

'SİSİ Mİ BİNALİ YILDIRIM MI?'

2019 yerel seçimlerinde Millet İttfakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Ekrem İmamoğlu aleyhinde de "Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli" demişti.

Türkiye'nin pandemi sonrasında ve ekonomik krizle eş zamanlı olarak Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle başlattığı normalleşme sürecinde ise Mısır'la da yumuşama başlamıştı. Erdoğan ve Sisi, Kasım 2022'de Katar'daki Dünya Kupası'nın açılışında tokalaşmıştı. İki ülke, Temmuz 2023’te karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atamıştı. İki lider, Kasım 2023'teki İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi için gittikleri Suudi Arabistan'da da bir görüşme gerçekleştirmişti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar