Güney Amerika'da diplomatik kriz derinleşiyor: Peru, Meksika Devlet Başkanı Obrador'u 'istenmeyen kişi' ilan etti
Peru Kongresi, ülkenin içişlerine karıştığı gerekçesiyle Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkede "istenmeyen kişi" ilan etti. Kongre Üyesi Patricia Chirinos, "Meksika'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini" söyledi.

Artı Gerçek - Peru Kongresi, ülkenin iç işlerine karıştığını öne sürdüğü Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkede 'istenmeyen kişi' ilan etti. Peru Kongresi Dış ilişkiler Komisyonu'nda oy çokluğuyla alınan kararın onaylanması için Genel Kurul'a sevk edilmesi bekleniyor.
'MEKSİKA ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR'
Lopez Obrador'un Peru'ya yönelik son zamanlardaki açıklamalarının "kabul edilemez olduğunu" vurgulayan Kongre Üyesi Patricia Chirinos, Meksika'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Chirinos, Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine müdahale etmekle suçlayarak, "Meksika Devlet Başkanı'nın sözleri, Perulularla alay etmek ve ülkeyi bölmek anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.Karar, Ulusal Saray'da 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte'yi eleştiren Lopez Obrador'un, "Eski Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin Castillo'nun görevini gasp ettiğini" söylemesinin ardından geldi.
'PERU'DA MEVCUT HÜKÜMET YASAL VE MEŞRU DEĞİL'
Lopez Obrador açıklamasında, Castillo'nun özgür ve demokratik seçimleri kazandığını belirterek, "Hanımefendi (Boluarte) benden bahsetmiş, ben de ona Castillo'yu bırakması gerektiğini hatırlattım. Alçakgönüllü bir insan olduğu için Castillo'yu hapse attılar. Ülkede ırkçılık ve ayrımcılık hüküm sürüyor" demişti. Peru'nun mevcut hükümetinin yasal ve meşru olmadığını savunan Lopez Obrador, kendilerinin yürüttüğü Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini duyurmuştu.
BÖLGE ÜLKELERİYLE DİPLOMATİK GERGİNLİK
Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo'nun 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından görevden azledilmesinden bu yana Meksika ile Peru diplomatik ilişkilerinde gerginlikler yaşanıyor. Meksika, Kongre'nin Castillo'yu yasa dışı ve antidemokratik şekilde görevden aldığını gerekçe göstererek, mevcut Peru hükümetini meşru kabul etmiyor. Castillo'nun Peru Kongresi tarafından görevinden azledilmesinin ardından özellikle Kolombiya, Meksika ve Honduras, Peru'nun mevcut yönetimini sert ifadelerle eleştirmişti.
Peru, 26 Ocak'ta Honduras'taki büyükelçisini, 24 Şubat'ta Meksika'daki büyükelçisini, 30 Mart'ta ise Kolombiya'daki büyükelçisini iç işlerine müdahale edildiğini iddia ederek süresiz geri çekmişti. Peru Kongresi, polise yönelik ifadeleri nedeniyle Kolombiya Devlet başkanı Gustavo Petro'yu da ülkede 'istenmeyen kişi' ilan etmişti.
CASTİLLO'NUN GÖREVDEN ALINMASI
Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.
Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterilmişti. Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Peru, Meksika ile ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine düşürdü
Peru'da kanlı pazartesi: Castillo yanlısı eylemlerde 17 kişi öldü, en az 68 kişi yaralandı
Peru, Meksika Büyükelçisi'ni 'istenmeyen kişi' ilan etti
Peru'da devrik lider Castillo'nun ihtiyati gözaltı süresi uzatıldı