Lahey'de İsrail'den de Hamas'a 'soykırım' suçlaması
Artı Gerçek - Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davanın duruşmasına ikinci gününde devam ediliyor. İsrail'i soykırımla suçlayan Güney Afrika'nın duruşmanın ilk gününde kanıtlarını sunup 23 bini aşkın Filistinlinin öldürüldüğü Gazze'deki saldırıların durması için ihtiyati tedbir talep etmesinin ardından bugün de İsrail savunma yapıyor.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk danışmanı Tal Becker, savunmasını "İsrail'in Hamas'a karşı meşru müdafaa" hakkını kullandığı tezine oturtup soykırım suçlamasını reddetti. Becker, kendilerine yönelik suçlamaları Hamas'a yönelterek "Hamas'ın İsrail'e karşı soykırım yapmak istediğini" savundu.
Soykırım suçunun kilit unsuru olan 'bir halkı tamamen veya kısmen yok etme niyetinin" var olmadığını ileri süren İsrailli hukukçu, hem İsrailli hem Filistinli sivillerin çektiği büyük acıların "Hamas'ın stratejisinin sonucu olduğunu" savundu. "Eğer soykırım eylemi varsa, bunlar İsrail'e karşı gerçekleştirildi" diyen Becker, "Hamas İsrail'e karşı soykırım niyeti taşıyor" iddiasında bulundu.
Becker, Güney Afrika'nın Gazze'deki saldırıların derhal durdurulması yönündeki talebinin reddedilmesini istedi. Güney Afrika'yı "İsrail'in doğuştan sahip olduğu kendini savunma hakkının engellenmeye ve İsrail'i savunmasız bırakmaya çalışmakla" suçlayan Becker, ülkesinin hukuka saygılı davrandığını da ileri sürdü.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasının ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması dün yapılmış, duruşmanın ilk gününde Güney Afrika argümanlarını sunmuştu. Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından İsrail'e, Gazze'deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltilmişti.
Güney Afrikalı avukat Adila Hassim, açış konuşmasında İsrail'in Gazze Şeridi'nde sistematik bir model sergilediğini ve bunun sonucunda "soykırımın gerçekleştiğini" söyledi. Güney Afrika’nın hazırladığı 84 sayfalık iddianamede de, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de İsrail ordusu tarafından sürdürülen bombalamalar sonucu çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 bin Filistinlinin öldürüldüğü, en az 1 milyon 900 binden fazla Gazzelinin yerinden edildiği belirtiliyor.
İddianamede, Türkiye, Brezilya ve İran’ın da bulunduğu 8 ülkenin, son dönemde İsrail’i soykırımla suçlayan açıklamalarına da işaret edilerek, İsrail’in uluslararası toplum tarafından ifade edilen ciddi endişelerin tamamen farkında olduğu savunuluyor. Güney Afrika, bu iddiasına gerekçe olarak İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamaları gösterdi. İddianamede İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, "Biz insansı hayvanlarla savaşıyoruz" ve İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu’nun, “Gazze'ye nükleer saldırının da seçenekler arasında olduğu” yönündeki açıklamalarına yer veriliyor.
NETANYAHU REDDETTİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde çoğu çocuk ve kadın 23 binden fazla Filistinliyi öldüren ülkesi hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davaya rağmen "İsrail'in soykırımla mücadele ettiğini" ileri sürmüştü. Netanyahu, İsrail Başbakanlığının X sosyal medya platformundan paylaşılan görüntülü mesajında Güney Afrika'nın UAD'da İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasına tepki göstermişti.
BM'nin en yüksek yargı kurumunda ülkesine yöneltilen suçlamaların "yalan" olduğunu savunan Netanyahu, "Bugün yine, İsrail devletinin soykırımla mücadele ettiği bir dönemde soykırımla suçlandığı altüst olmuş bir dünya gördük" demişti. (DIŞ HABERLER, AA, BBC Türkçe)
İsrail'e karşı soykırım suçlamasıyla açılan tarihi dava başladı
Finlandiya'da 1400 sanatçıdan imza: İsrail, Eurovision'dan men edilsin
Nobel ödüllü yazar Ernaux öncülüğünde 500'ü aşkın sanatçıdan Almanya'ya boykot
Gazzeli hasta ve refakatçilerini taşıyan uçaklar Ankara'ya indi