Güney Afrika heyeti: İsrail'in Lahey'deki savunması 'ikna edici' değil
Artı Gerçek - Hollanda'nın Lahey kenti merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) davacı Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik suçlamalarının ele alındığı duruşmalarda Güney Afrika heyetinde yer alan Dangor, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
İsrail'in mahkemedeki savunmasında "Güney Afrika tarafından mahkemeye sunulanların hiçbirine atıfta bulunmadığını" belirten Dangor, İsrail'in "üst düzey yetkililerinin açıklamalarının retorik ve ifade özgürlüğünün bir parçası olduğu" yönündeki ifadelerini "hayret verici" bulduğunu söyledi.
'YARGIÇLARIN DOĞRU KARAR VERECEKLERİNE İNANIYORUZ'
AA muhabirine açıklama yapan Dangor, İsrail hukuk ekibinin savunmasının "ikna edici" olmadığını ifade ederek, "Bundan dolayı, söylediklerimizi çürütebileceklerini düşünmüyor ve yargıçların en kısa zamanda doğru kararı vereceklerine inanıyoruz" dedi.
Gazze'deki katliamın durdurulması için yargıçlardan istedikleri geçici tedbirler konusunda acilen karar verilmesi gerektiğini kaydeden Dangor, yargıçların kendilerine kararın "mümkün olan en kısa sürede" verileceğini söylediğini belirtti.
Güney Afrika Adalet Bakanlığı sözcüsü Chrispin Phiri de, İsrail hukuk ekibinin savunmasının Güney Afrika tarafından sunulan gerçekleri çürütmediğini ifade ederek, "Bugün İsrail'den duyduklarımız mahkemeye sunduğumuz gerçekleri çürütmüyor. Ana hatlarıyla belirttikleri tüm müdahaleler, Güney Afrika'nın bu mahkemeye yaptığı başvurudan sonra" dedi.
Phiri ayrıca, geçici tedbirler konusunda "mahkemenin konunun aciliyetine uygun olarak hareket edeceğini düşündüklerini kaydetti.
DURUŞMALAR YAPILDI
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerini kapsayan duruşması, dün başladı.
Duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika argümanlarını sundu.
Duruşmada, Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından İsrail'e, Gazze'deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi.
Güney Afrika delegasyonuna Adalet Bakanı Ronald Lamola liderlik etti.
Duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da, "Hukukçularımız Lahey'de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola'yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim" diye konuştu.
UAD, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasının ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması dün yapılmış, duruşmanın ilk gününde Güney Afrika argümanlarını sunmuştu. Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından İsrail'e, Gazze'deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltilmişti.
Güney Afrikalı avukat Adila Hassim, açış konuşmasında İsrail'in Gazze Şeridi'nde sistematik bir model sergilediğini ve bunun sonucunda "soykırımın gerçekleştiğini" söyledi. Güney Afrika’nın hazırladığı 84 sayfalık iddianamede de, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de İsrail ordusu tarafından sürdürülen bombalamalar sonucu çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 bin Filistinlinin öldürüldüğü, en az 1 milyon 900 binden fazla Gazzelinin yerinden edildiği belirtiliyor.
İddianamede, Türkiye, Brezilya ve İran’ın da bulunduğu 8 ülkenin, son dönemde İsrail’i soykırımla suçlayan açıklamalarına da işaret edilerek, İsrail’in uluslararası toplum tarafından ifade edilen ciddi endişelerin tamamen farkında olduğu savunuluyor. Güney Afrika, bu iddiasına gerekçe olarak İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamaları gösterdi. İddianamede İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, "Biz insansı hayvanlarla savaşıyoruz" ve İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu’nun, “Gazze'ye nükleer saldırının da seçenekler arasında olduğu” yönündeki açıklamalarına yer veriliyor.
NETANYAHU REDDETTİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde çoğu çocuk ve kadın 23 binden fazla Filistinliyi öldüren ülkesi hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davaya rağmen "İsrail'in soykırımla mücadele ettiğini" ileri sürmüştü. Netanyahu, İsrail Başbakanlığının X sosyal medya platformundan paylaşılan görüntülü mesajında Güney Afrika'nın UAD'da İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasına tepki göstermişti.
BM'nin en yüksek yargı kurumunda ülkesine yöneltilen suçlamaların "yalan" olduğunu savunan Netanyahu, "Bugün yine, İsrail devletinin soykırımla mücadele ettiği bir dönemde soykırımla suçlandığı altüst olmuş bir dünya gördük" demişti.
Dava ikinci gününde İsrail'in savunmasıyla devam ediyor. (AA, HABER MERKEZİ)
Avrupa basınında Uluslararası Adalet Divanındaki 'soykırım' davası